Thursday, September 22, 2011

Update

lamanya x update blog
dr raya memanjang sibuk
ada je agenda hari minggu
minggu lepas cik putih selamat kawin dh
nani beria2 la nak makeup aku
lain la plak muka bila di makeup

dh dua mggu kenef cuti msk spital n etc
so aku pengganti dia utk sementara
serabut gak kepala semua keje nk kena pantau
semua keje nk kena buat
td kenef call ckp esok dia msk opis
lega!
sekrg2nya apa2 yg perlukan approval dia senang dh
dia xde semua yg memerlukan approval tgguh psl CK xnak buat
adoila
ikut aku dh tau buat semua tu
tp dia ckp kna tggu dia approve gak
ikut la kata boss

sudah terasa mahu bercuti sgt2
jadual yg sgt pack buat kepala serabut
jadual yg sgt pack buat jiwa memberontak nk bercuti
td dh ckp dgn kak lina
'akak confirm je nanti kita bercuti ye'
sbb aku dh x thn
nak amik cuti semggu
kita biar company rs kita xde semggu
tgk bape byk keje pending nnti
x thn la seorang buat 3 org pnya keje kan
cuti ada 12 hr lg
klu blh carry forward menarik gak
klu x blh carry forward baik abiskan thn ni gak

mahu kemana ye?

Wednesday, September 7, 2011

Harta

harta dunia x akan kekal
tapi kalau harta org kita x amanah
xde gunanya kita beramal ibadah
sedangkan amanah itu satu kewajipan

apa gunanya bersolat 5 waktu jika hati kita gelap
apa gunanya berwirid jika otak kita hanya memikirkan kemewahan duniawi

Solat yg diterima Allah akan menjdkan seseorang itu bercahaya hatinya
Wirid yg diterima Allah akan menjdkan otak seseorang itu waras dlm pertimbangan dunia dan akhirat

Robek hati aku hr ini
Inikah orgnya yg akan melindungi aku?
Inikah orgnya yg dipercayai oleh ibu bapanya

Tuesday, September 6, 2011

5th September

arini dh mula keje
Kak Lina start keje baru di UOB Singapore
cumanya company tu tubuhkan syarikat kt malaysia
uruskan bahagian cheque clearing
Opisnya kt The Intermark
iaitu hanya seberang jalan dr opis aku
Arini dh start ada teman pegi keje
xdela sorg2 aje

Tapi awal la peginya sbb kak lina msk kul 8
Maybe the whole month utk training ni msk kul 8 kot
So aku smpai opis 7.50am
terus on notebook and buat keje
baru amik cuti 2 hr setgh dh berderet keje
kalau la aku amik cuti seminggu
apa jd agaknya?
mau semua keje tergendala lg hebat dr hr ni

Aku start puasa arini
bagi menggantikan puasa ramadhan dan mendpt sunnah 6 hr dibulan syawal
Hari pertama Alhamdulillah segar
harap sampai habis nanti segar


Sunday, September 4, 2011

5th Day of Raya

Pagi2 sudah bangun dan bersiap pulang kerumah
Almaklum... sudah sebulan berpuasa dan seminggu beraya di kampung (Taman Ehsan)
Sedang memandu Balong sms bgtau lagi sejam nak sampai rumah aku
Alamak, mana la sempat nak masak lontong
Maka hanya sediakan air milo kotak dan kuih raya yg ada saja

Kemudian kami sama2 kerumah Balang
Kak Ani msk ayam lemak cili padi
Lamanya tak makan lemak cili padi ayam
Sangat berpuas hati walaupun nikmatnya tak sama macam yg mak masak
Itupun dah cukup bersyukur

Pulang dr rumah Balang terus memandu ke rumah Balong
Memaklumkan bahawa aku nak kerumah Bangah
Maka Balong terus call Bangah bgtau kitorg nk dtg
Tapi Abg Kamal plak berada dirumah Bangah
Jadi kami tunggulah Bangah dan Abg Kamal dtg kerumah Balong
Balang dh sampai 6.30
Masa tu aku, kak ana dan anak2 buah yg lain br pulang dr membeli barangan pasar

Aku yg membuka mulut utk msk lontong
Tak pernah masakpun selama ni
Main hentam je letak bahan2nya
Tak ada la aku nak sukat ke apa
Menjadi la juga walaupun tak cukup santan dan kunyit
Alhamdulillah orang puji :)

Kemudian kami adik bradik kerumah Bangah
Borak punya borak sampai la pukul 2 pagi
Balang follow aku dari belakang sampai kerumah Kak Lina
Konon nak balik rumah
Tapi psl dorang duk cite hantu dan ada kes bunuh kat flat aku tinggal
Maka aku tak berani pulang tgh malam sebegitu walaupun Balang nk teman sampai msk rumah
Yang paling aku takut adalah kisah hantu mereka itu
hahaha....
Aku sangat penakut ok!
Bawa kereta sorang2pun asik pandang belakang kot ada hantu...

6th Day of Raya pula macam mahu berjalan
Dan menunggu Gee untuk datang

Saturday, September 3, 2011

Budget

Siap ada budget utk birthday dia
Birthday aku?
Langsung tak amik kisahpun
Jangan harapla dia nak berbelanja utk aku
Bila aku terbaca
Marah pula
'Jangan baca' dgn nada marah dan garang
Padahal aku terbaca bukan saja2 nak baca
Allah nak tunjuk
Dia tak nampak tu semua
Kalau Allah nak tunjuk apa dia sorokkan dari aku
Bila2 je aku akan ternampak dan terbaca
Masih tak sedar kuasa Allah nak tunjukkan ketidakadilan dia
Masih nak menegakkan benang yg basah
Itulah sikap dia sejak berkenalan dan rapat dgn dia
Aku ni langsung takde faedah untuk dia
Aku ni langsung xde guna untuk dia

Entahla
Sampai bila boleh bersabar dgn sikap dia
Dia aje selama ni yg sabar dgn aku katanya
Padahal aku usaha bersabar
Dia x pernah nampak kesabaran aku
Sampaikan dia tak bagi aku berkwn rapat dgn sepupu diapun aku ikutkan
Sebab aku nak jaga hubungan kami
Tapi inreturn
Dia balas tuba pd aku
Allah ada
Bersabarlah selagi termampu

Friday, September 2, 2011

9 Hours

believe it or not
i have drive for 9 hours
only from Parit Buntar to Taman Ehsan
its just the because?
Hari Raya Festival

Moral of the story:
Try to learn traffic pattern whenever its come to special Festival