Friday, November 28, 2008

Satu Perubahan

tajuk satu perubahan... apa perubahan yg aku dah buat and akan buat? blog aku psl ketensenan soma aku dah delete.. itu merupakan satu perubahan. rasa x patut aku sebarkan melalui internet tentang masalah yg aku hadapi... insyaAllah aku akan cuba mengelak melepaskan tensen dgn menaip segala hal dalam blog ni...

aku berharap Allah akan memberi kesabaran pd diri aku... membantu aku menangani masalah yang timbul... menyucikan hatiku dari segala perkara yang dimurkai oleh-Nya... melindungi aku dari perkara keji manusia sesama manusia... memberi aku kesihatan yang sempurna... memberi aku kesenangan hidup didunia dan akhirat kelak... merahmati dan memberkati segala apa saja usaha yang aku jayakan...

Lepas solat maghrib tadi terus rs nk delete segala yg negative dlm blog ni... moga blog aku suci dr ayat2 kurang sedap dibaca n didengar... walaupun ayat2 itu bkn aku yg ucapkan dan aku hnya meluahkan rs atas kegeraman n kesakitan hati aku, tp apabila aku menyampaikannya dlm blog, seumpama aku pula yg meluahkan kata2 kesat itu... minta dijauhkan dari aku terikut2 dgn perkataan2 itu...

Teringat sangat pd arwah mak... ms adanya mak, aku x sekalipun hilang sabar sebegini... sedih aku x melampau sbb mak tempat aku meluahkan segala rasa... walaupun kak lina ada sebagai ganti utk aku meluah rasa, perhatian dr seorg ibu jauh bezanya. Jiwa aku rasa kosong sgt... mak selalu pesan istighfar banyak2 tiap kali aku marah, geram, sedih... skrg mcm aku tak amalkan dah lagi ajaran mak... tapi syukur aku usaha untuk memperbaiki diri...

Monday, November 24, 2008

BBQ & Berenang

Wah.. tajuk BBQ dah cukup menyelerakan. Semalam pegi kebun pak lang kak lina lagi. Kali ke3 aku pegi. mula2 dulu pegi mandi sungai ulu langat kat tepi kebun, second time dtg makan durian, third time dtg buat BBQ and belajar berenang. haha... kak lina jd cikgu mengajar aku... aku mmg x pandai berenang pun.. berjam2 dlm air x gak reti2 lagi. asik tenggelam telan air sungai jek.. oh ya, pak lang dah siapkan kolam yg airnya diambil terus dr sungai langat dan kitaran airnya adalah air sungai. jd mandi kolam air sungai langat.. hehe..

mula2 operasi aku, kak lina, cik putih and makcik menyalakan api utk membakar arang menjadi bara... dh jadi bara, maka ayam yg diperam semalam, udang, lamb and ikan2 dibakar. rs nk terbakar tgn aku bila api marak time nk balik2 lauk pauk tu... tp sedap btl la makanan tu soma. al maklum, soma dah diperam semalaman...

dah siap masak soma, kitorgpun pergi bermandi manda.. dh sejam duk dlm air br aku nk belajar berenang. dorg ingat aku pandai berenang.. along dgn aku je x reti berenang. huahuahua... malu plak rsnya. misi tidak berjaya.. aku masih tenggelam tanpa papan luncur yg dibawa kak cik... lupa plak, sedap btl udang yg kak cik peram tu.. terbau2 kesedapan udang tu smpai hari ni...

kejap hujan kejap berhenti... tu yg operasi bermandi manda aku x tergendala.. hujan pun x lebat... lebih kurang kul 4 lebih camtu kot, hujan dh mula lebat... air dh keroh... aku suh along naik sbb air dh kotor sbb ms tu aku duk bertinggung kt tepi kolam sbb kesejukan.. dgn muncungnya along terpaksa gak naik... along gian sbb kat batu pahat xde sungai... hahaha.. sian plak kt dia.

lepas mandi manda tu aku gi mandi kt toilet utk membersihkan bdn.. siap soma mandi, pergi la solat plak. qada solat zuhur sbb mandi punya psl. ya Allah dosanya aku... tp setan ni kuat sgt.. dia duk ckp, nnti la ko solat... byk ms lagi... mandi bkn selalu... aahh... usaha utk tidak mengqada solat terjadi juga walaupun aku cuba elak sejak kebelakangan ni...

selesai soma, main UNO plak atas permintaan Nani... main satu round... kul 6 cam tu bergerak pulang. mak ai... jamnya jalan kat situ. hari minggu org berduyun2 blk dr mandi sungai la tu...
singgah masjid solat maghrib sbb kalau teruskan perjalanan mmg x sempat maghrib... on the way blk mak cik minta singgah mydin plak... dlm kul 9 mlm camtu smpai umah.. dh la kuar 9 lebih... letih den!

malam kena teman makcik blk umah dia. pastu blk umah kak lina. settle solat isya', tunggu kak lina plak solat. pastu sesi mengurut kak lina.. menjerit2 la dia bila kena urut... aku urut slow dia ckp aku urut kuat.. ntah la. dia mmg lembik bab urut2 ni... hehe.. sori akak :p

kebun pak lang kak lina ni luas. so, tiap kali blk dr sana mesti bdn letih... aktiviti sentiasa ada bila kesana.. seronok.. kalau la aku ada tanah sendiri... insyaAllah satu hr nnti... ni je la kot catatan utk hr ini...

Thursday, November 20, 2008

Confuse!

Little bit confuse with Tok Ayah. Last week cakap bengkel blh maju, but this morning ckp suh jual barang2 bengkel. Maybe ayah nampak peluang untuk saloon and sauna lebih cerah utk kaut untung, tp minat aku x ke situ. Aku sayang barang2 bengkel ni, modal aku... kalau jual, separuh harga pun aku x dpt.. kuar 3 4 ribu, dpt x smpai 1 ribu pun. apa gunanya? tp dr aku terus menanggung beban sewa tiap2 bulan, baik aku tutup je.

Meeting KT Niaga next week. Kalau meeting tu berjaya meluluskan aku utk promote bengkel pd askar, insyaAllah aku akan teruskan. tp kalau gagal, next month last aku duk sini. Selamat tinggal la bengkel. walaupun sayang, tp dr idup melarat byr sewa and so on, baik aku blah. Pandai la aku n kak lina nk cr duit utk lunaskan hutang piutang yg nizal buat n yg nor buat x tau.

Kemahiran memasak aku ada, kak lina pakar buat air... paling bagus berniaga makanan yg pastu kerugian x melampau kalau gagal. Aku bermohon sgt pd Allah swt supaya aku akan dapat kedai MPS tu. leh la mula berniaga n menyimpan duit plak. Bayar hutang kt mak dekat 10k, hutang pd sesapa yg meminjamkan wang nnti utk settlekan hutang piutang dgn mara. InsyaAllah akan ada sinar baru dalam kehidupan. Amin

Tuesday, November 18, 2008

Mekanik

Adoi... pening kepala aku. mekanik asik silih berganti... yg disangka baik mcm penyamun rupanya. yg disangka jahat xde lg la... tp xtau la yg mana nak dipilih. esok ada 2 org nk dtg interview... serta merta kepala aku sakit pagi tadi kenangkan mekanik yg asik xde... bengkel kereta apa kalau xde mekanik?

Moga2 esok akan ada mekanik yg bagus. Langit x semestinya gelap sentiasa utk hidup aku ni... insyaAllah esok lusa akan ada sedikit demi sedikit sinar kejayaan. Amin

Thursday, November 13, 2008

Tikus --> Busuknya!

Tengah taip info psl iPhone tetiba kak lina panggil 'ismawati meh sini jap'... akupun turun la, kt dapur rupanya dia. sekali tgk dpr mak ai punya bersepah... tnya nk apa? tlg cr tikus n bunuh dia... tikus nyorok dlm lubang peti ais belah bawah...

kak lina berjaya cr mana dia nyorok... aku kejar smpai ke pintu luar. tikus ni mmg pandai mainkan aku... penat lari ke hulu ke hilir nak bunuh dia... abis besi utk aku pukul dia gigit... kalau jari aku mahu putus... tp akhirnya aku berjaya menyekat laluan utk dia lari... mama dgn pantasnya memukul dgn kayu mop yg dh patah 3 sebelum aku dipanggil utk menolong...

kak lina ckp kayu mop patah sbb nk tangkap n pukul tikus plus mama buat aksi... rugi plak aku x tgk... hehe... tp akhirnya tikus tu berdarah... mama kata tkus x penah msk umah ni... umah aku dulu lain la... tikus byk, tp kucing aku cekap... ada je tikus mati dorg kerjakan... kadang smpai dorg demam sbb gigit cencorot...

hehe... cite bab tikus plak.. busuk btl tikus ni... cencorot lg busuk kot...x penah plak cium atau tercium... tp ms nk bungkus tikus td mmg busuk... wek!

UPSR

Aku lupa lak arini result UPSR kuar. Pdhal anak buah aku dh ingatkan last week... khamis 13 nov 2008, malang nasib anak buah aku... hehe... target 5A x kesampaian walaupun trial dpt 5A... 4A 1B ... menangis sakan masa aku call tadi... klu x kerana mak dia msg bgtau 4A 1B langsung aku x ingat tarikh hari ni result UPSR kuar...

ntah cmna berkecai harapan dia agaknya nak msk MRSM atau sekolah asrama penuh x dpt. Aku akan usaha sedaya upaya mencari jalan supaya dia dapat msk mana2 sekolah berasrama penuh. guna la mana2 kroni yg ada walaupun aku bkn la kenal sesapa...

aku turut sedih sbb aku terlalu letak harapan tinggi utk dia dpt 5A... makcu dia pun turut nangis masa call dia :p mau x nangis... dgn nada sayu dia bertanya pada aku 'kenapa kakak dpt 4A 1B? kakak x dapat 5A'... aku pun dgn hibanya ckp xpe, jgn nangis.. makcu tetap akan bg hadiah kat kakak... Kak Lina siap cakap, yang Im nangis napa? ntah la perasaan sayu tetiba bila tau dia x dpt 5A... mungkin sebab dia anak buah kebanggaan aku...

kwn2 dia ms trial x dpt 5A, alih2 ms real exam dpt 5A... mau x frust... lg frust sekolah agama dia kurang 2% je nk dpt Mumtaz... PSRA dpt Jayid Jiddan, tp ms ni call dia x nangis dah. lega gak hati aku sebab dia x nangis sakan dah... trial dapat Mumtaz... nasib dia sama la dgn aku, trial baik punya score, yg real hampeh...

Aku call mak dia, Kak Ana pun sebak pagi tadi sebab dia x dpt 5A... kak ana ckp afiqah xnak jmpa kak ana lepas amik result, puas kawan2 dia pujuk suh jumpa baru dia jumpa. Malu gamaknya sebab x dpt 5A... meraung dia kak ana cakap... ni br UPSR, masih banyak lagi ms dia...

aku kena kumpul duit ni... hadiah dia yg aku janjikan bukan murah... huahuahua... tahun depan paling cepat leh dpt... insyaAllah... sebenarnya dah prepare budget hadiah UPSR dia aritu, tp tetiba duit tu digunakan utk repair kancil yg mcm2 problem... dgn raya lagi aritu... adoi, bila la nak meyimpan semula...

Wednesday, November 12, 2008

Kucing and Cheque

semalam x jenguk kucing.. sian, mesti lapar.. tp makanan aku bg kelmarin byk... kelmarin balik pun makanan berlambak lg x habis... kena bg makanan baru.. arini ingat nak jenguk waktu pagi, tp rs malas plak... petang kang jenguk la... kalau mcm nak hujan gak mcm semalam, mlm nanti aku jenguk la... sehari boleh la x jenguk... klu 2 hari, tau2 balik nanti tinggal tulang plak... hehe.. memang mustahil leh mati tp mana tau ajal kucing2ku x panjang...

setiap hari aku rasa bosan... setiap hari hati rasa x sedap...

semalam minta payment dr KSK MAS yg dh 3 bulan x berbayar, alasan bodoh dorg bg cheque missing... klu missing buat je la cheque baru... apa slhnya ngaku dorg xde duit.. arini plak buat alasan kata cheque x sains lagi.. adoi, sakit jiwa aku dgn dorg... ni dh 2x 3 bulan dorg x buat payment... term 30 days, not 3 months la account department KSK MAS!!! bila call, dr semalam 'line busy'... dorg angkat gagang la tu xmau jwb call... penakut seh!

Tuesday, November 11, 2008

bengkel oh workshop

hurm... kepala pusing! hati mula x sedap rs... nak teruskan atau next month last? duit dh xde ni... hutang dh keliling pinggang ... huargh !!! keta ada msk, tp soma keta kwn2 si farid... keta luar xde plak...

Monday, November 10, 2008

bowling....

sabtu main bowling kt metro kajang.. pegi beramai2... soma adik bradik aku beserta kak lina n kak nora. mak kak ina dtg gak... smpai sana dh kul 10 mlm.. gerak lmbt sbb tunggu isteri balang yg terhegeh2 nk siap... hehe

smpai tgk soma lane penuh... gi daftar nama aku... lebih kurang setgh jam camtu menunggu nama aku diumumkan... terlalu ramai yg nak main, x ckp la plak lane yg ada... kena tunggu lg.. dekat kul 11 nama aku dipanggil semula... ada 2 lane je, request 3 lane x dpt... xpela, janji leh main.. klu x, wat penat je dtg jauh2... kul 1.00 camtu dh habis main...

blk dr metro kajang terus gi makan satay kajang... air milo aku order rupanya mcm milo yg diletak secubit n setitik susu pekat... tawar n ntah apa2 rs... nyesal aku ikut dorg makan kt situ... klu tau, baik aku blk umah terus bancuh milo sendiri... lg sedap n pekat plak tu...

aku minta diri utk blk lebih awal sbb dh ngantuk n risau klu mama kak lina marah blk lewat sgt... aku drive lg nmpaknya tgh2 pagi buta ni... kak lina n kak nora xnk drive... singgah bengkel aku amik kancil yg diparking sbb naik keta kak nora je ms pegi... kul 3.10 pagi br smpai umah kak lina... harh... mengantuknya aku! letak kepala terus tido... nasib x payah solat sbb bercuti... klu x, terhangguk2 kepala aku solat isya'... x kusyuk la gayanya...

tp aku hepi gak la sbb setelah sekian lama, br kini dpt bermain bowling buat kali ke3 seumur hidup aku... hehe...

Friday, November 7, 2008

Bosan!

7/11/08 - bosannya hari ni... semalam alhamdulillah ada gak 3 4 biji kete msk.. arini 1 keta pagi td, itupun dh syukur alhamdulillah... dari xde keta lgsg...

Aku seharusnya sentiasa bersyukur ke hadrat Allah swt atas limpah rahmat kurnianya ...

Thursday, November 6, 2008

Imigresen Oh Imigresen

Pagi2 kakak aku dah call mnta tlg pegi imigresen untuk amik borang maid... aku dgn Kak Lina pun pegi la Imigresen Damansara dgn menaiki motor yang aku pinjam dr abang lang aku... Memandangkan parking susah nak dapat, motor la alternatif terbaik... tambahan mekanik aku tgh repair central lock kancil aku tu...

Nak dijadikan cerita, kakak aku maklumkan pada kak lina pegi blok K... dengan konpidennya aku bw la motor msk parking blok K... then, kitorg jalan n tunggu lif... naik lif rupa2nya lif tu hanya untuk turun ke parking.. then, kitorgpun naik blk... ms kak lina dh mendaki escalator, makcik jg toilet tu tnya 'dik nak pegi mana'? Kak lina jwb la nk pegi Imigresen... dgn ramahnya makcik tu cakap imigresen kt Blok I...

Dgn pantasnya kamipun turun blk ke parking amik motor n tukar ke parking blok I... terus ke kaunter pertanyaan untuk bertanya berkenaan borang maid dan terus dpt beli kt mamat tu... untuk cek list kitorg kena naik lif ke tingkat 3... settle soma, kitorgpun bergerak pulang

Kereta2 somanya laju2... kecut perut aku bw motor di tgh kereta yg laju2 ni... dh lama x bw motor, perasaan takut tu kuat... tambahan tiap kali bw motor je otak pk ada keta terus pancung la, terus himpit la... tu yg buat jantung berdegup kencang... leh plak kak lina x konpem jln mana... nasib break dh makan sbb tgh laju... dan nasib gak xde keta atau motor lain yg dekat... klu x mmg bercium n berguling la kitorg atas jln raya... alhamdulillah selamat...

Destinasi kami terus ke pajabat kakak aku di jalan pahang untuk menghantar borang tadi... Dah smpai aku dapat la upah RM12 termasuk duit minyak la tu... Alhamdulillah rezeki pagi2 khamis ni... Abg lang aku plak br call bgtau jgn mkn tgh hari dulu sbb kak nora nk blanja makan... rezeki lagi, alhamdulillah... ALLAH kurniakan rezeki di saat aku tgh gawat :p

Wednesday, November 5, 2008

Hari2 yg membosankan

Setiap hari aku rasa bosan... since june 2008 until today 5 November 2008. tahun ni amat malang utk aku sbb terpaksa pikul bebanan hutang yg bukan dibuat oleh aku... Kepala dah habis serabut pk cara nk selesaikan hutang piutang tp x gak jmpa jalannya. apa lg business strategy yg aku x buat? huh! org pndai mengata n mengarah je itu ini... menuduh aku itu dan ini.. tp hanya Allah yg tau segala usaha yg telah aku jayakan and lakukan untuk mencapai kejayaan... cuma Allah belum meng-izinkan...

Setiap hari kepala otak pk - hutang, hutang, hutang... cmna aku nak settlekan? simpanan dh habis... duit mak dh byk aku gunakan... x termampu plak nk byr blk nnti... sarat kepala, hari2 sakit kepala... klu setakat pk tu je xpe lg aku rs... ditambah dgn bebanan kesalahan yg diletak atas bahu aku... dikatakan aku xde usaha n x pandai cr sales... selama ni sapa yg tanggung sewa n gaji klu bukan hasil sales aku? masih x pandai lg ke? klu syarikat aku ni besar, mudah aje aku nk penetrate market... ni syarikat br tubuh, dh assume nk msk market besar... sapa yg mau n percaya? kalau nk tlg xpe... ni tau salahkan aku memanjang...

Pressure membuatkan aku sentiasa lapar... tp yg pelik aku x gak gemuk2 makan bykpun... inipun masalah gak... aku kurus pun dipersalahkan sbb diet... bila ms aku diet? cuba tanya kak Lina sehari bape kali aku makan... kuantiti aku makan 2x ganda kuantiti dia makan...tp agaknya sbb makan sekadar mengisi kelaparan bukan utk meneruskan kehidupan membuatkan aku semakin kurus... tekanan akan membuatkan seseorg itu menjadi kurus, menjd gila n so on...

Sampai bila hidup aku akan dipenuhi dgn dipersalahkan atas kesalahan yg bukan aku buat? sampai manakah kesabaran yg aku ada? Allah menguji hamba-Nya seadanya - iaitu setakat mana yg hamba-Nya mampu... setakat mana kemampuan aku? aku sentiasa berdoa moga ada sinar baru dalam kehidupan... apa akan jd pd hr esok? apa akan jd pd minggu depan? bulan depan? tahun depan? hah... aku sendiri x pasti dgn hidup aku... namanya Managing Director... tp apapun xde dlm hidup...