Saturday, May 26, 2012

Coffee Bean

Addicted to Pure Double Chocolate
Di Singapore pun singgah Coffee Bean
Guest what?
The price membuatkan aku n kak lina kagum
Murah compare to Malaysia
Of coz jgn convert
Kat Singapore baru dalam 7+ dolar
Kat Malaysia rm12+ gitu
Beli air kak lina n aku br 13+ dolar
Kalau kat Malaysia
Dah sah2 cecah 20+
Hai la Malaysia
kenapa semua mahal2?

Friday, May 25, 2012

Kitty 24052012

Kitty dah mati :(
Bangun Subuh tadi
Tgk Kitty dah keras
Sebelum pergi Singapore dah pesan
'Kitty tunggu Ibu balik ye'
Betul2 dia tunggu
Semalam aku suapkan susu dgn biskut mcm biasa
Tengok mata dia aku dah tau x lama ni
Sebelum tido dia panggil2
Aku betulkan kain alas
dia dah basah kencing
Pastu aku selimutkan mcm biasa
Pagi ni bangun Kitty dah xde
Menangis gak la
Dalam tempoh 2 bulan kami menjaga dia
Kitty lumpuh pasal aku yg salah bw klinik
Itu yg terbaik utk Kitty
Sekurang2nya dia x sengsara
Alhamdulillah Kitty tunggu aku sebelum dia pergi meninggalkan dunia
Rindu kt Kitty :((

Day 3 - Singapore to Malaysia

Seawal jam 8+ kami dah keluar utk breakfast
Lengah2kan masa sementara tunggu MEMA buka
Maritime Experiental Museum & Aquarium nama panjang bagi MEMA
Sempat la aku main game kapal dalam tu
Buat Vase dengan kak lina
Auction vase yg kami cipta
Seperti biasa aku x creative
Dijual dgn murah sekali :(
Kak Lina dijual mahal juga
Alahai.. game aje pun

Jalan2 dalam MEMA nampak plak jualan baju dan cenderahati bermacam jenis
Alamak duit x sampai seratus ada ni
Akhirnya dapat gak belikan baju utk anak2 buah lg
Hasil berjimat cermat
hihi

Keluar dari MEMA balik sekejap ke hotel
Relax2 n ready to check out
Dapat balik duit deposit
Mari ke Hard Rock Hotel shop
Belikan baju utk kakak saya :)
Beli baju lagi
Aih... duit habis kt baju aje nampaknya
Memang x nampak la apa aku beli
Baju + Fridge Magnet + 2 batang pen USS utk anak buah + Bag Tag...
Itu aje yg aku beli
Ok la dr xde

Habis check out tinggalkan barang kt hotel
Jalan kaki dari sentosa ke imbiah
dari Imbiah ke Beach Station
Ui mak aiiii
Penat gila n panas melampau
Hitam dah kulit saya
Monorel tiket dah terbagi skali masa check out
x dapat la nak naik lg
Longgar lutut rasa berjalan dalam panas terik

Tapi puas hati
Banyak gambar2 yg diambil
Langsung xtau plak ada tempat2 menarik kt situ
Dah nak balik baru la kitorg sedar
Hai nasib sempat
The Merlion...
Singa besar...
Beach dia sangat cantik
Cuma aku x suka pantai sebab panas n melekit

Asal jalan aku akan cr tempat yg teduh
Bergambar pun nak yg teduh2 aje
Kak Lina plak x heran teduh ke x
Janji dia dpt amik gambar cantik2
Singgah makan MCD pasal aku dah lapar
Murah gila la makanan kt Singapore ni
Puas berjalan lebih kurang 2 jam
Balik ke hotel berehat di Lobby sebenar
Keringkan badan yg berpeluh x ingat dunia

Pergi ke Bas sekitar 3pm
3.30 bas gerak balik ke KL
Cek passport n imigresen dgn pantas
Sampai umah around 10pm

Kitty kesejukan
Bawa naik tido sama
Suap susu n air kosong
Tidurkan Kitty

Thursday, May 24, 2012

Day 2 - Singapore

Pagi2 dah bgn
Macam biasa aku akan terjaga jam 6 pagi
Bangun solat..
lepak2 jap
Mandi n bersiap utk breakfast

Sementara menunggu Universal Studio Singapore buka
Aku dan kak lina pusing2 lagi sekitar RWS
9.40 mcm tu kami dah mula beratur utk masuk
Mula2 kita ke Hollywood
Tapi mcm xde apa sangat
Ke New York pula
Pun xde apa yg menerujakan

Kami meneruskan perjalanan
Terus ke Sci Fi
Menaiki Transformers
Sangat mengeringkan tekak dgn jeritan tak ingat dunia
Gila menarik ride dia
Dengan 3D ke 4D animation ntah
Itu la yg paling menyeronokkan aku rasa

Light, Camera and Action (aku reka sendiri nama sebab x ingat nama)
Dalam ni kita ditontonkan dengan aksi ribut taufan n sebagainya
Sangat menarik juga utk dicuba

Far Far Away tak berapa mengujakan aku
Sebab dah pernah alami masa di Korea back on 2005 dulu
Shrek aje kisahnya
Jadi perasaan tu biasa aje
Org sebelah aku duk la jerit n gelak
Aku umpama xde perasaan hanya menonton dengan keboringan

Water World plak banyak aksi2 yg tidak boleh ditiru kanak2
Juga biasa bg aku sebab dah pernah tgk agenda yg lebih kurang
Itu masa di Sea World Gold Coast Australia back on 2008
Ke aku sendiri x berperasaan?
Mahukan sesuatu yg lain dari yg aku pernah lihat

Jurassic Park plak
Kami menaiki Fly apa ntah nama dia
Nampaknya hanya aku n kak lina yg menjerit2
Org lain naik diam aje
Takde perasaan ke apa dorang semua tu?
Takde ke rasa nak tercampak ke apa
Dengan seat yg sangat tak best utk dipegang

Bahagian Egypt plak
kami hanya menaiki slow ride
Sekadar nak merelaxkan kaki yg dah sakit berjalan
Langsung x menarik la
Kak Lina sampai mengantuk

Ada a few lagi persembahan yg kami tonton
Contoh B-Boy dance, Mel's Diner singing n dancing...
Ntah x ingat semua
Overall...
USS tak mampu membuatkan aku teruja
Bagi rating 3-4 bintang aje la
hihi

Dah habis jalan2 n ride itu ini
Baru la kami shopping
Bape kali tawaf daa mencari apa yg diingini
Sampai berat gila la beg
Beratus gak habis walaupun hanya beli tshirt n fridge magnet n makan
Dah kul 7 kami pulang ke hotel berehat
Mandi.. Solat...
Kita keluar lagi!!!
Menyervey lg utk barangan hard rock dan telah membeli
Yehaa... habis lagi almost 200SGD
Balik tido :)

Day 1 - Malaysia to Singapore

Bus bertolak bermula jam 7.30 pagi
Perjalanan yg agak smooth
Tempat duduk yg luas dan selesa
Berhenti makan di Yong Peng
Perut x bape lapar tp kena paksa makan
Setengah jam aje berhentinya
Sampai checkpoint around 1pm mcm tu
Cek passport n terus jalan ke imigresen
Kena buat manual and orgnya mak ai punya ramai

Sampai Singapore around 2pm mcm tu la
Bas hantar passenger ke Beach Road
Dan meneruskan perjalanan ke Sentosa World Resort
Singapore ni sangat kecil
Sekejap aje dah sampai ke Island
Check in kat Hard Rock Hotel
Rehat sebentar dan mula keluar

Kami mahu ke Bugis Street
Syida (office mate) yg cadangkan ke situ
Katanya utk souvenier murah2
Malangnya aku yg x berminat
Hanya beli 5 fridgemagnet disitu

Utk ke Bugis street aku n kak lina mengalami masalah nak menaiki train
Org Singapore sombong2
Kita tanyapun malas nak jawab
Kerja kat kaunter MRT
Tapi bila ditanya nak marah2
Bengong btl

Dari RWS kami menaiki monorel ke Vivo City
Dan menapak ke Harbour Front
Sampai Harbour Front kami stuck agak lama memerhati map train mereka
Sekadar bertanya pd penjaga kaunter utk kepastian
Itupun dia nak marah2
Sabar... kita kt negara org!

Kemudian kami menaiki train dan interchange di Outram Park
Baru la MRT tu membawa kami ke Bugis
Jalan2 di Bugis sehingga kaki sakit
Tak jumpa gak apa yg dicari
Sepanjang perjalanan menuju ke train
Aku perhatikan kesemua org Singapore ni jalan mcm lipas kudung
Sebiji mcm org2 Jepun yg mana semuanya nak cepat
Masa itukan EMAS!

Kami mahu pulang ke Hotel
dan ada sedikit kekeliruan utk aku beli tiket
Nasib disedarkan oleh kak lina
Hanya memilih lokasi yg hendak dituju
Bukan kena beli tiket di setiap interchange
Bersesak lagi
Dan akhirnya menaiki Monorel tanpa sesak
Sampai di RWS kami jalan pusing2 dan bergambar dulu
Masuk hard rock cafe n hard rock hotel shop
Menyervey pakaian yg akan dibeli utk anak2 buah, kakak dan diri sendiri

Balik ke hotel agak2 dalam kul 9 mcm tu
Tido awal sebab letih sgt



Singapore

21-23 May aku bercuti di Singapore bersama Kak Lina
Tempat duduk yg sangat luas dan selesa membuatkan aku x terasa jauhnya menaiki bas ke singapore
Hotel kami di Resort World Sentosa
Hard Rock Hotel pakej yg diberi
Deposit 200SGD membuatkan aku sedikit tercengang
Dah la x bw sebarang kad utk didepositkan
Terpaksa menggunakan duit perbelanjaan yg diperuntukkan
Duit habis utk beli baju aje
Baju Hard Rock, Baju Universal Studio, Baju MEMA
Beli utk 6 anak buah, sorg kakak n sorg abang, sorg kawan
Fridge Magnet utk keluarga dan rakan pejabat
Itupun dh habis duit yg ada
Ikut hati nak belikan utk 13 anak buah
Semua abang2, kakak dan kakak2 ipar beserta abg ipar
Tapi budget sgt ciput
Terpaksa menghadkan perbelanjaan
Singapore dari segi makan dan pakaian dikategorikan sangat murah
Aku seperti mahu kerja di sana
Malaysia makan McD paling murah rm10
Unless lunch set la kan
Sana aku makan siap request air Milo ice baru 4.90 SGD
Makan pasta utk 2 org baru 19.90SGD
Kalau Malaysia makan pasta mana nak dpt harga mcm tu?

Nanti continue cerita ye


Monday, May 21, 2012

Canon tvc with Yuna

Sabtu, 19 May 2012
Entah kerja gila apa la aku n kak lina buat
Kitorg ni langsung x penah heran nak join apa2 aktiviti semacam ini
Canon tvc bersama Yuna telah membuat kak lina mengklik utk menyertai
Secara x langsung aku peneman setia terlibat sama
Memandu kereta ke Panggung Anniversari
Berjalan didalam hujan
Kami jangkakan akan dibatalkan
Hati dah mula berbelah bahagi mahu pergi atau tidak
Tapi aku telah menetapkan hati akan terus memandu
Hujan yg sangat lebat tidak menghalang kegilaan kami
Mungkin faktor penyebabnya ialah aku dan kak lina sama2 meminati Yuna
ataupun Yuna mampu menarik hati kami?

Acara terpaksa ditunda sekejap
Sepatutnya jam 6 dah bermula
Tapi sebab hujan acara dimulakan jam 7 lebih gitu
Jam 8 lbh mcm tu Yuna pula tiba
Kak lina saja yg terlibat
Aku hanya peneman
Memerhati dari jauh
Tak puas hati aku turun mendekati pentas
Dan sangat termangu melihat Yuna menyanyi dan bermain gitar
Suara sangat merdu
Muka sangat cantik
Ya Allah indahnya ciptaan Allah ini

Sesi bergambar
Dapat gak bergambar
Yuna sangat nice person to talk with
Cuma x banyak masa yg ada
Terpaksa la tergesa2 turun dr pentas
Sangat indah memori ini

Esok 21 may akan ke singa yg pura2
Akhirnya dpt bercuti
Moga segalanya berjalan lancar
Moga selamat semuanya
Amin

Saturday, May 19, 2012

A week before A week Leave

Starting on hactic Monday
Drag to a very hactic Friday
From 7.40-6.00 Monday to Thursday
From 7.40-6.50 on Friday
Still have one pending job
Email Syida ask help to generate the sales order
sangat2 x mencukupi masa yg ada
Semalam dah siap setup booth utk Panda dan Data Alliance
21-23 May ni ada event sempena MINDEF ICT Week
Penatnya ya Allah
Dengan mengangkut semua barangan yg berat2
Sampai staff MINDED tegur
'xde org lelaki ke yg tlg isma?'
'event mcm ni memang biasa saya seorang aje yg handle'
Ikutkan bkn aku x pernah mnta lelaki tlg
Tp bila mnta tlg dorg banyak alasan
Nak xnak kena la usaha sendiri
Sepanjang handle event, baru 2x dpt bantuan
Demas tolong masa Event dkt berjaya time square
Naz tolong ms Event dekat PWTC
Tp masa dorg tolong ni hanya handle one company which Data Alliance
Masa aku dan admin plak yg handle
Kena handle event Data Alliance dan Panda
So kereta memang penuh x ingat dunia
Penat memang x terkata

Meeting semalam semuanya perlukan perhatian aku
PoC nak kena update, stock nak kena reserve, jaduah teknikal nak kena arrange
MINDEF ICT Week schedule nak kena finalize, briefing utk Panda and Data sales team, explain mana barang2 dh disimpan n kereta yg dibenarkan msk Mindef
Kena bg perhatian lebih pd sales team yg akan ditinggalkan seminggu
Nasihat apa yg perlu
Maklumkan pada siapa perlu diajukan perkara2 berkaitan sales, PoC and support
Collection x sempat sentuh semalam
Pending order x sempat update
fuh! start keje nanti mesti busy gila

Nak bercuti
Tapi hati x sampai hati nak biarkan admin & sales baru terkontang kanting
Suruh dorg amik personal number
Anything just roger aje
HP company memang x akan dibawa
Mau aku x bercuti nanti

Friday, May 18, 2012

Kad Pengenalan

Akhirnya berjaya buat IC baru
Sabtu buat passport
Ahad buat IC
Selasa jahanamkan ford ranger company
Xde sapa ajar start camna
Habis lebur baterinya
Nasib ada teknikal, Naz
Rajin dia hantarkan amik IC kt putrajaya
Singgah Cyber ambil stok
Kerja mcm org gila
Fuh! hactic week

Sunday, May 13, 2012

Passport

Agak mencabar utk kami renew passport
Dengan tersalah pergi bangunannya
Ingat dekat presint 2
Puas dah jalan sana jalan sini cr pintu masuk
Pastu tanya la abang teksi
Rupanya kat presint 15

Sampai presint 15 plak
Mencari bangunannya
Tak pula jumpa2
Pusing2 akhirnya buat keputusan utk park aje kereta
Main redah je jalan
Alhamdulillah btl tempatnya

Alamak kena amik gambar ke
Ingat mcm buat IC gambar amik kt situ gak
dah kena amik gambar
Isi borang amik nombor
dari kul 10 pagi sampai la 3 ptg br dpt membuat pembayaran
Arini kena amik plak
Patut semalam boleh siap
Tapi disebabkan last week public holiday
Maka ramai la yg dtg membuat passport hr ni

Nak kena buat IC baru gak
IC xleh read dah n dah mula mereput
Kena amik esok atau lusa la nampaknya
Kena la arrange jadual utk ke Cyber office ambil stock
Ada la alasan utk keluar sekejap
Tapi takut x kesempatan
Aku akan busy this week handle event, sales, and collection
Next week aku akan start bercuti

Hope semua berjalan lancar
Moga percutian yg dirancang akan menjadi percutian yang menarik

Sunday, May 6, 2012

Kitty

Hari ni bw kitty utk susulan
dah msk 2 bulan rsnya kitty sakit
lumpuh plak dh sebulan lebih rsnya
rawatan kitty akan melibat kewangan yg agak byk
last week beli susu aje dah rm38
beli ubat saraf sebiji rm1.50 yg perlu dimakan 2x sehari
makanan plak xleh makan yg ketul2
beli AD (makanan kucing sakit) satu tin kecik rm8.50 plg murah
AD boleh bertahan utk 2hr setgh atau 3 hr
atau aku akan masak bubur ikan atau daging dan blender sampai hancur
mula2 mama yg msk ikan rebus blend dgn nasi
bila aku tgk kitty dh x selera mkn mcm tu
aku cuba msk bubur
alhamdulillah dia nk mkn
tp mggu ni dia hanya makan satu atau dua syrink
biasa dia akan makan empat syrink
so td beli vitamin plak utk selera makan kitty
hope dia akan berselera
berat badan dah drop around 100-150gram
semakin risau bila perhatikan kaki n tgn kitty yg dh bengkok
cuba luruskan tp x mengikut paksi yg btl
dah terbaring aje sekian lama
semua urat dh x btl
nak urutpun x smpai hati
menjerit2 kesakitan
arini beli ubat tahan sakit juga
kesian tgk kitty meraung2 setiap hari
doktor cuci telinga juga dan rm10 dikenakan charge
argh!!!
mana nak cari duit lebih ni
gaji x mampu menampung kos rawatan kitty rasanya
asik korek saving susah pula nanti bila berhenti kerja
cepat la dapat kerja baru dgn gaji yg bagus
dan semoga kitty cepat sembuh
ada sesiapa yg tahu rawatan utk kucing sakit saraf
sila maklumkan pada saya :)
sekian terima kasih