Friday, August 31, 2012

Farewell

Semalam last day kerja
Kenef tanya nak lunch mana
Aku terus cakap Dome
Tak penah minta apa2 selama ni
Final day saja kenakan company bayar mahal sikit
13 org semua sekali
Itupun ramai lg yg x dpt join

Malam plak pergi makan2
Mencabar betul
Ke kunang2 tutup
Ke intai2 tutup gak
Ke Bora Ombak tutup gak
Dah nak putus asa
Last sekali ke Nailis Ampang
Jadi la...
Janji dapat lepak2 n makan reramai
X ramaipun
Fahmy, aku, dila, syida, afiq n nazri... Faruk n Fariz x-trainee dulu join kemudian

A bit sad la nak tinggalkan opis tu
Kebanyakan filling system aku yg pioneer
System updated plak aku yg selongkar smpai terurus
Hope pengalaman yg ada dapat membantu bila kerja baru nanti

Wednesday, August 29, 2012

Final Week

Ingat final week xdela kepala serabut fikir kerja
Rupanya masih serabut dan serabai
Harini pepg dah angin dgn replacement
Boleh plak dah deliver barang x update stock inventory and inform aku
Memang kena kaw2 la

Stress!

Monday, August 27, 2012

Kerja

Kenapala bos aku ni ego tahap cipan sangat
Berlagak x tentu pasal
Alih2 kena minta tlg aku jugak
Cina susah jd kaya mcm ni la
Perangai kampung dia tetap ada

Aku last keje this week
Replacement aku plak slow sangat
Dah ajar n explain pun x faham2
Bospun sama
Dah explain berpuluh kali pasal portal
Tp dua2 x faham2
Naik muak dh
Malas aku nak layan dh la
Lantak korang la nak jd apa lepas ni

Yang penting aku dh tunaikan tanggungjawab
Kalau x faham n x reti gak
Itu bkn salah aku dah

Friday, August 24, 2012

Offer Letter

Berat hati benar nak pergi sign offer letter td
Kenapa?
Memang xde hati nak bekerja ke
Memang xde hati nk terus kerja
Entahlah
Lama btl org tu tunggu aku nak sign
At last sign gak dgn keterpaksaan

Hopefully itu yg terbaik

Thursday, August 23, 2012

A good News and A bad News

Get an offer from service source
As a sales support administrator
Interview as senior sales support administrator
With lower than expected salary
Have to accept the offer
Since xde kerja lagi sekarang ni

Redha

Gastrik

Gastrik attack lg
Maybe sebab dah beberapa hari x makan nasi sejak raya pertama

Monday, August 20, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Terlewat sehari untuk diucapkan
19 August 2012 hari raya pertama
Aku ikut abang2 pulang ke negeri sembilan
Melawat keluarga belah mak disana
Abah anak tunggal jd xde siapa yg nak diziarah

Bermula dgn kakak mak, mak ngah
Lepak sehingga 4 jam sebab tunggu abang aku yg paling kecik sampai dr Pahang
Jalan banyak kereta katanya dan pemandu bawa kereta macam siput
Kemudian kerumah anak mak ngah
Kak Fadhilah
Diteruskan kerumah Along Subuh
Disusuli rumah Alang Mail
Dan terus kerumah Mak Teh

Lepak2 sekejap sambil berborak
Luluh hati tgk kak siti sakit
Dgr dia cerita punca dia accident sampai lutut kena skru
Sampai kurus sangat kak siti tu aku tgk

Hanya kak siti seorg yg jg mak teh yg dh dipotong jari kaki
Mak teh x boleh jalan so hanya duduk
Pak teh plak dah tua, x kuat mana

Alhamdulillah tahun ni
Walaupun bos diskriminasikan aku dengan x bg aku gaji
Ada rezeki lain yg msk
Duit felcra abah banyak membantu
Dapatla dihulurkan kepada mak teh, pak teh n kak siti
Bukan banyak mana aku bg sebab x bw langsung duit spare
Duit yg dh msk sampul ajela yg dpt diberikan
Pandangan mata mak teh membuatkan aku tersentuh
Biasa aku pas dkt kak siti je
Tp thn ni aku sendiri salam dan menghulur
Berbeza benar perasaannya
Kak siti plak terkejut dpt duit raya dr aku
Sebenarnya xtau nak beli apa
Dulu ms aku kecik kak siti belikan baju la, bagi duit la
Dia susah mcm ni x salah membantu walaupun sikit
Pak teh plak sedikit terkejut

Aku ingatkan lepas blk dr rumah mak teh terus pulang ke KL
Singgah rumah makcik kak ani plak kt Cheras
Gila ke apa raya umah org 12 am?
Aku x turun sebab ngantuk
Kul 1 lbh br smpai umah semalam
Letihnya hari ni

Semoga Allah memberkati amalan kita
Aminn





Friday, August 17, 2012

Interview

Pagi td interview di servicesource
Besarnya company dia
500 pekerja lebih kurang dalam satu bangunan itu aje
4 tingkat milik servicesource
Jawatan yg ditawarkan agak menarik
Senior Sales Support Administrator
Tapi macam susah untuk dapat
Ramai lagi yang berpengalaman dan mahir berbahasa inggeris layak diterima
Aku sekadar lulus sahaja exam english

Tapi dalam hati masih juga mengharap
Sepanjang tempoh 3 bulan tempoh resign ni
Satu panggilan interviewpun x dpt
Inilah yg pertama membuatkan jantung berdegup kencang
Interview td sangat smooth
Almaklum aku ni peramah sangat bercerita pengalaman yg ada
Sampaikan org yg interview tu penat nak menulis point2 penting

Bagaimanapun hari ni adalah yg terbaik
Ulang tahun kepulangan arwah mak ke rahmatullah
Dan hari ni juga hari aku diinterview
Semoga berkat ramadhan dan berkat hari Jumaat
Aku diterima hendaknya

Amin amin amin Ya Allah

Wednesday, August 15, 2012

Gaji

Apa punya devil boss aku
Semua org dah gaji
Aku seorg dia hold xnak bg gaji
Ingat aku nak lari ke lepas dpt gaji
Aku tau responsibility aku
Andy yg last day 6 september boleh plak ko bg gaji
Aku yg last 30 august ni ko saja hold gaji kan
Let me check with Jabatan Buruh esok
Boleh complaint atau x

Saturday, August 11, 2012

Hair Cut

Rasa every year akan potong rambut sekali dua
Setiap kali potong mesti disertakan rebonding atau relaxing
Paling tidakpun treatment n potong
Berapa banyak dh duit habis kat rambut je
Tapi masalah keguguran rambut makin kronik
Pakai tonicpun mcm xde kesan
Nak ke yun nam mahal sangat

Dulu masa mak ada
Mana pernah pergi kedai potong rambut
Dari kecik sampai besar mak aje yg potongkan
Cakap aje nak layer ke apa
Semua mak boleh buat

Sekarang semuanya kena harap tukang gunting rambut

Friday, August 10, 2012

Interview

End of this month last keje
Tp masih xde panggilan interview
Apa patut dibuat?

Maybe sebab usaha mencari kerja x sepenuh hati
Atau belum rezeki
Moga Allah mempermudahkan segala usaha aku
Aminn ya Allah

Thursday, August 9, 2012

Kek Lapis Sarawak

Alhamdulillah berjaya dijual
Walaupun x pulang modal beli sample
Tapi sakit hati bila kek dpt kecik yg amat
Sampai customer complain nak report
Maka terpaksa la maklum pd pembekal
Dan mnta diganti
Pembekal plak x percaya dan siap mnta no pelanggan
Dengan jujurnya aku bg je la no tu utk bukti
Aku xkan menipu la bro
Kejap ckp x pyh return bg keluarga aku makan
Pastu ttiba suruh return psl bini marah
Apa daa
Aku x hadap la kek ko tu
First and last berurusan dgn kau
Sepatutnya dr awal aku amik direct
Tp psl nk support kwn aku beli dr ko
Tp menyusahkan aku akhirnya

Moral of the story
Nak tolong kwn kena waspada

Saturday, August 4, 2012

Gastritis

Doktor cakap saya gastrik
Memang dari kecik memang ada gastrik
Tapi xde la saja2 xnak puasa
Alhamdulillah gastrik x kronik
Masih boleh puasa