Friday, April 27, 2012

Bahu Kanan

Rasa dh sebulan sakit bahu kanan ni
Ada masa2 sakit sgt sampai rs mcm dihiris dgn pisau
Ada masa tu sakit biasa2 aje
Nak ke pakar kewangan sangat terhad
Tunggulah sebulan dua lg

Saturday, April 21, 2012

Tebuan @ Lebah @ Penyengat ??

Rabu
Tengah bawa motor sedap2 dlm 100km/j
Tetiba 'aduh!'
Terus tangan kanan pegang tengkuk
Rasa seperti kena gigit sesuatu
Teruskan juga pemanduan
Sampai kat Intermark kak lina cek
Panjangnya sengat tu

Rabu lagi
Badan dah mula rasa x sedap
Tekak dh mula perit2
Selsema dh mula menjelma
Demam dah mula nk dtg

Khamis
Alamak demam!
Kerja juga sebab dah banyak MC tahun ni
Takut rekod x cantik
Makan ubat demam
Kepala sakit
Batuk makin teruk
Selsema makin menjadi2
Badan bisa2

Khamis malam
Pergi klinik
'i have been bite by insect, and i got flu n cough' kata aku kt doktor
'when u got flu n cough?' tanya doktor
'today' jawab aku
'when u have been bite?'
'yesterday'
Doktor terus bangun tgk kesan gigitan itu
Terus cek suhu
Ye memang btl demam
Selsema n Batuk adalah punca dr bisa sengatan
'let me check your lung, take a deep breath' kata doktor
Dengan muka glabah takut ada apa2 infection doktor yg tua itu bangun dgn susah payah utk cek paru2 aku
Alhamdulillah xde sound yg membimbangkan
Doktor bg mcm2 jenis ubat
Balik rumah, makan ubat... tido!

Jumaat
Alamak demam lagi ni
Camna nak keje?
Terus pegi Klinik lg
Jumpa doktor n cek suhu lg
Biar btl suhu hanya turun 0.01 dr semalam
Doktor terus bg ubat lagi kuat
Doktor suruh rehat aje arini
Demam masih ada lagi ni
Tapi rs x sepanas pagi td

Nor dtg bw makanan tghari
Terharu juga ;)
Aku sms bgtau MC kena sengat tebuan
Tu yg dia dtg umah
'Merah lagi tengkuk awak tu. kena sengat hari rabu kan?' tnya kakak aku
'aah merah lg' kata aku
'doktor bg ubat sapu x?' tnya kakak aku lg
'ada, sapu dah..' kata aku

Aku demam memang org xkan percaya
Sebab muka demampun mcm muka x deman
Nampak sihat walafiat aje

Arini badan rs bisa2
Ada simpton baru
Aku asik rasa nak muntah
Kalau esok x elok lg
Kena dapatkan injection kot
Takpun pegi check up hospital terus

langsung x jangka kena sengat boleh demam sebegini rupa

Tebuan @ Lebah @ Penyengat ??

Rabu
Tengah bawa motor sedap2 dlm 100km/j
Tetiba 'aduh!'
Terus tangan kanan pegang tengkuk
Rasa seperti kena gigit sesuatu
Teruskan juga pemanduan
Sampai kat Intermark kak lina cek
Panjangnya sengat tu

Rabu lagi
Badan dah mula rasa x sedap
Tekak dh mula perit2
Selsema dh mula menjelma
Demam dah mula nk dtg

Khamis
Alamak demam!
Kerja juga sebab dah banyak MC tahun ni
Takut rekod x cantik
Makan ubat demam
Kepala sakit
Batuk makin teruk
Selsema makin menjadi2
Badan bisa2

Khamis malam
Pergi klinik
'i have been bite by insect, and i got flu n cough' kata aku kt doktor
'when u got flu n cough?' tanya doktor
'today' jawab aku
'when u have been bite?'
'yesterday'
Doktor terus bangun tgk kesan gigitan itu
Terus cek suhu
Ye memang btl demam
Selsema n Batuk adalah punca dr bisa sengatan
'let me check your lung, take a deep breath' kata doktor
Dengan muka glabah takut ada apa2 infection doktor yg tua itu bangun dgn susah payah utk cek paru2 aku
Alhamdulillah xde sound yg membimbangkan
Doktor bg mcm2 jenis ubat
Balik rumah, makan ubat... tido!

Jumaat
Alamak demam lagi ni
Camna nak keje?
Terus pegi Klinik lg
Jumpa doktor n cek suhu lg
Biar btl suhu hanya turun 0.01 dr semalam
Doktor terus bg ubat lagi kuat
Doktor suruh rehat aje arini
Demam masih ada lagi ni
Tapi rs x sepanas pagi td

Nor dtg bw makanan tghari
Terharu juga ;)
Aku sms bgtau MC kena sengat tebuan
Tu yg dia dtg umah
'Merah lagi tengkuk awak tu. kena sengat hari rabu kan?' tnya kakak aku
'aah merah lg' kata aku
'doktor bg ubat sapu x?' tnya kakak aku lg
'ada, sapu dah..' kata aku

Aku demam memang org xkan percaya
Sebab muka demampun mcm muka x deman
Nampak sihat walafiat aje

Arini badan rs bisa2
Ada simpton baru
Aku asik rasa nak muntah
Kalau esok x elok lg
Kena dapatkan injection kot
Takpun pegi check up hospital terus

langsung x jangka kena sengat boleh demam sebegini rupa

Sunday, April 15, 2012

Simkad

Is that possible that i need to change my simkad?
Office number is Digi
My number is Digi
But my simkad masuk dalam iphone kerap xde line and internet asik on and off
Bila masuk simkad office dalam iphone
Elok je plak internet dia...
apakah yg terjadi sebenarnya?
Berkemungkinan simkad problem?

Sunday, April 8, 2012

Ketam

jari kanan sudah dipenuhi biji2 berair
jari kiri pula sudah mula tumbuh sikit2
setiap kali makan ketam confirm naik gatal2 ni
alergik sgt plak pd ketam
dulu masa mak masak memang xde masalah langsung
dah tua2 ni plak alergik datang
langsung x selesa sebab rasa berbiji2
nak sembuh lama plak tu
dah macam kulit katak puru pun ada
xkan nak tgk je ketam tu
dah depan mata konpem2 la aku makan

Saturday, April 7, 2012

Archery

Dalam pada sakit bahu dan belakang (especially pinggang)
Aku tetap mencuba archery
Mencuba utk 12 panahan sahaja
Tapi sangat memuaskan hati
Akibatnya hari ini
Bahu sebelah kiri pula yg kesakitan
Ditambah keseluruhan bahagian belakang badan
Archery ni kan memerlukan ketegangan yg jitu
Tu yg sampai semua bahagian badan sakit
Bila nak sembuh ni?
Berjalan pun sakit belakang ni...

Thursday, April 5, 2012

Kotak fikiran

bersyukur sgt aku mempunyai ingatan yg bagus
bersyukur sgt aku mudah memahani
bersyukur sgt Allah memudahkan segalanya bg aku

semua ni aku maksudkan dr segi keje
technical/boss akan call aku anytime
bertanya mengenai stok
dan aku harus sentiasa peka dgn stok yg br smpai
stok yg keluar dan masuk
kalau aku x ingat mana nak cekau system depan mata
macam mana nk bgtau stok ada ke x

new admin aku agak pelik
'kak isma ingat ye s/n semua'
'kita kena alert, x hafal semua s/n xpe, tp at least igt 4 yg blakang ke'
aku memang slalu igt s/n mana, stok aku letak kt mana...
details tmpt aku ltkpun aku igt
sbb bg aku hal mcm ni kritikal

tp bos masih x puas hati dgn aku
apa nk buat
redha je la
nk cr yg sempurna mcm mana pula
biasa la kadang lupa itu n ini
dah semua sumbat kt aku
haruslah tertinggal satu dua benda
bukan satu sales nak aku monitor
bukan satu PoC nak aku monitor
bukan satu product nak aku igt stok dgn serial number
bukan satu issue nak aku settlekan

kadang terasa mcm boss aku ni saja pressure
kadang terasa mcm dia nak aku berhenti
ni semua menyesakkan kotak fikiran aku
dan membuatkan mood bekerja lesap

moga ada harapan bertemu kerja yg baru

Appliance

Aku sgt suka dapat blaja benda baru
walaupun benda tu paling simple bg org technical
Aku diajar utk request license
License nak request bkn mcm Cymphonix, iPrism atau WatchGuard
email aje ke principle they all akan bg license
tp utk Efficient Ip ni aku kena log in dlm box
kena copy n paste the device info yg panjang mcm IPv6 pnya code
kena email principle
dan aku sendiri yg offer diri utk mskkan license tu bila dpt
once the box updated happy x terkata
kena byk blaja lg psl network
sbb aku sgt suka keje2 sebegitu
sekali diajar aku akan igt
itulah org kata
kalau minat, benda ssh jd senang