Thursday, April 30, 2009

Pearl Milk Tea

Yes, akhirnya berakhir juga pencarian kami pada Pearl Milk Tea ini...
Hari ini dengan bangganya aku n kak lina telah membeli segala perkakas...
Membeli segala powder and bahan2 yg diperlukan bagi menjayakan Pearl Milk Tea ini...
Sudah belajar cara untuk memasak Pearl...
Sudah tahu sukatan sebenar...
Tunggu masa sahaja utk diuruskan...

Tuesday, April 28, 2009

BOSAN!

malam ini sungguh bosan...

lapar!!!

di malam2 hari gini...
perut ku berkeroncong...
lapar la plak tetiba...

tunggu gaji nak makan kat big plate...
xpun kedai abang huda...
terbayang2 kesedapan kuah chicken chop dia...
huish... sedap yg amat :p

sejak 2 menjak asik nak makan chicken chop n beef steak...
ni soma penangan chicken chop abang huda la...
sampai termimpi2...
lupa plak pada kailan ikan masin...
lupa plak pd telur bungkus...
lupa plak pd tomyam...
lupa plak pd sup campur...

sungguh aku lapar tika ini...
mana nak cari makan ni?
baik tido je...
sok pagi cari nasi lemak ke...
makan roti ke...
char koey teow ke...

lama plak pakcik belakang tu x meniaga nasi lemak...
sedap sambal nasi lemak dia...
teringin mee goreng basah dia...
seminggu sudah x buka...
kempunan lagi aku n kak lina...
bila teringin, terus dia x buka...

uih... byk menu dilistkan...
membuatkan perut makin berbunyi2...
mcm2 irama ada...
cacing joget sakan ni...

enough!
x elok makan memalam...
selamat malam!

Monday, April 27, 2009

sakit kepala

dari pagi tadi sakit kepala...
masa masak rasa macam pusing2...
petang makin sakit kepala...
malam pun sakit kepala lagi...
nak ke pasar borong kuala lumpur membeli udang...
masih sakit kepala...
perlu makan ubat kalau esok masih sakit kepala...
masa duduk mata nampak macam pusing2 je dunia ni...
tekanan darah x gak cek lagi...
mungkin tekanan darah terlalu rendah...
perlu mendapatkan rawatan sebelum lebih parah...
sudah beberapa hari kepala pusing2...

Friday, April 24, 2009

Mengantuk

hari ni rs mengantuk sangat...
mungkin sebab penat semalam x hilang lagi...
semalam telah berjaya membawa Alya ke jalan pasar membeli ikan.. beli lampu utk kedai (cantik ada LED 'OPEN')...
sebelah petang bawa Alya ke pasar malam pula...
merajuk x belikan selipar yg ntah apa2 dia mnta...
janji belikan yg belah depan... dituntut!
smpai je depan kedai tu terus amik selipar...
nasib cantik n berlampu2...
sandle la, bukan selipar...
satu cawan TEBU AIS Alya minum....
2 Milo Tin Alya minum...
Vitagen lagi...
Susu+Milo lagi...
Makan bubur...
Makan jagung...
semuanya makcu bagi sampai Alya dah xnak makan atau minum pape... huhuhu
kul 8 malam anta Alya pulang..,
terlena dalam pelukan makcu sebab Alya keletihan...
Makcu pun sakit tangan arini sebab memanjang kena dukung Alya semalam...
Aku nak tido jap...
ngantuk sangat + makan ponstan td...

Monday, April 20, 2009

Panas yang melampau

Hari ni cuaca amat panas... pagi2 br buka kedai aku dah berpeluh sakan...
Semasa tgh memasak Kak Lina bertanya, 'Im nak kain lap peluh ke?'...
Jawapan yg pasti aku akan menggeleng sebab aku x suka ada kain ditengkuk... hehehe
peluh aku meleleh2 di muka... tapi aku cepat2 lap kat lengan baju... huhuhu

arini xde la busy mcm last week...
alhamdulillah tidak memerlukan bantuan baba mahupun mama...
tp baba tetap memberi bantuan utk mengambil pinggan2 dan cawan2 di atas meja...
sungguhpun aku dan Kak Lina masih sempat melakukannya...

malam ni plak... tauge aku memang x beli lebih...
sebab Ahad malam Isnin kebiasaannya takde org...
tetiba malam ni dpt jual 21... yg 4 terakhir xde tauge...
nasib budak tu x kisah... tp bg koey teow lebih...
keseluruhan... hari ni sales agak bagus... alhamdulillah

Thursday, April 16, 2009

RM5



Ini la RM5 yang berjaya aku panaskan sehingga kemek begitu... kecacatan kekal...
dengan selambanya aku meletak RM10 + RM5 di atas tempat masak air Kak Lina...
Pastu kelam kabut angkat duit RM5 sebab baru terperasan duit dah kemek gitu...
lupa plak RM5 itu polimer... huhuhu

Taufiq Car?


Tadi chat dengan Taufiq bgtau amik gambar dgn kete dia...
Dia tnya cmna kete dia leh ada kat sini (malaysia)?
Aku jawab... i yang pegi sana (US), siap ketuk pintu u x sedar... huhuhu
Jawapannya... Oooo, i x sedar... hehehe
nice car... sama ke kete dgn u Taufiq? i bukan cam pun, Kak Lina yg tunjuk and bgtau...
Kak Lina : Eh, macam kete Taufiq?
Aku : Aah la, kete dia macam ni la
Kak Lina : Mana Im tau?
Aku : Im dah belek gambar kete dia... huhuhu
Kak Lina : Ni la kotak mancis ek?
Aku : Aah, ni la kotak mancis... ada org panggil spider
Kak Lina : Spider?
Aku : Aah... tgk gmbr kete taufiq org bg nama spider
Kak Lina : hurm... cepat2... (nak melintas ke pasar malam daa masa ni)
huhuhuhu
Note: bukan belek pun, tgk seimbas lalu... aku bukanlah seorang manusia yg amat prihatin utk membelek atau meneliti apa yg aku lihat... harap maklum! :D

Aktiviti xde customer

First time amik gambar kat kedai... ni la masanya dimana kami xde pelanggan... bosan tgk tv... main game kat handphone... bosan main game masak char koey teow makan sendiri... huhuhu







E90 ku menjadi panas tetiba berkali2 sehinggakan cover belakang terkopek2... nak beli cover belakang je mcm rugi je... baik kumpul duit beli iPhone... hahaha...
Note for Taufiq: ada duit nanti i order iPhone dari Virginia, US ok...

Tam dalam kesamaran & rintik2 hujan... Driving also?

ada beberapa keping gambar Tam...
amik masa dia tido dalam keta... masa tu hujan tingkap tutup...
gambar x bape jelas...

Dalam rintik hujan



perhatikan betul2... Kak Lina seram gambar ni... hehehe...



Eh... Tam nak drive keta plak... sibuk pegang stereng... nak amik gambar terus malu duduk... Kak Lina angkat la dia pegang stereng balik... lihat la aksi gembira dia...

Setiap pagi kalau x dukung bawa masuk kete, dengan muka sedih and suara tangisan memandang aku dan Kak Lina... maka setiap pagi Tam akan ikut ke gerai... Balik jam 11 pagi ikut gak... ada satu hari tu, aku duk cari2 mana dia... sekali dia dtg dr belakang aku plak kt depan.. pagar dah kunci... keta parking belakang... dia lari nak panjat pagar kejar aku... Kak Lina terus angkat tp dia marah sebab x dapat ikut aku... bila aku smpai je kat belakang Tam terus pandang aku dengan pandangan sedih kena tinggal... at the same time muka gembira sebab x kena tinggal... lawak btl.. xkan la nak tinggalkan anak kesayangan aku ni...
Petang plak dalam awal kul 5 gitu bersiap ke kedai... sekali lagi Tam akan ikut... aksi sama kalau buat xtau... buat2 la tutup pagar x bawa dia... siap jeling and buat muka sedih... bijak benar... Malam balik kul 11, x payah nak jerit2 panggil mcm pagi... malam je dia tau dah time... pagi tu dia suka jalan2... malam kedai lain tutup xde la nak rayau sgt...
umur Tam baru 2 tahun 2 bulan... dari umur 2 minggu gitu aku dah bela... org buang dia dalam longkang belakang opis aku dulu... 4 beradik tp sekor terjun bangunan...sekor india sebelah kedai tu buang tanpa pengetahuan aku... tp aku dpt tau gak akhirnya... sekor lagi hilang ms hari pertama bw pegi kedai... sedih sbb dr baby jaga tetiba tinggal sekor... sebab tu la Tam kesayangan... dr baby lagi mmg Tam mendpt perhatian lebih... xtau napa... maybe sebab 3 ekor putih dia sekor hitam... hehehe

Sunday, April 12, 2009

Super Busy

Hari ni dari 8.30 pagi smpai 10.30 pagi, aku & Kak Lina amat busy... bila sampai kemuncak kami x mampu nak handle soma, baba datang memberi bantuan... Mungkin disebabkan aku & kak Lina mengubah lokasi dapur kedepan menyebabkan org baru perasan kewujudan kami... secara tiba2 penuh dapur aku dgn para pelanggan sehingga aku pening kepala amik order mereka... siap kena sound suruh amik pembantu... bukan xnak amik, tapi bukan sentiasa ramai pelanggan walaupun dihari Ahad sejak awal bulan march... kepala memang pening2 dari bangun tidur... kena pula masak menggunakan api yang sangat besar membuatkan aku hampir pitam... tp cepat2 picit kepala sambil menyediakan hidangan utk pelanggan...peluh x terkata, basah kuyup juga baju dipenuhi peluh... aku seorang yg amat kuat berpeluh...

10.30 keadaan dah mula reda... lebih kurang 40++ koey teow dimsk dlm tempoh 8.30-10.30... bakar roti lagi... bubur soma kak Lina sediakan... aku x ckp tangan dah ms tu... kebiasaannya 9.30 ke 10.30 busy... tp hari ni awal sejam busy... ada beberapa order terpaksa cancel sebab bilangan yg sedang menunggu sudah berderet.. pelanggan2 yg tidak sabar awal2 dah cancel bila aku cakap kena tunggu giliran... pelanggan yg mahu mee goreng & koey teow goreng juga aku tolak order mereka... memang pada setiap hari ahad aku akan tolak sebarang order begitu sebab utk memsknya memakan ms...

Kak Lina sungguh flat... sudah tido rupanya dia. teramat penat... smpai melecur jarinya membakar roti tadi... itu belum termsk dgn kena air panas ms sediakan minuman utk pelanggan.. aku tiada sebarang masalah melainkan perlu pandai mengelak tangan dari terkena api yg marak... secara keseluruhan, kami amat penat tp amat berpuas hati dan amat gembira... kalau berterusan, boleh saja pembantu diambil pada setiap hujung minggu...

sudah tiba ms utk aku melelapkan mata sebentar... perlu ke pasar membeli kucai & tauge... kehabisan pula kucai tadi... ikutkan masih ada 2 3 order lagi tp terpaksa cancel sbb kucai xde... tidur sejam dua.... bangun bersiap ke kedai membeli stok yg kehabisan... i have to sleep now to recharge my energy... huhuhuhu

Saturday, April 11, 2009

Sesi Mengurut

Semalam hari Khamis... satu2nya hari utk aku & kak Lina membuat urusan atau perkara yg kami suka... Khamis menjelma seminggu sekali, maknanya seminggu sekali je la kami dpt berehat... hari Khamis aku x suka sebarang gangguan melainkan perkara tu mustahak... Khamis je la hari utk aku berlibur... hahaha

Semalam pergi mengurut kat rumah Tok Ayah... ada seorg pompuan indonesia tukang urutnya... sungguhpun nampak mcm picit main2 aje, tp sakitnya masyaAllah.. sehinggakan aku menjerit menahan kesakitan... sebelum2 ini tidak pernah pula aku menjerit sebegitu apabila diurut...cuma masa lepas accident motor dulu je aku pernah merasa sakit diurut yg teruk... tp rupa2nya kali ini lebih dasyat sakitnya... urat2 sudah keras katanya... tau2 je la meniaga, angkat barang berat2 la... berdiri lama la... bahagian kaki & perut yg paling tidak aku tahan... rasa macam nak suruh berhenti je tp kenangkan kelegaan selepas angin2 itu keluar... aku cuba bertahan jua...

hari ini, perut dan belakang rs sakit2... kaki sungguh selesa, xde rasa sengal2 atau sakit lutut lagi... cuma bahagian belakang ni sakit2...perut sakit bila sentuh je... keras lagi perutku dipenuhi angin2... hahaha... mcm mana la blh ada byk sgt angin dalam badan ni... nasib la x angin satu badan...

sekejap lagi nak pergi beli udang & kerang di Pasar Borong Kuala Lumpur... nampaknya pergi berdua je dengan Kak Lina... Baba sudah tidur... kalau Baba ikut Mama pula tinggal seorang... tak apalah, kami dah selalu kesana... xde sesapa ganggu hendaknya... a

Alamak, kak Lina sudah menidurkan dirinya... perlu dikejutkan sebentar lagi... tokei udang selalunya datang lambat, kul 1 atau 1 lebih br smpai... terpaksa la kami berjaga malam...

Wednesday, April 8, 2009

Abang Chef

Hari ni abg chef tu dtg lg... dia ajak tgk kedai tu plak. aku bgtau tunggu hari cuti... nak tgk2 leh je, nk konpem niaga xleh la... klu nak aku uruskan boleh... td dlm kete on the way blk bincang sket2 dgn kak Lina... aku ckp abg tu nk turunkan ilmu masakan kat aku... Kak Lina plak jawab mesti ada gantinya, aku plak kena turunkan ilmu buat kicap char koey teow... konpem la aku xnak... kak lina cakap ada suara bgtau tunggu la uruskan apa yg ada skrg ni je... Kalau dh setahun xde perubahan yg baik, boeh la mula mencari sesuatu yg baru... suara itu dah tentunya suara hati...mcm manapun aku kena bincang baik2 dgn abang chef tu...

Monday, April 6, 2009

Agenda

Semalam Ahad, hanya aku n kak lina yg menguruskan kedai... penat yg amat. Biasa mama & baba akan dtg tlg bw Ibuk utk mencuci atau menghantar pesanan... tp disebabkan baba kuar, along blk KL and Qistina demam... mama jadi lupa nak dtg tlg... berpeluh2 aku n kak lina menyiapkan soma kerja... ada customer nak berborak la, kena layan gak jap walaupun order dah beratur ms tu... siap ada regular customer dah masam muka sbb lambat... time org ramai la cili & kicap nak abis... time tu la org nak roti bakar... tp respect satu abang ni, dia mesti dtg dgn 2 anak lelaki dia... dorg selalu kena tunggu roti bakar... ada la dlm 20 minit gitu br aku dpt sediakan.. tp dia langsung x marah... diam aje... dr mula2 dulu mcm tu...

Balik umah.. Kaki sakit la plak. tangan bercalar... haha, ntah masa bila la tangan tergesel benda tajam... masa kena tu terasa sakit tp sebab sibuk sgt ignore je sakit tu... kesan merah tu ada lagi smpai arini... aritu Tam dah cakar tgn yg sama, semalam kena benda tajam plak... gitu la meniaga... nak cantik memanjang xde la... kaki sakit smpai ke malam... alhamdulillah hari ni sihat dah...

Arini Isnin... unexpected customer dr jam 8.30-9.00... even 30 minit je busy, alhamdulillah sales bagus... biasa pagi nak jual 1 pun susah... pagi ni bubur nasi habis (6 mangkuk, separuh periuk je), 10 char koey teow berjaya dijual, roti bakar lagi... air lagi... biasanya terutamanya hari Isnin aku n Kak Lina akan duduk termenung borak2 bc paper... tapi arini selepas jam 9.00 br la kitorg rileks... tp aku teruskan dgn meleraikan koey teow & buat kicap... telur x sempat dicuci utk sesi petang... petang ni kena dtg awal utk cuci telur plak... geli btl bila org meniaga x basuh dulu telur tu... dgn taik ayam melekat2... Islam kan suci, kena la jaga kesucian makanan yg dimakan...

Rehat sebentar dalam sejam... jap lagi nak ke NSK membeli barangan @ stok... td dah beli koey teow & roti... kami beli direct dari kilang koey teow & kilang roti... dpt murah sikit... nak kena beli telur, cili boh, bawang putih, bahan utk kicap... hurm.. mcm2 plak... buah apple & orange... apa lg ek? hehe... menyenaraikan plak barang2 yg perlu dibeli...

Abang Chef Istana dtg lg suruh aku memikirkan masak2 cadangan dia... Dia cakap dia x ajak sebarangan org... dia perhatikan aku & Kak Lina berniaga.. xde orgpun kitorg buka x tutup... tabah katanya... mau x tabah, beribu duit abis utk meniaga ni.. totalkan soma dekat 10 ribu gak la abis... aku pun akan memikirkan msk2... dia kata ni peluang utk besarkan lagi perniagaan, tambah cawangan... hurm.... masih memikirkan buruk baik... siap dia nak kuar modal & hasil bahagi dua... siap puji aku msk sedap... kicap tu yg sedap bkn sbb aku yg msk sedap... nak turunkan ilmu masakan... dia siap cakap dia bkn chef biasa2, dia blaja 7 tahun mcm doktor gak... Istana xmau lepaskan dia... sebab tu dia nak turunkan ilmu pd aku supaya dpt kembangkan perniagaan... nak turunkan ilmu pd anak melayu... tidak pd bangsa lain... ada cina minta resepi lgsg dia x bg katanya... dia xnak anak melayu jatuh... bagus btl.. tp blh ke aku msk? kena amik kelas masakan plak... huhuhu

bagaimanapun... aku masih berfikir2... bincang sket2 je dgn kak lina keburukan n kebaikan... belum bincang tahap serius... sebab kami br nk msk 4 bulan meniaga kt situ... takut yg dikejar x dpt yg dikendong berciciran... nak mencari org yg boleh dipercayai pun susah zaman skrg ni... aku xleh bahagi 2 badan ni utk memsk di dua tmpt... biar la ms menentukan... apa2 akan aku updatekan segala info terkini...

nak turun jap... along pegi kelas buat cheese cake semalam... nak makan cheese cake jenis ke2 plak.. semalam dah rs yg pertama... sedap btl, mcm cheese cake secret recipe... ada 3 jenis... kena makan sikit2 sbb aku mmg x bape suka cake... coklat along buatpun sedap x manis sgt... cup cake decoration pun dia dah belajar... dh 3 kursus diikuti.. somanya aku dh rs n hasilnya amatlah sedap...

Friday, April 3, 2009

Business

Sebut tentang business...
dah byk kali abg chef istana negara tu ajak share business dgn dia...
sibuk puji char koey teow sedap sangat...
nak aku bekerja dgn dia pd mulanya...
bila aku terang terangan reject dia tak putus asa...
masih lagi pelawa utk business dgn dia plak...
ajak share....
masuk arini dah x terkata banyak kali dia pelawa share dgn dia...
akan aku fikirkan...
niat di hati nak menambah cawangan Imana Char Koey Teow Station..
tp kalau dh share dgn dia, rs mcm ssh nak kekalkan nama itu...
tgk mcm mana...
kena buat solat istikharah mohon petunjuk...

apa pendpt umum?
rs x ramai follow blog ni...
tapi klu ada yg bc, tlg bg pendpt dgn cadangan chef itu...
takut dikemudian hari akan timbul pergaduhan...
baru kenal lebih kurang dekat 3 bulan...
3 bulan gak la dia usaha pujuk share @ kerja dgn dia...
hati tu mmg la nak...
lokasi cukup cantik... pasar borong...
sememangnya ramai pelanggan...
dan sememangnya susah nak dpt peluang org memberi kepercayaan kepada kita...

satu yg aku risaukan...
resepi kicap char koey teow masih selamat jika aku n kak lina saja...
klu ada seorg lg share partner...
lama2, akan terpecah juga resepi itu...
come on guys... apa cadangan anda?
tolong bg -ve & +ve nya ek...
thanks a lot

Thursday, April 2, 2009

Baru Pulang

Selesai sudah membeli hadiah utk alya...
besday 29 march tp terlambat plak membeli...
planning utk alya aje...
tetiba teringat besday raziq 18 march...
2 hadiah sudah dibeli...
alya aku belikan gaun, raziq plak t-shirt...
ok la tu, nk beli benda lain xtau...
kak lina yg tlg pilihkan, aku mmg x pandai memilih...
jalan2, jmpa plak baju sesuai utk afiqah...
duk asrama kena pakai baju lengan panjang...
aritu dah belikan 2, ni beli lg 1...
seronok dpt bg anak buah hepi...

april xde besday sesapa dlm family...
bkn soma aku bg hadiahpun...
hanya afiqah, raziq, alya & alyssa aje...
yg lain2 klu tetiba hati ni baik... huhuhu

kaki @ jari kelingking hampir melecet...
kasut sport hush puppies ku itu amat menyakitkan kaki & hatiku...
3x beli hush puppies punya kasut (soma kakak aku belikan, hahaha) soma x bagus...
pasni xmau beli brand ni dah...
tp yg pelik, kakak ku pakai sungguh selesa...
rak kasutnya penuh dgn hush puppies aje...
tp terkini crocs la plak...
crocs juga yg selesa dipakai (kakak ku jua yg membelinya utk ku)...
terima kasih pd kakak ku nor... aku mmg xmau beli mahal2 utk dipijak...
hahaha... kedekut yg amat :D

kena memikirkan adakah patut membeli kasut sport baru?
utk percutian hujung thn ini...
pastikah akan bercuti?
tp aku sudah membudget kewangan utk ke Bali...
cuma x dpt mempastikan adakah akan termakbul...

wah... dah 10 lebih...
nak rest jap... kepala tetiba sakit plak...
perlu mendptkan rehat yg ckp...
esok sudah mula bekerja...

Khamis menjelma lagi

Setiap minggu Khamis hari paling dinanti...
Hari ni nak kuar membeli besday present for my little niece, Alya...
xtau lagi apa yg nak dibeli...
Mainan semestinya tidak...
Mungkin baju atau kasut...
tp kasut Alya dh byk...
Mama dia dah belikan kereta...
Sahih mahal gila, sbb aku dh tgk kete mcm mana ms pegi Toys"R"Us...
Makcu not confirm yet apa yg nak dibeli...
akan berbincang n meminta idea dr Kak Lina...

Last week Khamis busy ke SSM & rumah Mak Long Kak Lina melawat Tok yg sakit...
Seharian xde ms utk berehat...
Malam tido lambat...
habit aku, smpai je ke bilik mengadap notebook paling utama...
hari yg busy n agak membosankan...

Khamis next week xtau lg apa akan dibuat...
Mungkin rehat2 di rumah kalau xde hal...
atau mungkin ke Jalan Pasar mencari lampu2 cantik...
Lampu2 utk dijadikan penyeri gerai yg suram...

Khamis lagi satu plak nak buat apa?
tak berani merancang...
pastinya ada saja urusan perlu diuruskan...
Mungkin Khamis next week kena settlekan gak urusan dgn Koperasi Angkatan Tentera...
Kena buat surat penarikan balik dr menjadi Panel & Pembekal pd koperasi2 yg telah berdaftar...

Khamis saja ms utk berehat tp belum berkesempatan nak rehat sepenuhnya...
Sebab itu setiap tahun wajib ada 4 ke 5 hari utk bercuti...
Bila dah ada pekerja, bebanan kerja akan berkurangan...
Cuma masih belum mampu utk hire pekerja...
Kalau sales memberangsangkan, insyaAllah akan mencari pembantu...

Nak rehat sebentar sebelum keluar...

3 bulan

dah msk april...
jap je dh 3 bulan meniaga char koey teow...
bulan 1 agak busy...
bulan 2 amat busy...
bulan 3 agak lembab...
bulan 4, moga bertambah maju...

duit mahu dikumpul...
Bali sedia menanti...
atau Phuket? Pergolakan... Kak Lina xmau pegi
Bali ada bom...
hurm... Bandung?
x ckp plak duit utk shopping...
Hong Kong?
Flight lepas la... pakej lepas lagi la... belanja x ckp plak nanti...
Mana lagi best?

Azam baru...
setiap tahun harus bercuti seminggu...
merehatkan minda...
menggembirakan hati...
meluaskan pemandangan...
menambahkan pengetahuan...
menghabiskan duit selepas penat bekerja...