Sunday, May 31, 2009

TRAGEDI!

0643 - waaa... terlambat bangun. Mandi, solat subuh, gerak Kak Lina bangun, siap pergi meniaga...
0725 - sudah berada di kedai... menyediakan segala keperluan
0905 - Kak Lina pergi beli Kuey Teow
1005 - alamak... bahan yg disediakan semalam x cukup. Jangkaan x ramai customer meleset... budget jual below 15, tetiba 20++... menggelaba kopek kuey teow, potong kucai, cuci udang, bancuh cili & kicap, potong daun pisang... fuuhhhh!
1230 - sampai dirumah
132o - gerak ke rumah Zairil (aku datang la kawin ko.. :) )
1402 - Mama call bgtau Baba langgar Male
1408 - Org parking mcm bengong, kancil ngam2 je leh lalu... kalau salah sikit leh seret kete org...
1409 - Ada plak budak pompuan jatuh motor depan kancil masa tgh nak jalan.. aku tolong angkat motor dia sebab kaki dia tersangkut (al maklum, pakai baju kurung kain ketat :p)
1413 - sampai rumah terus kuar kete... tgk Male dah mati
1414 - Menangis sakan sama2 dgn Kak Lina... Male kesayangan kami... cukup manja :((
1430 - Gerak kerumah Mak Long (Cik Putih bertunang)
- Seronok n gamat rumah Mak Long... ramai sgt sdara mara... terasa mcm aku kuarga dorg gak
1910 - Gerak pulang kerumah
0805 - Sampai umah terus sediakan makan untuk Tam...

Kejadian yg amat menyayat hati... Male mati dilanggar... baba x sengaja.. kebiasaan Baba akan tgk dulu ada kucing x bawah kete... ntah napa arini Baba terus je jalan... turun2 tgk Male dah menggeletar... Tapi xde kecacatan... mungkin organ dalaman pecah...

Masa aku balik tgk Tam ketakutan... begitu juga Imad... mata aku masih rs pedih2... setiap hari menjadi rutin aku untuk bg Male, Imad & Tam makan... kalau yg lain turut ke ruang parking depan, memang aku akan sediakan makan gak... sedih sangat... balik meniaga tadi aku bg makan tp Male xnak... dia pandang aku dengan pandangan sayu... x terfikir itu pandangan terakhir dia... kalau aku tau, akan aku usap2 dan peluk2 dia...

Dalam minggu ini, aku dan Kak Lina menangisi kematian 2 ekor kucing kami... amat sedih. belum pun terluput dr ingatan mcm mana Iman mati... terjadi pula kejadian Male mati... lebih menyayat hati... Baba sudah lemah lutut dan x mampu memandu...

Saturday, May 30, 2009

Aku sungguh terharu

Hari ni cukup mengharukan...
May May telah mengadoptkan anak kucing yg br dijumpai di kedai sebelah...
sungguh May May amat menyayangi baby itu..,
dijilat2 bulu baby itu sampai bersih bulunya...
tidak keruan bila babynya menghilang dibawah peti ais...
terpaksa aku dan kak lina mengeluarkan babynya itu...
dan terpaksa pula kak lina menutup lubang bawah peti ais itu dgn kotak telur...
lena juga baby itu di perut ibu angkatnya...
sungguh aku terharu dgn kasih sayang May May...
sedih juga mengenangkan May May tidak mampu mempunyai anak...
Perut May May yg membusung itu mengakibatkan kandungannya gugur sentiasa...
kalau May May mempunyai anak, pasti semuanya hidup...
makan May May sungguh pantas takut anaknya diganggu...
makan May May sambil menoleh2 melihat anaknya...
kagum sungguh aku dgn kasih yg melimpah itu...
walaupun hanya br sekejap dijumpai...
terus dicium dan digonggong bawa ke dalam kedai...
tidak pula aku n kak lina marah...
biar la May May merasa ada anak walaupun cuma anak angkat...
May May mungkin masih ada susu...
May May baru saja keguguran 2 minggu lepas...
Moga May May dan baby sihat...
Amin

Wednesday, May 27, 2009

Iman Mati Dibelasah sekumpulan Anjing Liar

Kul 4 pagi gitu...
aku dgr bunyi anjing sahut2...
pastu dgr dekat semcm....
dgr plak mcm mengejar sesuatu...
dengar plak suara kucing menjerit2...
terus aku kejutkan kak lina...
kami bangun sama2 tinjau ke tingkap...
aku nampak anjing2 tu tgh membelasah kucing...
kucing menjerit kuat kesakitan...
kak lina menghalau...
terus kami turun ke dapur...
masih ada lagi kumpulan anjing2 itu cuba mengacau kucing2 betina plak...
setelah anjing pergi...
aku keluar sorg2 mencari kucing yg menjerit2 td...
ternampak Iman terbaring...
terus aku jerit 'Akak Iman dah mati'
dengan sedihnya kak lina ambil plastik...
aku angkat Iman (xleh pegang sbb dah kena gomol dgn anjing)...
masih lembut sebab br sangat mati...

Di belakang hanya ada Iman seekor yang jantan...
selebihnya betina iaitu 3 ekor anak kucing br 2 bulan kot...
Coco, Kiki dan Tom saja kucing betina besar...
Iman yg jantan telah memprotect saudara2 betina...
sedangkan Imad (Jantan), Tam (Betina) dan Male (Jantan) berada dalam porch dengan selamat...

Kak Lina menangis dalam senyap...
masa angkat Iman aku turut menangis...
Aku duduk memangku Iman dengan mata bergenang...
sedih tgk keadaan dia dan insaf dgn cara dia menjaga keselamatan kucing2 betina tu...
cuba tidur semula lepas selamatkan Iman dr jadi bahan makanan...
tapi xleh pejam mata asik ingatkan dia...

Br semalam Iman minta makanan pd kami...
jarang benar dia berperangai begitu...
masuk ikut tingkap dgn pertolongan Kak Lina membukanya...
Dan terus lari kearah aku utk mendptkan makanan...
masih terngiang2 lagi perilaku Iman...


Moral disini...
Haiwan JANTAN sungguh berani dan gagah cuba utk menyelamatkan Haiwan BETINA...
Manusia LELAKI pula sungguh berani dan gagah menganiaya Manusia PEREMPUAN...
Sepatutnya, manusia LELAKI ini dijadikan Haiwan JANTAN supaya dia menjadi sedar diri...
Haiwan tidak berakal, Manusia berakal...
Mana nilai2 manusia zaman skrg?

Kejadian!

2 pagi sudah x berniaga... rugi!
soma atas sebab x larat bangun pd pagi isnin...
dan pagi ini sebab terlajak...
aku terjaga tgk luar dah terang benderang...
7.30? cepat2 kejutkan kak lina...
jwpan konpem x niaga sbb klu siap2 soma kul 8 br gerak...
kul 10.30 tutup... gedebak gedebuk kul 9 gitu br settle keje2...
buang ms n tenaga... baik sambung tido :p

arini kuar gi CarreFour wangsa maju...
konon nak redeem mesra realreward point..
skali dia suh pegi cosway...
pulang ke slayang mall ke kedai cosway...
hanya ahli boleh redeem...
BENGONG!

Balik!
tgk internet...
call berpuluh kali br ada jwpan...
dah tutup booth kat wangsa maju?
cosway xleh?
apa leh buat?
online je...
huh!
redeem online dah...
ntah pape je yg tinggal...
out of stock la...
beribu point rugi gitu je...

Petang...
Meniaga mcm biasa sampai malam...
macam biasa, bulan 5 ni teruk bebenar...
sales amat memenatkan hati...
sungguh sakit hati tp tetap bersabar...

Malam...
Taufiq email minta tlg pick up jam tangan yg dia hantar...
kwn br naik flight...
aku kena start mencari buyer dan berbincang dgn mejar...
hope ada harapan... Amin

Thursday, May 21, 2009

Kekonfiusan

td pegi pejabat PPR kt bwh umah tu... minta borang utk renew penyewaan... aritu balang kata leh continue... tetiba arini tnya blk, dia kata org tu suh kawin cepat... cakap mcm apa daa... pening kepala aku... pegawai situ x bg gak... naya nk buang soma barang2 yg ada tu.... kalau nizal leh replace xpe gak...tp nizal dah ada umah kat gombak... syarat 35km jarak... ni dekat benar... kalau ada org dalam senang je settle hal ni...

papepun aku kena jumpa pegawai tu nanti... tgk la esok ke next week... mereng ke apa dorg ni... xkan la aku nak pindah x tentu psl... mana nak campak barang2 yg punya berlambak tu... xkan nak paksa aku kawen gak... sapa yg nak kawen ekpress? kawen kontrak mau? huahuahua... kontrak2 sekali kantoi... jatuh cintan... huahuahua

kena settlekan soma cepat... before bulan 7 dah kena habis urusan... dlm tempoh ni gak aku nak kena settlekan penutupan Safwah Era Sdn Bhd... nak kena settlekan akaun, nak settlekan penutupan akaun Maybank... penutupan mcm2 lagi la... pening kepala... dgn kedai nak kena jaga la... adoooiii... help me!

kedai merosot sangat2 bulan 5 ni... xleh idup la kiranya bulan 5 ni... lepas api, air, sewa... belanja itu ini... gaji ciput... nak byr ptptn sangkut... nak blanja sendiri sangkut... xde lagi la beli baju utk anak2 buah aku... xde lagi la novel2 ni... sekadar lepas2 utk makan aku n kucing je la... kucing je dah RM85 utk 3 minggu... aduhai... apa la nasib... org meniaga makin hari makin ramai pelanggan... aku meniaga makin hari makin xde pelanggan... masakan sama je, xde apa yg kurang... kalau dulu sehari leh je dekat 30 abis... skrg 10 pun x lepas... apa nak jd ni? aku perlu lakukan sesuatu... mencari penawar pada penyakit perniagaan yg dah melarat n hampir nazak...

aku akan pulang ke kampung kak lina... mencari penawar kepada penyakit itu... tetapi x pasti bila... just wait n see...

Sunday, May 17, 2009

May May

Pagi membuka kedai...
Kak Lina amat terperanjat tgk May May ada dalam kedai...
Sudah hampir sebulan kot May May hilang...
Kurus sangat dah...
Jalanpun mcm x larat...
Buntut darah2...

Malam May May berdarah teruk...
Aku dan Kak Lina sampaikan nak mual...
May May sepatutnya beranak secara normal...
tp disebabkan kecacatan pd perutnya...
anak tak dpt hidup...
hanya kuar kantung saja tadi dan terus dimakan oleh May May...

Kalau masih berdarah hingga Isnin...
terpaksa jua aku bawa ke Klinik...
Biar la kos rawatan mahal pun...
Tak sanggup tgk dia n dgr dia miau2 minta tlg...
Bila urut perut dia akan diam...
Bila berhenti urut, dia akan bising...
sengsara betul May May...

Ya Allah, Engkau Pulihkanlah May May...
Sepertimana Engkau memakbulkan doaku untuk Imad...
Amin

Thursday, May 14, 2009

Jusco & Visiting

Arini berdua dgn Kak Lina ke Jusco... Mama x ikut sbb ada tok and cucu2 dirumah... Kaki dah sakit2 sbb lama tunggu Kak Lina memilih baju... Aku pun sempat beli baju untuk anak2 buah...2 pasang baju utk Alya, sepasang untuk Alyssa, sepasang untuk Iman dan sehelai kemeja untuk Imran... murah2 je semuanya...

Balik dr Jusco singgah umah jap solat asar... Kemudian gerak ke rumah Nizal dalam keadaan hujan yang lebat... Jam yang tak terhingga... sejam dari MRR2 ke Sri Gombak... Nasib Kak Lina yg drive, xde la kaki aku sakit menekan break dan clutch... lagipun dah jarang2 aku bawa kete... boleh dikatakan sebulan 2 3 kali je...

Memang plan ke rumah Nizal utk menghantar baju2 anak2 buah aku... Alya & Alyssa maid Nizal jaga buat ms ni... Dah plan dgn Nor jumpa kat umah Nizal je utk pas baju... Sampai2 je Alya dah excited sgt tgk makcu... pastu makin lama makin layu... usap kepala dia rs panas... terus tanya Alya demam ke? Demam2 ni manja sangat la plak... memerap kat Makcu... rindu kot... dgn Mak Lang Lina pun dia nak manja gak... sian plak Alya demam...

Ada gambar Alya tido kat pangkuan Makcu.. gambar Alyssa pun ada. x penah upload gambar si kecik ni...

Alya ikut muka makcu ke?

Alyssa yg x reti duk diam
Hari ni happy je jenjalan sbb aku suka habiskan duit... pastu ngeluh kata x ckp duit... padan muka... dah tau xde duit, x payah la nak berbelanja itu ini... tp nak wat cmna... tgk baju budak2, murah2... rs seronok plak beli... beli 1 murah, beli lagi 1... tiba2 tambah 1 lg... tambah dan tambah... akhirnya jadi banyak... al maklum anak buah aku 12 org... yg rapat n yg rs2 nak beli... aku beli je... lagipun sekali sekala... bukan setiap minggu mahupun setiap bulan... tp rs br minggu lepas beli baju utk Alya dgn Alyssa... huhuhu..


Thursday, May 7, 2009

MidValley

arini aku, kak lina, mama & afif ke MidValley... xde tujuan sebenarnya, saja nak jalan2 relaxkan badan n mata... tetapi, secara tiba2 aku telah membeli baju untuk alya & alyssa, baju duk umah je... tetiba rasa teringin beli, murah plak... beli je la bg dorg happy... puas betul hati dpt beli something untuk anak2 buah...

jalan2... jumpa plak beg yg amat aku berkenan... beli la plak... budget nak beli kat Indonesia je tp tetiba hati ni dah x tahan godaan... hahaha... Lumberjack pilihan hati tp xde amik gambar... malas nak upload... amat berpuas hati sebab dah lama mencari yg sesuai dgn jiwa...

masuk MPH... again beli 2 biji novel... jiwa membaca sudah kembali. tp perlu menghadkan perbelanjaan novel selepas ini... kalau tidak, misi percutian hujung tahun perlu dibatalkan... kewangan untuk bercuti sudah banyak habis ke barang2 yg aku mahukan...

Kak Lina gak berjaya mengawal nafsu membeli... xde apapun dia beli melainkan belanja aku makan kat McD tadi... huhuhu... kuat sungguh iman dia... Mama berjaya membeli beg Mini Mouse untuk Qistina...

Nani datang selepas habis kerja... sempat juga dia membeli hadiah untuk birthday Qistina nanti... nampak Coffee Bean, nak beli Ice Blended Chocolate tp Kak Lina kata x payah... rasa dah 2x nak beli, tp Kak Lina halang... untuk budget duit katanya... betul gak... kalau ikut nafsu, semua duit bawa leh habis... aku perlu kuatkan iman dan ingatan untuk mengumpul duit utk masa depan, kecemasan, kerosakan kereta, keperluan peribadi yg amat perlu, kesihatan, percutian dan macam2 lagi la...

Tadi aku cakap kat mama next week xnak kemana2 sebab gerenti aku akan kuar duit beli itu ini lagi.. tp mama cakap, keluar tapi jangan bawa duit... bawa cukup2 untuk makan la tu... bagus gak tu... tp nanti aku kuarkan dari ATM plak... huhuhu...

Nak turun bawah... Kak Lina nak masakkan maggi... yummy, tgh lapar ni...

Wednesday, May 6, 2009

Tam

Aritu sempat amik gambar Tam tido dalam bekas najis kucing... dia memang suka tido atas pasir (kalau bersih je)... punyala susah nak amik gambar... bawah buaian plak bekas tu...

Lena sangat

Masa gambar ni diambil, aku n kak lina nak keluar... dia langsung tak sedar pagar dibuka... kami bercakap2 dekat dengan diapun Tam leh x sedar... letih sangat agaknya... sejak bagi TopCat, Tam semakin gemuk... hari tu dia telah dirogol oleh Kate (kucing jantan yang bermata juling & bermuka sakit)... perut nampak membesar... mungkinkah Tam pregnant? kalau pregnant bertambah la kucing2 dirumah Kak Lina... huhuhu

OneUtama

Ahad lepas telah berjaya mencuci mata n mencari kerelaxan di OneUtama.. berjalan bertiga bersama Mama dan Kak Lina... tujuan utaman mencari beg utk aku (hadiah besday dari Kak Lina)... alih2 aku tukar nak perfume sebab kecewa mencari beg x jumpa... seluruh OneUtama dijelajah... baik new or old wing... aku memang cerewet bab memilih untuk certain2 benda... terutama Jam Tangan, Perfume, Beg...

Masa pilih perfume, test la bau Tommy Girl EDT la, DKNY la, mcm2 perfume aku bau... alih2 terbekenan pd perfume seperti gambar dibawah... Perfume woman la plak kali ni...


Aku cerewet bab bau... usually kalau beli perfume mesti man punya... example YSL Body Kouros, Tommy Man, Polo Sport For Man... maybe sebab aku jenis kuat berpeluh, bau2 yang tahan lama saja menjadi pilihan. Bau paling lembut penah aku pakai Anna Sui dan White Musk BodyShop... walaubagaimanapun, pilihan dihati adalah YSL Body Kouros cuma perfume ni dah stop production. Frustrated gak... Cari kat Malaysia tak jumpa, nasib masa pegi Gold Coast jumpa masa kat airport... Last stock, and masih simpan balance tinggal sikit...

Ok, kembali pada OneUtama... Ada gambar Kak Lina yg dah xde keje nak buat... kami berjalan dgn gembira... sempat juga aku duduk2 baca novel sementara menunggu Mama memilih kasut... Hari yang sungguh tenang... walaupun kaki penat, tp x terasa kepenatan itu... mungkin sebab dapat menjamu mata...

Mont Blanc

Lupa nak attach gambar... Baba (ayah Kak Lina) memberi sebiji Pen pada aku... memang dah lama plan nak beli Pen, tp memikirkan sekarang dah x payah sign cheque, nanti2 la beli bila ada kegunaan... pakai je dulu Pen yg ada... yg Kak Lina hadiahkan dulupun ada lagi tp xtau kemana... maknanya dah hilang la tu... tp yakin mesti ada kat umah wahyu cuma kena selongkar la...

Tuesday, May 5, 2009

Novel

setelah sekian lama x membaca...
akhirnya aku membeli sebiji novel ahad lepas ni MPH OneUtama...
masalahnya, pantas je aku habis membaca...
dan gian itu sudah datang...
otak ligat fikir2 nak beli novel lagi...
tp memandangkan perlu menyimpan kewangan...
aku kena kuatkan minda...
novel lain2 kali boleh beli...

Peliknya bahan bacaan melayu je aku suka...
bukan x pernah baca buku english...
tp kepala cepat rasa penat bila membaca...
baru sehelai dua, aku dah bosan...
mungkin kerana tahap kefahaman di dalam bahasa english terlalu rendah...
sepatutnya sudah rendah kenala tinggikan...
tp itu la...
MALAS!

Friday, May 1, 2009

Tam

Gambar Tam tengah duduk relax... huhuhu

May May

May May yang comel... sudah menghilang 2 hari... rindu sudah dihati aku dengan gelagat manja dia... May May ni kucing Kak Ita kakak yg jual ayam kat pasar kedai aku tu... May May ni garang... tapi manja... sebelum dia hilang, sempat la dia meninggalkan luka kat jari kanan aku... aku duk usap2 n dia geram agaknya terus cakar... huhuhu... soma kucing2 kat situ takut dengan dia... Nasib kak lina sempat mengambil gambar2 May May... kalau takde gambar, rindu nak buat camna la ek...




Bubble Tea vs Pearl Milk Tea

Hari ini aku dan kak lina telah berjaya memasak tapioca pearl... sungguh sedap, tidak manis sangat dan tidak tawar sgt... air yam dan green apple juga sudah berjaya dibuat dengan sedapnya... huhuhu... sila lihat gambar dibawah... ini merupakan menu terbaru kami... pearl hanya dimasak utk kami ber2 saja sebab menu ni belum dilancarkan lagi... wah wah wah, siap nak pelancaran tu... mungkin akan dilancarkan serentak dengan nasi goreng cina... baru adil ada menu minuman dan makanan yang baru... walaubagaimanapun, somanya masih dalam pertimbangan dan perancangan...

Taro - Yam Pearl Milk Tea

Green Apple Pearl Milk Tea


Kami ada 4 flavour.... Yam, Green Apple, Chocolate & Strawberry.. tetapi hanya dua ini saja yang dibuat kerana Yam adalah faveret aku, Green Apple plak feveret Kak Lina... ada juga gambar2 kami posing bersama air yang telah berjaya kami buat... sila lihat gambar2 dibawah... sungguh bangga kerana akhirnya kami berjaya membuatnya sendiri... huhuhu














Aku sudah berisi... nampak muka gemuk... huhuhu... maybe sebab x cukup tido hari2 ataupun hati senang dengan kerjaya pilihan ini...