Sunday, December 20, 2009

4 minggu Jumaat

Last week jumaat selangor cuti
This week jumaat maal hijrah
Next week jumaat christmas
New year jumaat plak after 1 week christmas

so, bila berderet cuti jumaat camni
mcm biasa la
sales amat la merudum bagi kami peniaga
bulan 12 ni bulan yg sunyi
aku dgn kak lina sangat2 rileks
leh lepak2 bc paper di hr minggu
main game di notebook
bosan yg amat

hari ni ada uncle yg dipanggil abah mengajar bahasa cintan org dulu2
bunga 'tulip' stand for = to us love is pure
holland = hope our love last and never depart
bunga 'ely' = ever lasting you

apa ntah lg dia ajar kak lina...
aku tgh buat something masa tu
hari ni sakit btl bahagian tengkuk dan bahu
nak menidurkan diri jap
keletihan yg amat walaupun banyak rileks

Monday, December 14, 2009

Sakit2 Badan

Pagi tadi
bangun je tido dah rasa sakit2 badan
pegi niaga
bahagian kaki plak sakit2
jalan sakit tp leh tahan

Hari ni memang badan sakit2
macam bertumbuk plak semlm
seingat tumbuk Eddie hr sabtu hr tu kot
tumbuk memain bukan bertumbuk

hari ni perlu ke klinik
mengambil suntikan alergik
semakin kronik jari2 ku ini
dan perlu bertanyakan vitamin
semakin hr semakin lemah rsnya

mungkin perlu bercuti?
Pasti akan bercuti
destinasi sudah dipilih
misi mengumpul wang sudah bermula
seminggu jangkaan percutian
utk merehatkan badan
semoga segalanya berjalan seperti yg dirancang
amin :)

Wednesday, December 9, 2009

Terkesima

Last week ke rumah mak long di Shah Alam
Main2 dgn anak kak cik, Najwa
dan aku konon2nya witch la

tanya la dia apa dia nak skrg
dgn spontan dia menjwb 'i want my dad'
terkesima sebentar aku
lama benar dia x berjumpa dgn dadnya
kesian juga pd kak cik
menjaga 2 anak sendirian
abg aman kerjanya di atas kapal

selepas mendgr jawapan Najwa
aku terus menoleh pandang kak lina
kami berdua x berkata apa
memahami perasaan anak kecil itu

Najwa menyambung semula
'i want my acu too, i miss my acu'
sekali lagi aku terkesima
aku mmg x pandai bab memujuk ni

mendlm btl perasaan rindu Najwa
terpancar kat raut wajah dia
sian plak
terus tukar topik
huhuhu
dan aku x ingat apa yg dibualkan
terlalu lama aku bermain dgn Najwa, Haris, Qistina, Afif dan Humayraa
kak lina sudah di bilik membaringkan diri
habis la rumah mak long jd kapal karam

overall....
happening n tiring
sbb lepas tu kena ke NSK beli brg utk niaga KWSP
fuh!

Korek Telinga

Ish... tajuk je dah mcm x bape senonoh
huhuhu

sesetgh org korek telinga merupakan saat yg mengasyikkan
tapi bg aku dan bangah (abg no 2)
korek telinga merupakan penyeksaan pd kami
baru saja mula masuk sedikit kapas itu
kami akan rasa mahu termuntah
sakit yg amat di dalam telinga
oleh itu, aku hanya korek bila gatal sgt

tp...
ada sorg makcik customer aku bgtau
doktor x bg korek sbb akan menyebabkan semakin tersumbat
bila x korek segalanya akan terkumpul didalam telinga la kan
jd... patut dikorek sekali sekala

tadi br saja mengorek sedikit
mata sudah berair2
kak lina seperti biasa akan mengajuk gaya aku mahu termuntah
serius...
tak tahan rasa nak muntah dan sakit di dalam telinga
masih lagi terasa sakit2nya

perlukah aku jumpa pakar telinga?
hurm...

Monday, December 7, 2009

4 Disember 2009 & 5 Disember 2009

Tarikh Birthday Kak Lina
Sambutan yg agak happening
Keluarga Kak Lina semua dtg kecuali Along yg berada di Batu Pahat
Kakak dan abg aku dtg juga
Kek ditempah dr kakak aku
sedap je kek dia, dia je cakap kurang sedap
Bak kata Nani, 'org yg buat memang rs x sedap'
ye ke? hurm...

Birthday present tahun ni hanyala Bvlgari BLV yg ditempah khas dr Dubai
thanks to cik putih
Kat mesia xde plak perfume ni
Kek plak hadiah dr kakak aku kepada Kak Lina

Dalam kul 10.30 semua dah balik
aku dan kak lina memulakan mengemas
dan sungguh kami agak kelam kabut sebab 5 disember ada karnival sukan kwsp
mak cik plak dah cakap kami jual char koey teow
planning asal memang xnak jual
hanya jual aneka bebola contohnya udang, ketam, ikan, nugget n ketam panjang tu

sebabkan mak cik dah promote pd kwn2nya
stok plak ada 5 kilo je koey teow
aku dan kak lina bertungkus lumus menyediakan bahan
sempat ke NSK membeli tauge dan kuchai yg dah habis
Jam 2 pagi sampai di rumah
Tido...
Jam 4 pagi telah membangunkan diri
aku mula memasak kesemua bebola udang dan ikan yg jumlahnya 16 paket
diteruskan dengan ketam panjang tu yg agak leceh perlu disalut dgn tepung 12 paket tp balance dalam 1 paket lebih sbb x cukup tepung
Jam 7 pagi br selesai
mandi dan siap2kan apa yg patut
Mama plak memasak karipap, nugget 4 paket dan bebola ketam 4 paket dr jam 5 pagi
mujur ada bantuan mama
Kak Lina menguruskan bab2 mencucuk ke lidi bebola2 itu
aku sampaikan x larat nak berdiri lagi memasak

Jam 8 pagi gerak ke KWSP PJ
8.30 pagi dah sampai
patutnya 8 pagi bermula
tp mujur belum bermula lg
satu lg cabaran
br saja sampai...
br saja nak mula menyusun bebola2 itu
sudah dikerumuni kanak2 yg mahu membeli
alhamdulillah...

Sudip utk memasak koey teow boleh terlupa
Mujur ada Iwan yg dtg menghantar
Kalau x sia2 je la bawa bahan2 koey teow

Mula2 agak lemau perniagaan sampaikan aku merungut
hehe... aku bila penat memang suka merungut
Mula sibuk sekitar jam 10 pagi
Lebih kurang jam 12 char koey teow dah habis 55 pinggan
memang aku hanya menyediakan utk 55 pinggan
syukur alhamdulillah habis sampaikan x ckp
dengan muka2 hampa mereka2 itu bertanya, 'dah habis?'
mereka sebar2kan kesedapannya....
huhuhu
sampaikan sambil memasak aku terdengar seorg abg itu bercakap
'nanti kalau ada jamuan opis, panggil dia masak kat opis'
gilos la, mau kuar air pancut nanti sebab berasap dan panas
huhuhu
ada juga yg meminta business kad
satu kelemahan kami, x menyediakan business kad
kerugian besar disitu
tp xpe, nanti akan ada juga, insyaAllah

bebola2 itu sangat laris.
sungguhpun x habis memasak 4 paket ketam dan 4 paket nugget lagi
tp berbaloi sudah hasilnya dengan kosnya
kami masih mempunyai stok
makanya, pd sesapa yg tau ada karnival ke apa ke...
boleh la maklumkan pd kami
boleh kami menjaja makanan kami char koey teow dan juga bebola ikan

Tak lupa juga dengan cup cake dan coklat yg kakak aku buat
tak disangka kreatif rupanya dia
hiasan bunga sekumtum, ros dan butterfly menarik minat kanak2
cup cake coklat saja susah sedikit sebab blank saja xde hiasan
tp tinggal 1 sahaja dr 14
coklat yg dibuat juga habis...
tinggal 1 juga tp sudah dimakan oleh aku sbb x tahan tgk sedap. huhuhu
coklat strawberi sangat sedap
tp sbb putih kanak2 kurang tertarik
masih berbaki lapan tp ntah mana agaknya sbb dah cair

Bagi sesapa yg mahu order cup cake
boleh order dari kakak aku
013 3889700 Nor namanya
promote ni....
alhamdulillah kek dan cup cake mahupun coklat yg dibuatnya mendpt pujian
bukan nak bias sbb dia kakak aku
tp dr feedback pelanggan mengatakan sedap
sampaikan ada org dr butik bertanyakan pd aku sapa yg buat
dia mahukan nombor kakak aku utk menghantar order sekiranya mereka x sempat menyiapkannya
alhamdulillah
ini salah satu cara utk aku tolong mempromosikan usahanya

selesai kesemuanya kami pulang sekitar jam 4 sampai dirumah
pergi makan
jam 6.30 tido sampai 10.30
bangun
tido balik dlm kul 12
bangun semula jam 5.30 ke NSK
kerang habis kena la beli lg

Ahad meniaga mcm biasa
cukup tido ...
rehat yg agak2 cukup la
rasa segar lepas mandi pagi2
terus semangat nak meniaga

Oh lupa... tapak di KWSP itu hanya 4 kaki
mujur kedai kami paling tepi
dan membawa khemah
jika tidak, aku x mempunyai ruang utk memsk char koey teow
baju2 dan jersey terpaksa tunggu char koey teow habis utk dipamerkan
tp biasa la tgh sukan
org x mencr baju
org mencr makanan

kaedah pembelian dgn kupon
makanya, kami masih tidak mendpt wang
Hari ini 7 disember mak cik menghantar kupon2 itu
belum tahu bila akan mendpt duitnya
tp syukur alhamdulillah
berbaloi tutup kedai sbb hasil agak baik
kami menjual dengan murah sekali

hari ini 7 disember
aku masih menidurkan diri
mungkin kepenatan yg melampau
sudah segar kembali

Thursday, December 3, 2009

Ragam

Selasa
Pelanggan auntie sebelah (hindu)
dengan berlagak dan jelingan
'koey teow satu' dan terus berlalu ke tempat duduk
aku terus masak dan hantar
dengar la suara2 kaum keluarga dia duk cakap bahasa tamil psl koey teow yg basah itu
bengap ke apa xtau la
dah la x tanya apa2, terus order dgn lagak
pastu leh pulangkan blk lepas makan sikit
dan 'TAK NAK' jawapan dia
dan pastinya dia x bayar langsung

terus menyerbu darah marah aku
rasa nak hunus keris
tapi fikiran rasional mengawal amarah
fikirkan kemungkinan2 yg x baik

dah aku soal jawab
dia salahkan aku 'tak dengar ke dia cakap nak garing?'
'dia cakap nak koey teow saja, xde cakap benda lain' jwpan dr aku
'ini basah2 mcm mana mau makan?' jawapan paling bangang seumur hidup aku pernah dgr
makan pun xtau, buka mulut tu sumbat la... bangang sgt la plak
x sempat aku jwb, ada alasan lain, ada telur pula
'ini ada bau telur, saya xmau'
dan aku x cakap banyak terus berpaling dan buang char koey teow itu
ikutkan memang nak campak ke muka dia sbb tgh berasap lg char koey teow itu
konpem menggelupur kepanasan
tp sebagai peniaga aku harus bersabar
akan ada pelbagai lg ragam
insyaAllah akan cuba bersabar