Tuesday, December 31, 2013

Kubur

Alhamdulillah tercapai gak hajat nak bersihkan kubur mak
Tanah dah mendap lama
Dah berkali2 cakap dengan abang2 nak tambah tanah
Nak harap aku yang perempuan memang tak daya

Sabtu lepas habis jogging
Balong sekeluarga, balang n kak ani dengan aku ke kubur
'Berapa ye kalau nak tambah tanah?' Soal aku
Apa ntah jawapan dorang
Tapi yang aku ingat aku cakap
'Kalau nak buat, baik buat sekarang. Kalau tangguh memang tak buat2' lebih kurang macam tu aku cakap
Terus balong n balang pergi hardware

Tangan sedikit sakit
Maklum tak fully recover pun patah tu
Tak sampai sebulan pun lagi genap setahun patah tangan
Lama rupanya nak sembuh



Thursday, December 26, 2013

Jodoh?

Jodoh x semestinya lelaki dan perempuan
Jodoh dalam persahabatan sesama jantina
The bonding relationship more telus kot

Aku kerap tertanya di hati
Berjodohan ke aku dgn dia?
Setiap kali hati berdetik
'Kalau ada jodoh kejap lagi mesti jumpa'
Dan dah beberapa kali mesti terjumpa
Dan aku rasa aku sungguh kenal dia
The sound of dia walk
The sound of voice
The aura yang dia bawa
I can feel bilamana dia near aku
Even bersebelahan bilik
Aku xtau siapa 
Tapi aku boleh rasa kehadiran dia

Tapi...
Allah lebih mengetahui segalanya

Settle Hutang

Alhamdulillah
One month bonus help me a lot
Paid all the debts to Taufiq
Habis sebulan gaji
Adoi...
Important is tak berhutang dan hati lega

Got another to settle
Since when la aku suka hutang ni?
Correction..
Bukan suka tapi salah perhitungan
Yang jangkanya akan membuahkan hasil
Tapi yang terjadi sebaliknya


Wednesday, December 25, 2013

Lonely

I hate the feeling
But i can feel
People around me start avoiding or run from me
What have i done?
I mean people is my colleague
Actually not effect my life at all
Its just that
I hate to see her acting
Haish...
What a bored life

Sunday, December 22, 2013

UOB Tournment

Kak lina dapat tempat ketiga
Alhamdulillah





Doctor

Kak lina mencari Acid Folid
Kami ke farmasi dan bertanya pada orang yg menjaga kaunter
'Doktor suruh makan ke?' Tanya that girl
'Taklah, saya saja nak makan' kata kak lina
'Doktor suruh makan je baru boleh makan ke?' Tanya aku pula
'Xdelah, boleh je makan sebab vitamin kan. Lagipun baik utk orang nak jaga untuk pregnant ke apa'
'Saya nak untuk sebulan' cakap kak lina
'Amik la untuk 3 bulan. Im pun amik ubat untuk 3 bulan. Sebab dalam tempoh 3 bulan baru kita nampak kesannya' kata aku
'Dia ni Doktor' cakap kak lina sambil tunjuk aku pada that girl
Terus that girl pandang aku atas bawah
Doktor apa pakai tshirt n jeans je. Selipar aje lg plak tu (agaknya la dia fikir macam tu)
Hahaha
Sungguh lawak
Berkerut muka bila kak lina cakap aku doktor
Doktor mende tnya dia macam2 kan
Huhu

Wednesday, December 18, 2013

P&Q Session

Tadi ada P&Q Session
Actually dari hari Isnin Helen dah curious tgk aku
Muka yg sangat x fresh
Muka bermasalah la kata orang

She ask me 'how r u?' Dengan muka curious dia
What to answer?
I'm ok... Just headache and pain on my hand
Actually lari dari kisah sebenar
Tak nak dia tau masalah personal aku dgn rakan sepasukan
But dari riak muka dia still nak tau something gak
Aku ubah topik cakap tangan sakit sebab main badminton tgn kanan
Patut tak boleh use a lot of right hand for the 1st year ni
Sebab masih banyak bahagian tulang x abis tumbuh

Berjaya menukar subject utk bicara hal peribadi
For me... Let me handle the problem with my own way
Biar la orang xnak berkawan dan bercakap
As long as kerja aku tak melibatkan they all
Biar la apa nak jadipun
Just prove to urself that u can do better even orang benci

One day... InsyaAllah akan terbongkar segala kisah
Sampai masanya nanti
Malu lah orang yg membuat penganiayaan pada aku
Malu lah orang yg terpedaya dgn cerita dusta tu soma
InsyaAllah dengan izin Allah swt

Rutin

Rutin harian dah berubah
Kalau dulu pukul 5 pg dah bangun
Mandi siap solat
6.15 keluar rumah amik kak lina
Parking kereta dekat komuter
(Ini kisah selepas accident patah tangan)

Sekarang pukul 6.30 baru nak bangun
Mandi solat siap
Pukul 7.15-7.30 dah keluar rumah
Apa awal sangat? Masuk kerja pukul 9 kan?
Well... Aku suka sampai opis awal
Boleh turn on pc n sign in semua system yang nak digunakan
Kalau ada on hold boleh siapkan
Kalau ada opp load boleh closekan

Rutin selepas balik kerja
Dulu lepak dgn kak lina
Solat maghrib makan malam sama2
Pastu balik rumah dah 8 lebih
Relax2 pastu tido

Sekarang sampai rumah sebelum 6.30
Baring2 belek hp atau layan perasaan
Kadang2 dinner dgn nor dekat kedai bawah
Lepak dgn anak buah
Rutin malam whatsapp dgn kak lina
Cerita hal harian
Rindunya nak borak dgn dia
Whatsapp x sama la dgn bercakap

Tuesday, December 17, 2013

Audit Error

Alamak
Baru start audit dah error
Revenue plak tu
Camna la aku leh leka
Cross Country manaleh consolidate
Ayoyo
Need to be more focus and alert ye isma

Monday, December 16, 2013

Down

Aishah MC
Yema maybe MC jugak
So alone the whole day
Akupun xtau since bila dipulaukan
Bermula dgn Suraya blocked n hate me
Melarat ke wc yang langsung tak bertegur sapa
Berjangkit dengan team yg melayu

Am i that bad?
Besday celebration pun aku xde mood nak attend
Tapi paksa gak diri nyanyi
During lunch hour keluar sorg2 beli nasi kt bawah
Naik atas tgk semua malay dlm team tgh berkampung makan
Do they invite me to join?
Never!
Since when?
Akupun x pasti
Kenapa tetiba je dorang mcm tu?

Aku makan sambil dgr lagu n baca novel
Tetiba dengar suara yg sangat aku kenal
Menoleh tgk
Betul she's there borak2 n happy ketawa riang
And i heard 'dah korang x bertegur sapa' from my wc
Itu je aku dgr psl saja dikuatkan nada tu
Malas aku nak amik kisah

I miss kak lina
I want her to be with me
For me to cry on
I need her to listen to all my sadness
I want her badly

Saturday, December 14, 2013

Saturday Day

Baru selesai majlis celebrate birthday Azhad dan Afif
Keluarga sahaja
Xde jemput sesiapa yg lain
Alhamdulillah kenyang
Walaupun tengahari td makan pizza express aje

Harini agak busy cuci beranda
3 hari xde air merupakan satu penyeksaan
Mandi pun susah
Nak amik wudhu' pun payah
Nasib memang ada simpan dua botol besar air mineral
Habis baju dibasuh tadi

Kejap lagi badminton macam biasa
Esok jogging (aktiviti dgn anak2 buah)
Ke PWTC juga sebab ada expo buku
Kebetulan ternampak ada Falcon Education fair gak di pwtc
Elok la bawa Afiqah tengok mana2 yg sesuai
Besar dah anak buah aku
Habis SPM dah dia
Kadang rasa macam dia kecik lagi
Dan kadang rasa dia lg matang dr aku
Huhu



Thursday, December 12, 2013

Letih

Since start bawa motor
Rasa letih sangat
Ke sebab sakit belakang?
Kan terhentak2 bila jalan teruk

Kepala pun letih
Hati pun letih
Jiwa pun letih
Entah pape opis sekarang ni
Ada rasa nak apply tukar department atau tukar team

Alasan?
Saya tak suka work with my working captain
Boleh?
Saya benci tengok dia...
Sebab setiap kali tengok saya terfikir apa yang dia dah racun Suraya sampai saya dibenci
Apalah salah aku?



Wednesday, December 11, 2013

Hard Week

Its a hard week?
Epip is on i dont even manage to hit that
Daily target pun mnta simpati kt TL utk bg basic ticket
Gila susah n damn tired fikir nak settle

Arini lepas solat maghrib terus pengsan
Letih overdose
Huhu

Hati sangat tak tenteram
Sampai bila macam ni kan?

Monday, December 9, 2013

Rindu

Alahai napa la rindu cepat sangat
Semalam kan dah jumpa kak lina n borak
Arini dah rasa rindu sangat
11 tahun berkepit kesana sini
Tetiba berjauhan macam ni
Ya Allah susahnya nak terima

Harini first day kerja after a week cuti
Rindu pada Suraya juga
Tapi dapat dah tgk dia
Looks like macam dia ok je
Ke sebab dia langsung x pandang aku
Dia nampak ceria harini
Happy for that

Aku dah buat istikharah
Minta petunjuk
Dan hati tetap kesitu
Semoga segalanya terjelas nanti
Secepat yang boleh hendaknya
InsyaAllah

Sunday, December 8, 2013

Riding

Dah amik motor td
Mama dah pesan bawa elok2 musim hujan ni
InsyaAllah
Td bawa 60km/j paling laju
Tak berani lagi

Sengal gak pergelangan tangan ni
Hopefully x effect utk kerja
Semoga tangan cepat sembuh
Aminn

Aktiviti Kesihatan

Semalam badminton half an hour aje
Bermain left handed ni cepat lenguh
Tangan kanan masih x cukup kuat
Wrist masih sakit yang amat
Berapa lama agaknya baru sembuh

Harini jogging 1 round
Terasa semput pula
Macam mana nak masuk run banyak2 ni
Kagum la pada orang yang berstamina tinggi
Aku cepat pancit

Saturday, December 7, 2013

Gathering

Finally 7 Dec 2013
Gathering dekat Full House
7 org je datang
Keluar dr Full House baru lagi 3 orang datang
Karaoke pulak lepas makan2
Sangat fun!

Aku langsung x pernah karaoke before this
Terjebak jugak masuk
Sakit tekak gak la memekak melalak
Huhu





Thursday, December 5, 2013

What a tiring day...

Selesai solat maghrib
Baca sms Afiqah (anak buah)
Bgtau ada majlis penyampaian sijil yayasan selangor
Letih sbnrnya
Mata x larat... Badan letih...
Balik td angkut beg berat2 jalan dlm hujan blk rumah

Fikirkan mak abah dia xnak bawa
Aku gagahkan gak badan
Dia wakil sekolah utk amik sijil
Ayooo... Sangat letih

Nasib ada Waze
Senang aku mencari lokasi
Shah Alam jauhnya

Leaving KK

Finally its time to fly back
I miss my KL damn much
I really cant leave KL for long kot
Or i miss people there?
Definitely!
A week away... 
Make me halfly insane
Haha

Flight looks like nak delay aje ni
X nampak pun pesawat MAS
Its ok... Chill aje


Wednesday, December 4, 2013

Kundasang

Alhamdulillah dapat juga ke Kundasang
Azriey plan 8.30 amik
Tapi dia postpone ke 11
Almost 12 x dtg or call aku terus whatsapp n call
Tertido rupanya
Semalam tido kul 4 katanya
Walaupun lambat tetap puas hati
Dapat msk ladang lembu
Bg lembu susu dlm botol
Sangat comel!
Dia nampak je botol susu terus meluru kepala

Gunung Kinabalu Azriey bawa sampai ke kaki bukit
Sejuk
Aku suka la
Azriey sejuk sangat katanya
Bagi aku normal aje

Balik dari Kundasang Azriey bawa tempat dia borong mutiara
Seratus je habis tp dpt a few gak la
Kalau takde dia confirm br dpt 2-3 aje
Alhamdulillah
Sangat puas hati!

Arini hujan lagi
Lencun lagi kt pasar malam
Sakit kepala lagi
Jangan demam balik KL nanti dah la
Harap sihat hendaknya

Xleh check in la plak
Dah esok kena ada 2 jam awal kat airport
Huh... Bosan
Dah la airport KK tu xde pape





Tuesday, December 3, 2013

Detik Cemas

On the way balik ke Jesselton Jetty
Di tengah2 laut
Hujan yang mula lebat
Keadaan laut yang mula bergelora
Enjin boat berasap
Kami semua dah mula risau
Pemandu berusaha untuk menggerakkan speed boat
Baru jalan sikit enjin dah gigil
2-3 kali berhenti secara tiba2
Bila hujan dah makin lebat
Hati dah mula berdoa
'Ya Allah, kau mudahkan lah perjalanan ku ini. Selamatkan aku sampai'
Alhamdulillah
Enjin mula berfungsi semula

Aku mula takut
Sebab aku ni fobia air
Dikepala teringatkan Suraya
Harap dia maafkan sekiranya aku pergi
Walaupun aku xtau apa salah aku

Alhamdulillah selamat sampai jetty walaupun hujan mula lebat
Basah kuyup
Aku ni layan je org jepun cakap jepun dengan aku

Sempat lagi uncle jepun tu buat lawak
Walaupun dalam bahasa jepun aku masih faham
Boleh dia cakap 'nanti kita kena berenang'
Lebih kurang la tu maksudnya
Aku gila gelak dgn orang2 jepun tu
Semua melayu dalam boat tercengang pandang aku
'Budak ni pandai bahasa jepun ke?'
Mungkin itu difikiran dorang
Akupun musykil macam mana aku boleh faham

Banyak gak borak dgn minah jepun tu
Tapi lupa nama dia
Sebab susah benar nak sebut
Tapi they all sangat ramah
Siap cakap jepun dgn aku mcm aku faham sgt
Jadi itik ckp dgn ayam la
Aku cakap english
Dorang cakap jepun
Lantak la... Janji kami saling memahami


Island hoping

Gugel aje semalam
So arini berjalan ke Jesselton Point
1.1km lbh kurang dr hotel
Sangat panas dan basah baju dek peluh

Survey harga
Rm50.20 utk 3 pulau
Murah!
Ada yang minta rm25 mcm tu utk 1 pulau
Sorry... I already gugel utk dapat anggaran harga

Bermula ke Sapi Island
Kecik aje pulaunya
Tapi cantik scenery
Tak luas utk lepak2





Kul 12 gerak ke manukan Island
Aku x berapa suka kot
Memang lebih luas dr sapi
Tapi macam x friendly sangat pulaunya
Ke sebab aku sorang
So bosan n duduk aje lepak lepas lunch



Kul 2 gerak ke Mamutik Island
Dan aku lebih suka Mamutik
Maybe sebab dah petang and cantik nampak pantainya
Plus ada pot utk aku suka suki lepak
Kotor seluar and baju
Lantak la... Janji aku menikmati panorama




Monday, December 2, 2013

KL - KK

Alhamdulillah safely landed at 3.25pm
The smoothest flight i ever had
The whole journey sangat cool
Even cuaca not that good sebab banyak awan
Tapi pilot berpengalaman kot
Masa naik x terasa
Masa turun x terasa
Alhamdulillah

First time travel alone
Lapar giler
Dapat makan dalam flight td je
Sikit sangat
Jalan2 xtau nak makan mana
Nampak Secret Recipe
Boleh la
Esok siang senang sikit kot nak rayau tgk tempat
Malam2 ni aku macam x bape konpiden

Tengok plan esok macam mana
Maybe ke Manukan atau Kundasang
Kena tengok agent la kisah ni
Semoga dipermudahkan
Kalau x dpt cari agent ke apa
Lepak hotel aje
Relax2...

I really need to free my mind from all the problems
But my mind keep thinking of it
How la to free? Adoinya

Sunday, December 1, 2013

Tak rasa apa2 ke?

Badminton session semalam
Kak Ani (kakak ipar) bertanya
'Akak tanya abang lang, ima x rasa apa2 ke lina kawin? Best friend dia tu'
'Mana leh x rasa apa2.. Bengong sekejap gak la. Rasa macam... Aaaa tggal sorang dah. Mula hari nikah x rasa sebab still tido dgn lina. Hari Ahad tu... Waaa.. Terus balik rumah. Isnin dtg rumah mama. Lepak kejap je pastu balik. Sebab rasa macam... Susah nak terima gak. Rabu explain semua dgn lina, cite macam mana susah ima nak terima masa kitorg mula2 keje lain2 tmpt... Mcm tu la perasaan skrg.. Baru lina faham'
'Ye la... Ima dgn lina kan kawan lama'

Lebih kurang mcm tu la conversation kitorg
Sejujurnya... Menangis gak la on Sunday sampai Wednesday

Aku cite la kak lina whatsapp, sms, call n msg kt fb aku lgsg x reply. Sbb aku rasa mcm perlukan ms utk terima ni semua. Rabu aku whatsapp Su cite la psl ni and she ask me to reply... 

Lepas reply n explain panjang lebar baru rasa lega once kak lina reply dgn penuh perhatian dan toleransi
Alhamdulillah
Sudah boleh terima
Xde genang2 mata dah even ms tgh buat keje

Su kata aku lembik sgt
Kena strong
Bukan buat2 lembik ni
Bila bab perasaan aku mmg camtu
Nampak je brutal
Tapi jiwa lembik Allah je tau

Kak lina penah ckp
'Im doa la ditemukan dgn kwn rapat yg baru'
Siapa aku tnya
'Sebab tu akak suruh doa'
Mengong la aku ni
Actually aku memang berharap baik semula dgn Suraya
She's a perfect person to be my friend and to share everything
She know how to convince me
How to advice me in proper way
Dan aku xtau camna aku easily can listen to her
Biasa aku ni memang degil yg amat
Tapi Allah lbh tahu siapa yg sesuai

Ada jodoh x kemana, insyaAllah
Esok ke Sabah seorang diri
Sangat berani?
Takut gak tapi kena harungi la
Sampai bila kemana2 nak berteman
Usaha la semua sendiri
InsyaAllah... Allah ada membantu

Saturday, November 30, 2013

Majlis Bertandang

Alhamdulillah selesai sesi bertandang
Tak seletih majlis dirumah sendiri
Tapi hati macam...
Uwaaa...
She's leaving me alone now
A bit sad tadi

Before balik salam macam biasa
Kiss pipi kiri kanan sikit
And ask Kak Lina to kiss me back
Actually rutin gak tu for special occasion or simply rasa nak kiss
I think itu la buat kitorg rapat
Sentuhan mampu mengeratkan kasih sayang

Pagi tadi bekpes sorang2 and terfikir
Biasa kak lina akan sediakan milo ais and sendukkan apa2 makanan yg mama masak
Tadi soma sedia sendiri...
Rasa macam...
Rindunya kehadiran dia
Tapi kena belajar terima
Sampai bila nak manja kan?

Sedikit gambar sekitar majlis bertandang




SMS yang menyusahkan

I cant sleep well
Ntah mana la dpt no aku ni
Lepas book hotel pakai agoda
Terus masuk sms ni berderet2
Setiap jam and plus
Arghhhh
Camna nak stop?


Friday, November 29, 2013

Bersendirian

Bermulanya episod bersendirian
Pergi keje sendiri 
Kemana2 sendiri
Its hard to accept at first
Tp have to learn to accept
Alhamdulillah pagi ni dah mula rasa normal

Sangat rasa kehilangan on Monday
Sangat dalam keadaan kemurungan
Wednesday let it out to kak lina
Baru rasa lega
Don't simpan sorang2
Sendiri gak menanggung sakitnya
Lepas luahkan semua baru rasa lega
Alhamdulillah

Semalam had chance to lepak sekejap dgn kak lina kt rumah mama
She's moving to Shah Alam
So lepas ni memang susah nak jumpa
Maybe kena cari masa on weekend utk spend together
Lepak... Memekak... Merayau... Merapu...
Thats was what we like to do bila ada masa lapang

Hopefully our friendship remain forever
Semoga Allah memberi kebahagian kepada Kak Lina
Aminn

Monday, November 25, 2013

Herlina Wedding Reception

Alhamdulillah everything went well
Happy for her new life
Nothing much to ask from Allah
Just pray that she will have a blessing life as husband and wife

Her friend is my friend
Need to greet as much as i can
Selesai iring ke meja makan
Membusykan diri dengan melayan kenalan

Sangat penat
It was my first time wearing dress
My family shocked to see me with dress and make-up
Well... pengapit kena make up juga kan
To be honest, terkejut gak tengok diri sendiri
Credit to Nani sebab make up aku bagi cantik
Huhu











Friday, November 22, 2013

Dentist

Semalam ke klinik gigi
Kak Lina tampal 2 gigi
Gigi aku plak xde lubang
So doktor suruh cuci
Berdarah2...
Weerrrkkkk
Karang tumbuh dekat gums
Sebab tu sakit kata doktor
Sampai berair mata tahan sakit kena cuci
Tapi lepas tu bersihnya rasa
Siap berkilat gigi kena polish
Huhu

Muka pun agak bersih lepas facial last week
Sangat puas hati hasil facial n cuci gigi

Wednesday, November 20, 2013

Semakin dekat

Cepatnya masa berlalu
Lagi 3 hari kak lina nak kawin dah
Rasa mcm byk benda x smpt buat sama2
Agak sibuk akhir2 ni
Teman kak lina kesana kemari
Weekend sentiasa schedule penuh
Tau2 je dh tggal 3 hari

Harini last keje utk mggu ni
Cuti sampai Isnin
Selasa baru start keje
Sangat penat!
210 instances nak kena buat manual refee
Sakit dah wrist kanan ni

Kenapa la fikiran ni masih terganggu
Bercelaru sentiasa
Macam2 benda difikirkan

Ke Sabah nanti seorang diri
Hotel langsung x cari lagi
Pakej melampau mahal
Apa nak buat 4 hari kt sana nanti?

Sangat cepat segala benda berlaku
Aku hanya berdoa
Semoga Segalanya dipermudahkan

Aminn

Sunday, November 17, 2013

Pakej Spa Perkahwinan

Akhirnya selesai spa utk kak lina
Sangat worth-it!
Harga berpatutan
Itu hadiah dr aku
Tapi kak lina cakap nak hadiah lain gak
Aik... Adiah apa nak bg ni?
Blank!

Thursday, November 14, 2013

A week Herlina Wedding

Macam2 dalam kepala
11 tahun berkawan rapat
Tetiba dia nak kawin dah
Gembira tu ada
Sedih pun ada
Semoga segalanya berjalan lancar

Monday, November 11, 2013

Rindu = Sedih

Semalam semasa solat Zuhur
Hati terasa amat sedih
Selesai solat
Terasa rindu yang amat
Tersedu sedan aku menangis
Mengadu nasib pd yg Esa

Agak lama juga hiba tu nak hilang
Sampai akhirnya aku memaksa diri utk bersiap
Kalau duduk sorang lagi mungkin berlanjutan
Maka aku terus kerumah kak lina
Membantu apa yg patut
Majlis 2 minggu aje lg

Kenapa sayang sgt aku pd Suraya?
Sampai sedih melampau?
Bermimpi pasal suraya last week
Kami berbicara dan saling memaafkan
Kemudian bermimpi kak lina pula menceritakan perihal Suraya 
Semua mimpi berkaitan Suraya
Apa petandanya?

Ikutkan kami baru mengenali 2-3 bulan dlm kondisi yg boleh dikatakan rapat
Sebelum aku patah just tegur gitu2 aje
After come back tu baru mula berkawan
Ada satu rasa dihati
Ingin mengenali lebih rapat
Hanya Allah yg tahu apa yg tersirat

Semoga terjalin semula persahabatan kami
Aminn ya Allah

Saturday, November 9, 2013

Hikmah

Ada hikmah disebalik semua ni?
Suraya x bercakap dgn aku
Maka terpaksa ke Sabah seorang diri
Azeani terpaksa cancel bawa jalan2 
Berani ke sorang2 travel?
InsyaAllah xde pape
Memang aku dah set nak bercuti
Gamble aje la nanti

Thursday, November 7, 2013

Fuel

Balik KL on Monday
Sedap je drive tak tgk minyak
Sampai dekat mana ntah baru perasan tggal 1 bar
'Akak, minyak tggal 1 bar' dgn nada terkejut aku
'Im ni kan... Next pit stop bape jauh?' Tanya kak lina
'Ntah...' Jawab aku

Memang dah glaba aa time ni
Drive pun senyap aje x bercakap
Berdoa minta minyak cukup
Exit bukit beruntung
Kak Lina gugel lg 12km br ada stesen minyak
Dah blinking weiii
Dengan izin Allah
Jalan sikit kedalam nmpak sign board stesen minyak lg 500meter
Alhamdulillah
Sempat isi minyak

Hari dah petang
Risau gak hati kalau minyak abis tgh highway
Bersyukur Allah menggerakkan mata pada bar minyak
Tak pernah aku leka mcm tu

Syukur Alhamdulillah

Wednesday, November 6, 2013

Sakit Kepala

Lama dah tak sakit kepala macam ni
Apa kena?
Keje x stress pun

Nikah Apit

3 Nov 2013
Alhamdulillah Apit selamat bernikah
Aku menjadi photographer
Sebab aku jenis selamba ke belakang tok kadi ke mana2 lokasi yg sesuai
Maka aku la yg diminta utk merakam saat akad dan moment indah majlis pernikahan
Alhamdulillah dapat shot semua sekali walaupun terkejar2

3 kali akad
Semua gara2 mas kahwin pakai bank draft
Susah sampai kena sebut no bank draft bagai
Leceh bebenar
Lain tempat lain cara pula
Boleh aje akad seperti biasa
Yang penting wang akad itu dibayar tunai
Punca buat bank draft sebab risaukan kecurian ke apa
Takkan nak bawa wang tunai beribu dalam perjalanan
Macam2 boleh jadi zaman sekarang

Gambar pengantin di tempat perjumpaan keluarga ada dibawah
Gambar lain soma dalam dslr kak lina





Saturday, November 2, 2013

Double Price

A bit shocked
RM8.50 utk kacang ni?
Kat KL baru RM4+...
Melampau sangat harga dekat R&R RTC


Sunday, October 27, 2013

Fitnah

Fitnah itu sama hukum dgn membunuh
Tapi kenapa org masih lagi membuat fitnah?
Tak takut hukum Allah?
Kenapa dengki dgn kemesraan persahabatan?
Kenapa mesti buat dua org kawan yang baik sesama sendiri utk bergaduh?
Kenapa mesti gembira lihat kemusnahan persahabatan kawan sendiri?
Apa yang diperolehi hasil dari fitnah?
Kepuasan hati?
Apa yang perlu dipuaskan sangat hati tu?
Tak takut satu masa nanti fitnah itu akan terbongkar?
Tak takut akan membuatkan orang membenci diri sendiri?

Sungguh hati aku marah
Tapi aku hanya mampu bersabar
Satu masa nanti
Allah akan membalas

Badminton

After a few weeks
Starts playing badminton semalam
Terasa lemah aje memukul
Masih bertgn kiri
Cuba juga dgn tgn kanan
Baru service dah x tahan sakit
Jangan dipaksa kelak merana


Saturday, October 26, 2013

Menulis

Pagi td bercakap dgn kak lina
'Akak, im dh tak reti nak menulis. I was thinking how i can be a winner during school for puisi, sajak... But now i can't even write better in my blog' kata aku
'Dah tak menulis lama memang la. Kena selalu' lebih kurang gitu jawab kak lina

I really need to practice more
Bukan bahasa melayu je teruk
Bahasa inggeris yg memanjang failed dr school pun bertambah teruk skrg

Need patient to do all those things
Perhaps

Friday, October 25, 2013

Wrist in Pain

Serve you right
Archery sangat kan?
Wrist in pain
Its a critical crack on my right wrist
Tulang besar... Kiri dan kanan retak
Bertembung dan patah
Its take a long time to recover 
Baru 70% je recover ni
Belum 100%
Dah belasah memanah
Memang la sakit semula kan

Jangan sakit lama2 ye
Monday nak start guna right hand banyak2

Archery

Pertama kali archery di times square bersama kak lina
Arini second time dgn nor and balang
Alhamdulillah 3 kena bull eyes
Satu aje x dapat
Ntah camna boleh kena
Saja try focus tepat2... Terkena pula
En Adam x puas hati
'Nanti saya dgn khairul senyap2 pegi sini. Dh terror saya ajak ima main'
Itu la kata en adam
Melawak kejenya

Archery sangat bagus utk kekuatan tangan dan ketajaman mata
Nabi Muhammad saw menggalakkan umatnya utk memanah
Sekurang kurangnya cuba utk mengikut sunnah
Mungkin perlu dijadikan aktiviti bersama nor






Wednesday, October 23, 2013

Ikatan

Ikatan persaudaraan
Ikatan persahabatan
Ikatan perkahwinan

Ikatan persahabatan sangat hebat impaknya
Putus cinta tak sehebat putus persahabatan perasaannya?
Mungkin itu yang aku alami
Sangat susah untuk diterima
Sangat sakit untuk ditanggung

Kenapa mesti lari dari masalah?
Kenapa tak mahu berbicara dan berbincang?
Kenapa selalu mengelak untuk berjumpa?

Pelbagai persoalan dalam kepala
Semuanya tidak mungkin akan terjawab

Bayangkan
Setiap hari kita bercakap, bergurau, berbual mesra
Secara tiba2 kita diblocked dalam whatsapp
Tanpa sebarang penjelasan
Bila berjumpa mengelak dan menunjukkan muka benci

Apa salah aku?
Sudah tentu itu persoalan di hati
Tapi sehingga kini
Aku dibiarkan dalam dilema
Kalau ikatan perkahwinan dikatakan digantung tak bertali
Dalam persahabatan apa pula istilah yang sesuai?

Hari ini
Secara tak semena
Perasaan rindu tu membuak2 didalam hati
Sedikit berair mata menahan perasaan
Sungguh aku rindukan semuanya
Tiada lagi orang yang mahu memberi perhatian

Hati dan perasaan sangat rapuh
Sedikit tercuit
Berderai la jadinya

Tuesday, October 22, 2013

Sharing

Kelmarin
Cerita semua pada Subiha
Biasa la nasihat yang diberikan
Fight for it if u think worth it for u
Malas nak fikir pape
Lets go and move with the flow
If Allah will, its will 

Sekarang dah mula rasa malas nak bekerja
Everyday mengadap benda sama
Bosan!
Previous job different task for each day
Sebab semua pun aku handle
So semua benda kena schedule
Stock report, stock checking, stock testing, stock rma to be return, stock maintenance, stock poc, stock NFR, stock repair pun aku yang buat dgn technical US nun
Itu baru stock aje
Belum sales person compile sales forecast
Schedule meeting for sales and handle any event
Admin job lagi
Handle customer boss n a few of sales person customer
Banyak kot sampai tak tertulis dah rasa

So...
Bila keje ngadap benda sama daily
Rasa nyampah bila dh daily
Tapi nak buat camna
Itu punca rezeki yg Allah bagi
Kena la redha n usaha utk suka

Monday, October 21, 2013

Kerja

Sampai bila harus bekerja?
Sampai bila mampu bekerja?
Sampai bila mahu bekerja?

Persoalan yang kerap bermain dalam kepala aku
Sebolehnya aku tidak mahu bekerja
Aku lebih suka berniaga
Tapi mungkin rezeki aku bukan dalam perniagaan
Mungkin rezeki telah ditetapkan dalam pekerjaan

Berapa lama aku berusaha berniaga?
Dari umur 22 tahun sehingga 28 tahun
Kehidupan tak pernah merasa selesa
Rezeki Alhamdulillah mencukupi utk makan dan minum
Sebab aku mempunyai keluarga angkat yang membela
Makan dan minum tidak perlu khuatir
Cuma perbelanjaan sendiri dan duit minyak kereta yang perlu diusahakan

Berusia 28 tahun menginjak ke sektor pekerjaan
Perubahan dari segi kewangan mula terasa
Kalau dulu nak minum dan makan diluar harus berkira
Sekurangnya ketika ini sudah mampu sekali dua

Bertukar pula ke syarikat sekarang
Semakin ketara kewangan yang ada
Sudah mula belajar minum di coffee bean
Sekadar melepaskan lelah bekerja
Masih tidak mampu membeli rumah dan kereta

Tahun depan mungkin ada kenaikan pangkat
Itu janji Team Leader
Kalau ada rezeki
Semoga mampu membeli kereta dan membina rumah

Perlu mengumpul kewangan
Untuk masa tua
Supaya tidak perlu bekerja sehingga kerepot

Sunday, October 20, 2013

Hope Walk

Alhamdulillah selesai charity walk for today
3x titiwangsa walk
Jalan macam nak masuk race punya laju
But its really fun enjoy this kind of activity
Need to look more

Sangat pendek 4.5km...
Need to find 5-7km aje kot
Aku x kuat nak lari lama
Gastro problem ganggu sangat
Cepat aje rasa mencucuk2 dlm perut kalau lari lama n jalan banyak

A few photo je amik
Biasa la xde org tlg amikkan





Friday, October 18, 2013

Dinner

Arini nor ajak pegu au2
Nor belanja makan
Aku pilih steak
Mahalnya!
Almost rm40 steak aje
Daging portion kecik benar
Tapi ok la lembut
Xdela liat mcm makan yg rm12-18 tu
Alhamdulillah kenyang

Dah start makan baru igt amik gmbr


Chicken soup dia sedap. Tp kalau bagi bread stick ke, apa2 bread ok gak... Ni soup aje tnpa makanan sampingan


Nor makan apa ntah 
Makanan Thai 
Memang aku tak ingat nama la
Rasa not bad gak