Wednesday, December 31, 2014

Year End 2014

Alhamdulillah manage to work without any Medical Leave for 2014
Syukur Allah di atas nikmat kesihatan yang Kau berikan
Alhamdulillah juga utk rezeki yg tidak putus sepanjang tahun 2014
Ada saja cara Allah limpahkan rezeki-Nya
Syukran ya Allah

Aku tak tahu kenapa terasa sedih untuk pengakhiran tahun 2014
Mungkin kerana persahabatan yg putus tidak bertaut balik
Dan juga persahabatan yg akrab boleh terumbang ambing hanya kerana tiada nilai memahami dan egois

Semoga 2015 terus menjadikan aku manusia yg tabah
Dan semoga semakin banyak amalan dunia utk bekalan akhirat
Bukan senang untuk meneruskan hidup bila kita keseorangan
Tapi Allah ada sentiasa menjaga hamba-Nya
Semoga aku berada dalam limpah rahmat Allah

Aminn ya Allah

Monday, December 29, 2014

Shopping

Dah kenapa dgn aku ni?
Semalam habis lg dlm rm400 kot
Beli kuali la, beli comforter set la, beli bed sheet la
Banje itu ini la
Haish
Bila nak menyimpan?
Kata nak pergi Turkey tp berbelanja x igt dunia

Sunday, December 28, 2014

Kancilku

Alhamdulillah selesai juga urusan pertukaran nama pagi tadi
Tertangguh hanya kerana IC
Dan dipermudahkan segalanya
Alhamdulillah

Flight Missing... Flight Crash

Ya Allah
Besar sungguh kuasa-Mu
Hebat sungguh cabaran dari-Mu
2 kes Malaysia Airlines masih panas
Timbul pula kes Air Asia
2014 tahun sangat mencabar utk Malaysia

Kami sedang dilanda banjir hebat 
Ditambah dengan dugaan terbaru
Air Asia flight pula
Setabah mana kami rakyat Malaysia mahu menghadapi semua ini ya Allah

Jika bala yg ditimpakan keatas Malaysia bagi mensejahterakan negara
Ringankanlah bebanan ini ya Allah
Lindungilah aku dan keluargaku serta mereka2 yg aku sayang dari musibah ya Allah
Pelihara lah kami dengan rahmat-Mu ya Allah
Amin amin amin yarabbalalamin

Saturday, December 27, 2014

Nilai 3

Disebabkan kakak aku mencari ayat2 quran untuk gantung kt rumah
Maka aku bawa dia ke Nilai 3
Seriously first time dia dtg?
Mula la rambang mata
Kata nak cari cermin dgn ayat Quran
Terlajak pulak ke karpet

Aku yg tujuan utk teman aje
Dah terjebak sama
Carpet beli dua
Satu utk bilik alas sejadah
Satu utk ruang tamu 
Tp utk ruang tamu tu pakai time org dtg or raya aje la
Sebab ada anak berbulu ni susah
Dan beli juga ayat lakodjaakom
Rumah sgt kosongxde ayat quran gantung2

Tapi memang murah la
Rm900 je abis utk kitorg dua org
Which kalau carpet yg aku beli ni dekat jusco kemana
Memang dh cost me around rm700
Jimat banyak

Nanti insyaAllah dtg lg

JPJ

Semalam pagi ke JPJ Wangsa Maju
Amik annual leave utk uruskan transfer of ownership kancil
Tapi tak selesai juga
Kenapa?
IC kakak aku xleh read sbb IC lama
Dah kena buat IC baru pulak
Pegi UTC Sentul
Punya la ramai umat manusia
Terus cancel
Tertangguh lg
Dh 2 minggu xde kereta
Rasa patah kaki susah nak kemana2
Memang ada motor
Tapi aku hanya suka bw motor utk pergi keje je
Ada hikmah sebaliknya
InsyaAllah

Thursday, December 25, 2014

Membazir

Saya memang suka membazir duit
Beli mouse rm69 dan x sesuai dgn tgn
Membuatkan wrist sakit
Maka bg pd Afiqah

Beli kasut dekat rm400
Xmau pakai pasal besar
Masa beli gatal xnak try betul2 besar ke x

Beli backpack rm140
Tapi x guna langsung sebab rasa besar
Beli beg lagi baru dengan luggage beg almost rm600... Ni pakai pasal pegi europe

And many things more
Harus beringat selepas ni
Think wisely before beli

Monday, December 22, 2014

Epip

Aku rasa company makin kritikal que ticket
Biasa end of year mcm ni dh surut
Ni sampai ada epip td
Ayooo nasib arini buat keje relax2 x rush mcm last week

Semalam dh beli mouse baru
Rm69 tp rasa mcm besar sgt
Kecik sakit tgn
Besar sakit tgn
Cmna nk buat eh?

Sunday, December 21, 2014

People change

I know people change
Either to a good one or to the bad one
But I dont see anything on her
I mean that she's change a lot
And I dont like the change
I dont like the new her
Heartless
Break my heart
And no more care and understanding

Is that normal for someone to change after married?
I mean to change into cruel?
What i mean cruel is that...
She never care about me
She never listen to my heart
She never ask me anything to confirm on things
She never talk like before
She never contact me as usual
She dont share story to me and dont listen to me anymore

All of this
Really break my heart into pieces
If married can change people like that
That a good reason for me to avoid that
I do want to get married
Furthermore
Many cases happen infront of my eyes
Its a good lesson to avoid married

I know once a woman marry a man
She need to obey to her husband
But for this case
Ya i mean my case and her
I dont have any right to object that
Its just that
Why u need to change into a different people?
Totally a different person which i feel
I dont even know u anymore

If I can ever turn back the time
I dont want to get to know u
Its better we dont know each other
Rather than u break my heart into pieces



Saturday, December 20, 2014

Me time

What is exactly the meaning of me time?
Relaxing at home?
Go for shopping?
Or go to spa or saloon?
Well...
For me
Me time is whenever i am happy with my day
Either meeting with families or friends
Or do anything that i like

As for today
Jog with my sis in law early in the morning
Motorcycle service which ganti spocket, lining break and normal motor service
Cuci motor dekat kedai
And finally manage to cut my hair after few weeks tertangguh
And hair treatment as well

This is me time for me
But lack something
I miss my Kak Lina
Been a long time x jumpa
Hoping to meet my niece semalam tapi dia call cakap balik kampung
Alone lagi

Tomorrow planning ke low yat cari notebook for Afiqah
Means that tomorrow will neet my niece and have a lot to talk
Dia dah further study kat Pasir Gudang
So we might need to spend time and borak2

Aishah talked to me yesterday
Alhamdulillah
Anything that make me happy
Will always consider as me time

Weird
Lantak la

Thursday, December 18, 2014

Wrinkle

'You look so stress, see got wrinkle as well'
'I'm old pun' 
'I'm older than you'
Ops... Terus aku pandang muka Rachel
Yes she's older than me
3 years older than me but dia xde wrinkle
Just these week sangat stress
Team Leader, Helen bercuti
Dayalan taking care of us and seperti biasa
Tiket yg diassign sangat sangat sangat mencabar ketahan mental dan fizikal
Tangan sakit tak payah cerita sebab kena buat selaju mungkin
Kepala stress tgk consolidation berderet2
Dengan Super Combo Epip
Serius semangat nak resign
But deeply think
Mana nak dpt keje dgn gaji sekarang
Dah puas survey kt jobstreet
Semua beza sampai 1k+
Memang x sggup dh nak gaji kecik mcm dulu
Maka bertabah la
Ala stress bila TL xde n bila tiket susah je
Think positive ye Isma


Monday, December 15, 2014

System Down

Seawal sebelum 10 pagi tadi
CRM error
Berjangkit ke DET
After lunch system not stabil
Sempat buat 19 quote
Tunggu nak upload je sekarang ni
Memang sgt naya


Sunday, December 14, 2014

Flu = Selsema

Sudah sekian lama
Tak kena selsema teruk
Akhirnya selsema menjelma
Sampai langsung rasa tak ada tenaga

Kepala sakit
Badan lemah
Hidung berair

I dont like it
Tapi sakit itukan penghapus dosa2 kecil
Semoga berada dalam limpah rahmat Allah
Aminn

Wednesday, December 10, 2014

iPhone 5 replacement

Alhamdulillah Isnin haritu dapat dh replacement set iphone
Patut dah dapat awal lagi minggu lepas
Tapi busy xde masa nak pegi amik kt Meka
Selasa terus bawa pegi kedai tepon kt tesco
Pasang glass screen protector
Melayang rm60
Tapi sangat worth it 
Sangat crystall view
Terang ya amat
Sekali dgn silicon back cover
Memang boleh dpt murah lagi klu pegi low yat 
Tapi masa tu xde
Dan semata2 utk screen protector?
Sangat x berbaloi


Sunday, December 7, 2014

Politeknik Ibrahim Sultan

Alhamdulillah selesai urusan pendaftaran utk Afiqah
Aku drive seorang diri dari KL-Pasir Gudang-KL
Dah tua2 ni rasa sakit2 badan drive long journey

Bergerak seawal sebelum Subuh hari Sabtu
Dalam 6.35am singgah R&R Seremban utk solat subuh
Terus ke Sekolah Tahfiz utk hantar Nurin
Ada ujian kelayakan masuk sekolah Tahfiz di Pasir Gudang 
Tapi disebabkan swasta dan yuran pendaftaran rm5000
Dan bulanan rm500
Maka x jadi la walaupun dia lulus

Harini plak pepagi hantar afiqah pulak masuk PIS
Ada sedikit masalah tapi Alhamdulillah selesai juga
Dapat asrama
Dah tolong kemas soma hantar ke Jabatan
Jumpa Penasihat Akademik Ms Jane
'Anak manja ke?'
Soalnya
Eh tak lah... Anak sulung jawab Afiqah
'Oooo sebab biasa student dtg sendiri kesini (bilik lecturer), x pernah dtg dgn guardian'
Ops... Mungkin aku terlalu risaukan anak buah aku
Siap pegi teman sampai kedalam soma
At least aku kenal lecturer dia 

Pasir Gudang sangat nothing
Bagus utk Afiqah belajar
Xdela asik keluar berjalan hendaknya

Semoga Allah permudahkan segalanya utk Afiqah dan jadikan dia seorang yg berjaya dunia dan akhirat

Aminn

Saturday, November 29, 2014

Got my iphone and macbook air back

Finally after a week
iPhone 5 sudah kembali
Seksa rasa xde enpon
Alhamdulillah sihat dah

Macbook pun dah dapat kembali
Serentak sakit dua2 product Apple ni
Tp bestnya iphone 5 dapat new set as a replacement unit
And macbook air,air flash is free replacement part
Alhamdulillah

Saturday, November 22, 2014

Moving

My niece stay with me now
Habis rumah dirombak
Tapi sangat lapang
Lebih selesa mata memandang
Untuk sementara ada la teman
Next month dia sambung blaja dah


Sunday, November 9, 2014

World Diabetes Charity Run

Alhamdulillah
Berjaya juga habiskan 10km run
Dan paling tak sangka dapat medal
Medal hanya untuk 100 peserta terawal aje
Tapi kaki still sakit
Terjumpa ex-lecturer Ms Aimy
Tetiba dengar orang panggil
'Ismawati' dengan nada yg lantang
Terus menoleh tengok Ms Aimy and pegi dan salam
Aku terus bgtau dpt medal n dia tnya bape lama nak abis 10km
Sejam setgh kata aku
Dia ckp ok la tu
'Blk dr europe terus run ye'
Haha... Aku gelak aje
Lupa dah sebenar blk dr europe

Kak Su masuk walk
Sempat jumpa masa start run and pas tshirt dia

I'm happy dapat spend ms dengan Kak Lina n Kak Su



Wednesday, November 5, 2014

10 Hours OT replacement

Bertabah
10 jam nak replace
Baru berjaya 7 jam
Berderet2 ganti daily sejam
Esok combo epip is On
So xleh replace
Adoiii
Pengsan

Saturday, November 1, 2014

Sourvenir

Ikutkan habis seribu jugak untuk sourvenir
Fridge magnet satu hrga sampai 4-5€
Key chain mahal yg amat smpai 6.5€ bagai
Tshirt paling murah 12€
Dpt gak la tshirt murah dekat london 5£
Dengan key chain 1£
Fridge maget beli borong kt london 20 ketul dpt hrga 10£
So dapat beli extra sikit untuk yg penting2

Utk family aku dan family kak lina
Untuk kwn2 ofis yg menegur sapa
Dan untuk Suraya
Even kami x bertegur
Hati sgt terdetik untuk belikan something
Alhamdulillah bg jugak kt dia
Walaupun dia tolak mula2
Tapi bila dia x return blk tu
Alhamdulillah
Semoga terbuka segala hijab kebenaran
Aminn

Kurus

Ramai benar menegur
Aku nampak kurus sangat lepas europe trip
Mau x kurus
Makan susah nak dapat yg halal
Berjalan kaki punya la banyak kt sana
Bergerak kesana sini dengan usung beg bagai
Maka mudah la badan menyusut
Tapi seronok jugak semakin ramping ni
Rasa ringan je kaki
Kalau x biasa tu kaki rasa berat
Sebab lemak banyak kat ponggong
Hehe

Saturday, October 25, 2014

Alhamdulillah

Syukur ya Allah perjalanan berjalan lancar
Berjaya menidurkan diri dari jam 1 pg sehingga 7 pg
Nasib bercuti, tidak terlajak Subuh kiranya
Tapi sekarang mata dah mula pedih
Kepala dah mula sakit
London baru pukul 4 pagi
Jadi mata masih lagi ikut waktu sana
Dalam flight tak dapat tido
Semoga cepat hilang jetlag

Thursday, October 23, 2014

The End of the Journey

Finally it is 23rd October
I miss Malaysia so much
The people there
My cats there
Flight departure at 10.00pm
It is 3.50pm now
If i can change the time...

Lepaking dekat Costa cafe di Heathrow airport
While waiting for my friend, Syud to arrive London
Nak bagi simkad UK dekat dia sebab banyak lagi data plan
And 500 minutes UK call
At least dia boleh internet on the go sampai quota habis

Badan sakit2
Kurus melidi dah rasa
Haish
Semoga selamat pulang
InsyaAllah

Wednesday, October 22, 2014

Malaysia

Ya Allah
Tak sabar rasa nak balik ke Malaysia
Bercuti selama 18 hari
Baru terasa aku tak boleh tinggalkan Malaysia lama2
Esok flight ke Malaysia pada jam 10 malam
Banyak perkara yang tertinggal
Cuaca di Malaysia yang tidak baik
Masalah keluarga
Kerinduan pada Adelle
Rindu pada orang yang aku sayang
Semoga aku selamat tiba nanti
Aminn

London

Sesampai di London
Tidak ada keterujaan lagi untuk melihat atau berjalan disekitar London
Sekadar membeli sourvenier secara borong di Bayswater
Beli fridge magnet banyak2 dan tshirt utk beberapa org penting
Makan di Malaysian Hall Canteen
Window shopping di Oxford Street
Pergi juga ke London Tower Bridge
Melihat Eye of London 
Big Ben yang sangat big sehingga mendongak untuk melihat
A few places sampai tak ingat nama

Esok berkemungkinan ke Buckingham Palace
Madame Tussauds untuk suka2 melihat
Marble Arch kalau berkesempatan
Harini memang lepak sahaja di bilik hotel bagi badan rest cukup2

Semua gambar diambil dari iphone tanpa sebarang edit




Sunday, October 19, 2014

Day trip Brussels

Apa menarik di Brussels?
Selain Grand Palace dan Manniken Pis
Itu je tempat aku lawat
Singgah Godiva beli coklat
Singgah kedai beli fridge magnet
Maybe sebab penat sangat
So mood untuk melihat kawasan dah tak ada
Atau sebenarnya dah tak sabar nak balik Malaysia
Yes aku home sick
Rindukan Malaysia
Rindukan Adelle
Rindukan semua di Malaysia
Sekarang di London
Another 5 days to go
Semoga tabah




Saturday, October 18, 2014

Masjid di Amsterdam dan Eindhoven

Masjid Eindhoven


Masjid Amsterdam 

Friday, October 17, 2014

Eindhoven - Amsterdam

Alhamdulillah berkesempatan jumpa Abang Somad di Eindhoven
Tido semalam dirumah
Abg Somad masak nasi dengan ayam kicap, telur dadar dan kacang buncis ke panjang xtau la
Tapi dpt makanan Malaysia after 9 days
Sangat Alhamdulillah

16hb Abg Somad drive ke Amsterdam
Singgah rumah mak sedara untuk hantar Nenette
Abg Somad akan ke Greece harini untuk bercuti selama 10 hari
Dibawa ke Saanse Schans untuk tgk kincir angin
Alhamdulillah dpt jugak tgk depan mata

Ke Amsterdam dalam 2 jam lebih berjalan kaki
Dibawa ke tempat2 pelancong
Beli baju Hard Rock Cafe 
Harini baru pegi beli fridge magnet atau key chain
Nak lepak kt park



Wednesday, October 15, 2014

Frankfurt, Germany

Alhamdulillah dapat juga melihat bumi German
Negara yang murah
Makanan halal tiada masalah
Cuma untuk sourvenier tak ada yang murah
Sama dengan Switzerland

Di Frankfurt menyewa rumah orang local
Kali ni menyewa bilik sahaja
Bilik yang selesa untuk tidur
Cuma lantai rumah dia berkeriuk setiap kali kita jalan
Sangat tidak selesa sebab takut ganggu tuan rumah tido
Aku pulak jenis pukul 4 pagi mata dah terbuka dan tak boleh tido semula
Maka terpaksa lewatkan mandi dalam pukul 7
Kalau duduk hostel dgn Paris airbnb tu memang pukul 4-5 pagi aku dah mandi

Frankfurt sama aje dengan Paris dan Switzerland. Architecture lama2... Cuma Frankfurt ni ada juga la nampak bangunan2 baru...

Naik juga ke main tower dengan bayaran €6.50
Aku gayat
Maka hanya berdiri jauh dari palang besi
Short stay so tak dapat explore sangat
Tapi puas hati dapat jejak kaki disini
Alhamdulillah




Monday, October 13, 2014

Switzerland

Bermula di Luzern
Kemudian ke Mount Titlis
Dan sekarang di Zurich

Switzerland sangat mahal
Fridge magnet paling murah jumpa 5CHF di Luzern
Sila darab dengan rate semasa
Tapi konon boleh jumpa yang lebih cantik di Zurich
Maka bayar la lebih sebab tak nak beli awal

Disebabkan duit swiss dah habis
Terpaksa bayar pakai Euro
Dan mengalami kerugian disitu
Untuk menjimatkan Euro
Maka gunakan saja credit card
Balik nanti memang kagum dengan jumlah yang perlu dibayar

Luzern sangat best
Mount Titlis view SubhanaAllah cantik
Bergenang juga mata disana melihat keindahan alam
Alhamdulillah diberikan oleh Allah untuk menikmati pemandangan yang menakjubkan



Thursday, October 9, 2014

My first Airbnb

Sangat worth it to pay 179€ and got the entire apartment
Bilik tu rasa sangat best. 
Dgn semua hak tuan rumah tersimpan rapi
Rugi lagi day pass x keluar kemana2 sesampai dikejiranan sini

Badan pun keletihan. 
Elok kami berehat dari mendpt sakit.
Hari ini insyaAllah keluar berjalan
Esok pagi2 aound 6 something kena keluar catch train. 

Oh ya
Saya masih jet lag
Its 1.16am Paris dan masa sudah segar

A few photo surrounding the apartment



London - Paris

Alhamdulillah semalam selamat sampai di London
Cuaca sangat sejuk
Lost dalam mencari hostel
Sejam lebih berjalan kesana kemari
Hanya pakai sehelai tshirt dan sweater
Having jet lag couldn't sleep for more than 24 hours

Alhamdulillah hari ni dah berada di Paris
Eurostar sangat convenience
Tapi masih ada jetlag lagi
Baru pukul 6 petang mata dh semakin layu
Hari ni memang nak rehat2 sebab penat semalam x habis lagi
Esok saja jalan2 ke Eiffel Tower dan kawasan2 lain
Kalau ada rezeki ke Notre Dame 

Oh mata dh semakin kuyu




Monday, October 6, 2014

Rezeki

Alhamdulillah dilimpahkan rezeki
Lunch yema belanja makan dekat coffee bean
Iwan plak bgtau London dia guna marriott point utk kitorg duduk hotel
Sesuatu yg tidak dijangka
Alhamdulillah

Thursday, October 2, 2014

Adelle

Agak pelik
Around 2-3 pagi Adelle nangis2
Cakar2 pintu bilik
Dia tak pernah macam tu
Rupanya nak tido sama
Tau Ibu dia nak tinggalkan dia lama kot
3 minggu ni nak tinggalkan
Risau jugak
Masa pegi Sabah 4 hari pun dia dah rindu sangat
Minta2 Adelle sihat sepanjang aku bercuti nanti

Monday, September 29, 2014

RM500

Weird
Tak pernah sms call or whatsapp
Suddenly around 7.09am macam tu whatsapp
Aku kalau org x penah contact tetiba contact memang rasa pelik la
At first kata mimpi jumpa kawan2 school/kawan2 lama
Aku layan kan je memula
Pastu kata nak minta tolong
Dalam kepala aku dah tau apa dia nak
Dan betul
Nak pinjam rm500
Apa kes tak pernah contact tetiba nak pinjam duit?
Last jumpa masa sekolah kalau tak silap
Terdesak katanya

Honestly, aku memang xkan bg pinjam duit kt orang. 
Itu la jawapan aku
'Ala isma, boleh la ye'
Hello!! Nak pujuk2 salah orang la
Aku memang tak akan bg pinjam
Kalau adik beradik yes aku boleh tolong
Ko tu orang luar kot
Kawan kat sekolah dulu pun xdela rapat mana
Nama penuh ko pun aku xtau
Siap kata bayar balik
Tau jd darah daging bagai
Semua yg meminjam mcm tu
Time nak bayar liat

Agak musykil
Janji bayar balik October
Dia minta pinjam ni masa aku weekend dekat Majestic Hotel
Dah la dia x friend dekat facebook
Langsung tak ingat wujudnya dia
Pasal tak rapatkan
Sekali contact pepagi buta nak pinjam duit
Kalau dah konpem boleh bayar balik on October
Cuba manage duit yg ada tu
So that tak payah pinjam2 dah
Utk anak2 katanya
Aku ni walaupun xde anak
Aku ada kucing
Operation kucing dah sekian duit abis
Kandang kucing dah sekian duit abis
Makanan kesihatan kucing lg
Bukan nak berkira berhabis utk duit
Tapi kita bekerja dan bergaji
Allah bg rezeki cukup utk hamba-Nya
Pandai2 la uruskan

Bulan August n September aku memang habis duit banyak utk kucing2
Sebab aku nak pergi Europe bercuti
So aku nak anak2 aku selesa dan terjaga kesihatan sepanjang aku tak ada kat rumah
Nanti nak bagi upah dekat anak buah tolong jaga Adelle
Yang kt rumah mama xpe, mama sentiasa uruskan dorang
So duit yg ada tu pandai2 la aku uruskan

Belajar kawal perbelanjaan
Aku pun bukan gaji besar
Tapi pasal aku setia pakai kancil
Aku dapat la berjimat
Rumah pun sewa dgn dbkl bayar murah
Cuba cari gaya hidup yang sederhana
Tak perlu bermewah
InsyaAllah
Cukup rezeki yg ada
Dan harus sentiasa bersyukur

Alhamdulillah dengan rezeki yg Allah bg




Saturday, September 27, 2014

Sakit kepala

Perkara paling aku tak suka
Tapi selalu jadi
Sakit kepala dari malam
Dah tido dan bangun pagi esoknya
Masih sakit kepala dan bertambah sakitnya

Semakin kerap pula jadi 
Risau kalau bercuti nanti
Especially kalau bantal tak sesuai
Aku jenis kena bantal rendah dan lembut
Kalau kena bantal tinggi
Esok bangun sure kepala sakit berdenyut satu hari suntuk

Tapi 
Sekarang ni
Bukan masalah bantal
Apa punca selalu sangat sakit kepala?
Tak cukup rehat ke?
Kepala terlalu banyak berfikir ke?
Entah la



Friday, September 26, 2014

Restless

Do i look restless/Tired?
People keep telling me
'You look tired now compared to last time'
'You look restless, u need some rest'
'Hey, u look pale'

Yes i am
I don't even have 'me' time on weekend
I mean lepak/baring/golek for at least one full day
Every saturday n sunday
Move out as early as 8 
Back late at night
Rumah dah mcm hotel

On weekdays
Move around 7.30
Back around 6-7
Biasa after work no where to go
Just have some rest
Clean up Adelle cage
Btw, Adelle just had her surgery for spray
Doc cakap she just eat utk hidup, that the reason dia semakin kurus
Umpama kucing terbiar dah aku tengok
Nasib cepat bawa kasi (mandulkan)

Just a few more days before my UK and Europe travel
And i really need rest
I will be super tiring during travel nanti
Semoga Allah memberikan kesihatan yg sempurna dan mempermudahkan urusan percutian aku nanti
Aminn

Sunday, September 21, 2014

Nilai RM

Kecil benar nilai ringgit
Beratus keping rm50
Aku tukar me GBP, EURO dan CHF
Hanya beberapa keping je aku dapat



Friday, September 12, 2014

Kening

Kening bergerak2
Belah kanan sahaja
Dua tiga hari sudah
Apakah?

A few months back pun macam ni jugak
Tp xde apapun
Tp mungkin rezeki
Sebab dapat award

Hanya Allah yang tahu

Monday, September 8, 2014

TM Fan Run


Alhamdulillah berjaya menamatkan 10km run
Jalan yg mendaki dan menurun
Membuatkan setiap anggota badan mengalami kesakitan hari ni
Terasa macam x larat je nak kerja
Tapi gagahkan diri
Aku xnak MC tahun ni
Once i have set it up
I will try to get it
Apa ni ayat merapu?

Dapat medal
Alhamdulillah






Friday, September 5, 2014

Maybank

Interesting
Maybank for iphone dah cun
Ada rimau
Baru la nampak gagah
Interface menarik dah
Xdela kuno sangat





Thursday, September 4, 2014

Adelle

Dia sangat manja
Suka melekap dekat badan
Tapi...
Jangan kita pegang dia
Memang konpem kena gigit
Tangan ni penuh kesan2 calar
Parut2 juga la hasil cakaran dan gigitan dia
Dia sangat agresif
Sayang sangat
Tapi bila suka kencing merata
Mencabar kesabaran

Tak boleh tinggalkan dia dari pagi ke malam
Especially on weekend
Memang dia akan buat perangai 
Kencing mana je dia suka
Tapi kalau teman dia kt rumah
Elok aje pulak tu
Adelle Adelle


Wednesday, September 3, 2014

Laser

Member di opis
Webex
Bgtau xnk ckp dgn aku. Hanya akan webex
Reason sebab aku laser
Aku admit je la aku laser
At least aku ckp direct xde umpat belakang
Tp peliknya apa yg aku laser?
Which part 
Dia kata aritu dia tnya
Isma naik motor ke
Aku jawab sambil gelak cakap naik beskal
For me itu gurauan
X sangka pulak dia take it serius
Tnya kak lina pula
Cara aku jawab memang menyakitkan hati
Kalau org xleh terima
Memang susah

Hurm
Never know about this before
Laser tu kadang2
Penat la asik nak jaga hati org
Tp kadang aku laserpun tnpa niat
Cuma mengucapkan apa yg terlahir on the spot
Pape je la

Korang memang pulaukan aku pun
Ada ke xde ke
Tak effect hidup dan kerja
Cukup la

As long as mental mampu mengatasi situasi mcm tu

Saturday, August 30, 2014

Race Kit Collection and Shopping Day!

Early in the morning around 8.20 drove to KL Sentral
Pick up Kak Lina
Breakfast dekat Jalan Telawi kedai Chawan
Lepas tu direct to Menara TM
Collect race kit
None of the participant ada problem with the chip
Except me
What a bad luck
Have to wait for a chip replacement
They will update the chip once settle all the kit collection

Once settle dekat TM
Direct ke Mid Valley
First masuk Uniqlo
Didnt plan to buy anything at first
Suddenly beli kemeja petak2..
Petak2 lg? But this time blue color
And some other things as well

Tujuan utama nak cari kasut
Lepas tu jalan2
Masuk crocs cari selipar sebab sakit dah pakai boots lelama
Xde yang berkenan
Ajak kak lina masuk Urban Adventures
Kasut Columbia ni mcm menarik
Kak Lina ckp brand Columbia mmg best
So belek2 at first
Terus masuk cari selipar
Selipar Teva ni bagus kata kak lina
Maka beli la sepasang
Pastu jalan2 lg dlm tu jumpa plak kasut Hi-Tech
Macam best
Try pakai n terus beli
Kembali ke kasut Columbia td
Test pink n purple
Sekali nmpak biru
Yeaayyy ada size
Finally dpt kaler biru
Duit macam air

One day shopping almost seribu abis
Dengan makan minum sekali la
And for me and kak lina punya barang
Ok la for two people almost 1k
Aku punya la paling mahal...
Sesekali memuaskan hati sendiri selepas berhempas pulas bekerja
Alhamdulillah rezeki Allah bg

So utk ke Europe kasut dah ada 2 pasang
Jenis yang ringan 
Senang nak bw dlm beg backpakers je

Thursday, August 28, 2014

26

Perbualan di toilet opis petang tadi
'My hair fall' cakap aku
'Mine as well. Dulu my mom stress nak ikat rambut i sebab lebat sangat... Getah sampai putus... Cekak pun sampai patah'
'Really?... We r going older. That y hair fall'

'How old r u?'
Thirty... One (kalau boleh nak rahsiakan tp xpela. Dah tua mengaku je la)
'Oh my god! U older than me... I thought u r 26' dengan muka terkejut dia
Aku speechless tgk reaksi dia terkejut
'How old r u?'
I'm 29... I really thought u about 26... 

Suraya dulu dlm webex penah bgtau
'I couldnt belive u r 30'
That was last year

And seorang chinese di opis juga pernah terkedu masa tau aku 32

Celah mana nampak mudanya?
Aku dah siap bising dgn anak buah
'Makcu nampak tua dahkan?'
Serius aku nampak muka dh tua
Camna nak maintain muda remaja?


Tuesday


Kenapa tajuk Tuesday?
Sebab aku on pto
Apa itu pto?
Plan time off
Company sekarang kena apply 3 days early for 1 day leave
A week early for 3 days
Imagine utk 3 weeks leave october nanti
Aku apply berbulan2 awal
Pun lama nak tunggu manager approve

Ok back to the subject Tuesday
Pagi2 bangun awal juga walaupun x kerja
Subuh itu wajib digagahkan diri utk melawan anasir2 Syaitan
Selesai solat Subuh golek2 balik
Around 7 bangun mandi lengah2 
Pastu tgk jam dah 8.30
So keluar rumah naik motor ke UTC Sentul
Sebab nak tukar lesen yang baru tu
Yang ada English
So that senang kalau2 gatal nak sewa kereta atau motor di Eropah nanti
Nasib naik motor
Jemnya jalan masyaAllah

Sekejap je urusan kt JPJ
Kena renew setahun kalau nak kad yang baru
Belasah je la janji dapat kad baru
Expired 7 March 2018

Selesai urusan JPJ ke DBKL pula bayar sewa rumah
Settle balik rumah amik kereta pula
Drive kerumah Nor
Lepak2 sambil tunggu waktu untuk amik Alya balik sekolah

Kami ke balai polis dulu membuat report
Pipin (maid kakak aku) melarikan diri
Sangat jahat
Dia curi banyak barang
Yang paling sakit hati
Barang2 dapur yang selama ni dia kebas
Pun dia kebas lagi masa nak cabut lari tu
Kosong peti ais cakap kakak aku
Hampeh btl

Selesai report ke Bukit Bandaraya amik Alya blk sekolah
Balik singgah The Creperie ke apa jadah nama hotel kt area Kerinchi tu
Kakak aku turun belikan subway
Aku dah lapar kena la cari makanan
Selesai membeli hantar Alya balik rumah pula

Kemudian kami terus ke Putrajaya Imigresen
Maid yang lari, majikan yang kena denda
Rm250
Selesai

Terus ke Alamanda
Kakak aku shopping baju anak dia
Baju utk baby yang akan lahir juga
Makan di secret recipe utk dinner
Selesai semua kamipun balik
Lepak2 rumah kakak aku kejap n solat Maghrib
Pastu pulang kerumah

Sampai rumah terus masak air 
Sebab nak masak fettucini
Rabu bawa stroganof utk yema n kak Fazila
2 org ni je la kawan kt opis
Dorang ni floor 13th
Aku floor 13A
Kt floor aku ada la jenis tegur2 gitu aje
Serik dah nak kawan rapat2
Cukup la Yusmariza Yusoff sorang mengkucar kacirkan hidup aku kt opis
Semoga Allah memberi kesedaran kepada dia
Menyesal berkawan dengan dia
Seumur hidup... Aku tak pernah menyesal mengenali sesiapa
Tapi dia ni sorang aje dah buat aku menyesal seumur hidup
Fuh!
Dugaan

Selesai la dengan tajuk Tuesday
Walaupun merapu je lebih dari isi
Tak sabar nak bercuti lama untuk merehatkan fikiran dan badan sebelum start busy bekerja semula

Tengok gambar lesen baru tu
Kak Lina cakap macam singa
Hahaha
Rambut tak sempat nak sikat ke apa
Lantak la
Dah memang jenis rambut kembang macam sarang tebuan nak buat camna kan
Redha



Saturday, August 23, 2014

YHA Hostel

Akhirnya dapat gak buat membership utk Backpakers Hostels
Ke KL Sentral dgn Iwan utk register
RM40 utk setahun
Selasa kad sampai kt opis
Tp Selasa aku cuti
So Rabu la baru amik kt reception

Once dapat kad dah boleh book hostel
Semoga dipermudahkan segalanya
Aminn

Friday, August 22, 2014

Alhamdulillah

Rezeki Allah bg lg
Townhall td
Danny announce nama aku utk 1st Degree top quoter (akupun sebenar x ingat nama award tu apa)
Dapat la rm280
Lepas tu announce lg sekali utk performance ke apa jadah
Pasal langsung takde mc dgn el sepanjang quarter 2
Dapat lagi rm100
Siapa nak bg senang2 kan...

Aku sebenarnya aim tahun ni lgsg xnak mc
Semoga berjaya
Kira nak tebus last year yang aku mc smpai 2 bulan lbh
Patah tangan punya pasal

Agak segan bila people nearby workstation aku menoleh n pandang dgn muka impress
Aku hanya sengeh mcm kerang yg wangi
Sebab aku memang sgt segan
Muka rasa panas je

Aku sebenar nak dapatkan team award
Tapi susah sebab tu perlukan kerjasama semua team members
Setakat termampu saja la
Alhamdulillah

Sunday, August 17, 2014

Sekapal

Status di fb '9 years... Al-Fatihah utk mak'
Catatan blog n note di fb berkisarkan tragedi 17 August 2005
Selesai solat Zuhur
Mohd Nor Irwan Bin Zamin call
Rakan yg akan sama2 ke Eropah nanti
'Ismawati'
'Ye saya Mohd Nor Irwan'
'Kau sedih ke im? Jgn la sedih. Nasib kita sama' 
Aku hanya ketawa... Sebab mata aku masih pedih n panas
'Kita sekapal kan Wan'
'Anniversary Arwah mak ko ye'
'Aah'
Sungguh teresak2 masa menaip kisah yg meruntun jiwa itu
Dan tersentuh ada juga rakan yg memahami dan call bagi menceriakan hati

Kami kerap berhubung skrg
Perlu rangka perjalanan yg sempurna
Supaya kelak disana tidak membuang masa untuk mencari hostel/lokasi dan sebagainya
Aku terlalu bergantung pd Iwan
Kalau dia xde, aku sah2 hanya akan duduk dlm hotel dan keluar mencari makan saja
Syukur masih mempunyai teman yg setia
Walaupun berlainan jantina

Aku budak baik katanya
Sebab bila dgn aku dia perlu menjaga pertuturan dan tingkah laku
Mungkin sikap semulajadi aku?
Tak suka tutur kata lucah/kasar/kurang sedap didengar
Cuba menjaga hati org sebaik mungkin walaupun hati sendiri terluka
Orang buat apa pun 'its ok xpe' jawapan biasa
Tapi dihati pedih tak terkata
Allah lebih memahami
Bagi aku
Aku tetap jahat
Hati tetap tidak sesuci hati orang beriman
Semoga Allah membersihkan hatiku sentiasa
Aminn

17 August 2005

9 pagi
'Mak, arini ada mesyuarat perpindahan tu kan?'
'Aah mak lupa. Mak mandi jap pastu kita siap la pegi'
Aku pun bersiap mandi seperti biasa
Masuk bilik mak tgk mak br selesai solat Duha n nak bersiap
Aku ke toilet (habit membuang air kecil berkali2 walaupun br lps mandi ke apa)

Kedepan semula tgk mak dah terbaring kt sebelah tilam abah
'Kenapa ni mak?'
'Sakit, tlg buatkan... ' memahami apa yg mak maksudkan ... Mak memegang dadanya ketika ini
'Oat? Jap ima buatkan'
Sakitnya mak sampai x mampu utk bercakap
Sambil bg air oat, aku pergi meeting seorang diri
'Ima pegi sorg la ye'
Mak mengangguk

Baru duduk meeting x sampai 10 minit abah call
'Mak sakit, balik cepat'
Aku dengan menangis dan berlari
'Ya Allah selamatkan mak aku... Mak tunggu ima'
Tapi sesampai dirumah
Mak dah x ada
Aku menangis sambil berusaha membuat CPR dgn Nor
Mendgr sedikit denyutan aku dan Nor berusaha utk angkat mak
Tapi apakan daya kudrat kami berdua
Aku berlari kerumah depan mnta abg2 tu tlg
Kami berusaha angkat mak kedalam kereta

Sepanjang perjalanan aku berusaha membuat CPR walaupun dh mendgr bunyi berlainan apabila aku memasukkan udara kedalam mulut mak
Nor memandu selaju yg boleh
Sesampai hospital ada kereta block melambatkan usaha menyelamat mak
Masuk bilik kecemasan
Doc ckp 50/50
X sampai seminit
Bangah panggil
'Ima, mak dah xde'
Aku terus call kak Lina
Dia pun mcm terpinga2 sebab baru aje beberapa minit lepas aku bgtau mak sakit
Ya Allah
Tak terkata perasaan ketika ini

Sehingga hari ini
Aku masih teresak2 mengenang peristiwa itu
Al-Fatihah utk mak
Semoga ditempatkan dikalangan orang2 beriman
Aminn

Ya Allah
Berilah kekuatan pd hamba-Mu ini dalam mengharungi kehidupan didunia ini

Friday, August 15, 2014

Pot Luck

Next Monday company buat pot luck
Pandai nak jimat budget
Dikerah staff sediakan makanan
Company provide dessert dgn air je
6 floor keseluruhan
Semua kena sediakan menu mengikut team dan floor

Tadi discussion
Aku buat endah x endah pasal kak mar dan saida yang plan nak masak n bawa apa
Pakai duit balance of monthly collection kitorg dulu
Hema n Mahesh akan bw indian sweets kot
Kenneth n Paul as usual, nothing to contribute
This time aku pun lgsg x endah

If none among the malays talk to me
Should i bring something?
Sure dorg xkan makan
Sama la dgn aku
Aku xkan makan apa dorg bawa
Even duit aku pun ada dlm tu

Ada la company suruh plan pakai costume ke apa
Kak Mar suggest traditional costume
Aku terus bangkang
Pandang Helen n cakap
'I will not wear baju kurung'
Terus Helen cakap
'Dont want? Ok we choose other'
'Just wear purple tshirt pun ok' kata aku
Since Paul baju hitam n green dia x muat
So aku made the decision with purple tshirt
Helen agreed
Yang lelain terpaksa la
Actually kat sini aku nk tekankan
Aku saja bantah pakai baju kurung
Its a way for me to boikot kak mar n the gang
Alhamdulillah Helen agreed with me
Mungkin mereka makin sakit hati?
Biar lah..
Hati aku lagi sakit dipulaukan dan difitnah 

Semoga kesabaran yg ada masih bertahan
Semoga Allah memberi ketabahan dlm diri ni
Semoga Allah permudahkan dan perkenankan segala doa aku
Aminn

Credit Card

Alhamdulillah settle byr hutang credit card
Walaupun hanya guna untuk beli ticket train dan bus utk percutian ke eropah nanti
Aku x suka berhutang
Actually buat credit card tu pun semata utk bercuti ke Eropah
Kemungkinan x ckp kewangan ke
Walaupun kita bawa duit cukup
Tapi kena ada jugak back up plan

Haritu dah redeem Tefal Iron
Maklum kak lina beli notebook, n beli jam tangan smpai seribu n shopping soma bayar pakai kad aku
Berpuluh ribu point
Dapat la iron free
Kenapa free?
Sebab aku jenis akan byr kredit kad selepas guna
Maksudnya xdela bank sempat nk charge interest
So tnpa keluarkan sesen pun dpt iron baru

So skrg tgh kumpul point lg
Tgk la apa patut redeem
Macam nak aim microwave
Sebab umah ada oven aje
Tp rabak la plak point utk microwave tu
Usaha tgga kejayaan
Haha

Monday, August 11, 2014

Kelahiran

Alhamdulillah
Apit dan Fiena dikurniakan cahaya mata
Danish nama diberi
Same birthday with Auntie Aya (Suraya)
Sebenarnya terdetik dihati berdoa supaya Danish dilahirkan pada 11 August
Alhamdulillah
Tapi kenapa aku nak sama date dgn Suraya?
Mungkin sekadar utk ingatan

Sunday, August 10, 2014

Europe Trip

Alhamdulillah semalam selesai merangka country yg nak visit
London - Paris - Lucern - Zurich - Frankfurt - Amsterdam - Brussel - London
Cukup la 6 negara
Tak mahu terlalu rushing 
Ikut planning mahu ke Italy dan Austria
Tapi demi meluangkan masa lebih di London
Maka, mengurangkan country yang nak visit
Akan berada di London selama 5 hari
Iwan plan bawa aku ke country side
Tujuan bercuti pun sebab aku nak mendamaikan perasaan
Nak tgk kehijauan dan pergunungan

Kami tidak terlalu budget dari segi pengangkutan
Boleh je dapatkan yang murah
Tapi demi keselesaan dan xnak keletihan tiba di awal pagi buta
Maka kami beli ticket yang agak mahal
Contoh
Brussel ke London
Ada bas bernilai EURO11 seorang
Tapi untuk keselesaan
Kami memilih EUROSTAR dgn nilai EURO50 seorang
Dari sekitar rm44 melonjak ke rm200++
Semua demi keselesaan dan dengan niat x mahu tergesa2
Sempat la berehat tido dan solat Subuh
Xdela Subuh pun lajak nanti

Semoga perjalanan kami dipermudahkan
Aminn

Thursday, August 7, 2014

Someone

Sometimes we need someone to talk with
Someone to share our problem
Someone to listen to us
But...
That someone
Sometimes...
Is not someone that can understand
Is not someone that willing to listen
Is not someone that care about our feeling

How i miss that someone to be with me again

Allah please replace someone for me
So that i can be strong again
I'm too weak

Sunday, August 3, 2014

Raya Puasa Enam

Alhamdulillah
Selesai juga puasa enam
Ada lg 2 hr utk diganti
Esok raya dipejabat aje

Ruby

Pagi td mama msg ajak beli kandang besar utk anak2
Aku dah siap2 bg rm200 haritu
Selebihnya mama n kak lina tambah aje
Sampai2 rumah mama tgk Pak Su dgn Mama sibuk diluar
Masuk rumah tgk mama tiba2 masuk bgtau Ruby lari sana sini
Penat dah mama dgn Paksu kejar
Baba plak cakap
'Biar ibu dia panggil'
Akupun keluar
Dgn panggilan biasa 'Ruby'
Terus Ruby keluar dr tmpt persembunyian
Sambil mengiaw
'Meh sini kt ibu. Ibu belikan Ruby kandang baru ye'
Akupun terus dukung msk kandang lama tu
Terpaksa kurung sbb ada kucing jantan yang nak kacau dia

Masuk rumah baba tanya
'Dpt tangkat dah?'
Mama jawab 
'Ima panggil sekali dia terus dtg'
Baba reply
'Dah tau dah. Dia nak ibu dia jugak'

Disini boleh nampak
Kucing pun pandai nak dgn yg syg dia 
Yang amik berat psl dia
Yg menjg dia dr kecik
Aku mmg lebih sayangkan Ruby dr yg lain
Mungkin sebab Ruby ni baik
Tak pernah buat perangai

Sinonim

Besday aku 7 March
Alamat rumah 03-07
Tadi beli ticket eurostar dr London ke Paris
Seat no 73
Bukan nak tahyul percaya no bertuah
Tapi kan ada 7 lapisan langit dan bumi
Dan setiap bacaan kan elok dibaca 3 atau 7 kali
Xde meaning pape disini
Cuma rasa suka angka2 itu menepati tentang diri ini

Saturday, August 2, 2014

Mimpi

Apakah maksud mimpi ni?
Semalam ke kelmarin
Mimpi diberikan makanan
Tp aku muntah selepas makan
Mak pernah cakap, mimpi makan sesuatu tu x baik maksudnya

Arini mimpi org bg makanan pula
Tp seperti dilarang utk makan
'Saya puasa' kata aku
Maka x jd la makan

Bila x dpt diberikan makanan
Secara halus dia rasuk aku
Dan mula bertanya 'apa kau mahu dr aku?'
Aku sedar aku yg bertanya
Tapi entah macam mana
Balang dan bangah datang menyelamat
Org yg merasuk ditangkap

Maksud tak baik ke?
Semoga aku dilindungi dari sebarang perkara2 syirik yg dibuat oleh sesiapa
Moga Allah memberikan kesihatan yg sempurna pada aku
Aminn ya Allah

Monday, July 28, 2014

Salam Aidilfitri

Aidilfitri disambut lagi
9 tahun dah mak pergi
Masih berkesan dihati saat mendgr takbir dan bersama2 takbir raya

Tahun ni raya dgn nor sefamily
Pagi lepas solat raya dia amik
Pergi kubur mak abah
Pulang dr kubur ke rumah mak kak ani di Sentul
Kemudian ke kg, ziarah along subuh, alang mail yg berada dirumah pak andak
Dan plg penting ziarah PakTeh MakTeh dan Kak Siti

Perut dh mula sebu
Walaupun hanya makan 3 potong lemang
Dan beberapa ketul nasi impit
Perut aku memang sebu setiap kali raya
Ini la masalah perut orang yang sentiasa perlukan nasi



Saturday, July 26, 2014

30 juzuk

Alhamdulillah
Baru selesai khatam Al-Quran
Ada satu rasa aneh menyelinap diruang hati
Rasa yang mengundang bergenangnya air mata
Syukur masih sempat khatam sekali lagi diusia 30+
Matlamat usia 30 dan seterusnya untuk khatam setiap Ramadhan
InsyaAllah dgn izin Allah
Semoga dipermudahkan

Aminn

Mengemas

Datang mood rajin mengemas
Kemas store susun elok2
Nanti boleh buang mana yg nk buang lps raya
Cabut meja yg hanya menanti untuk rebah ke lantai
Sedang renggang2 kaki meja tetiba rebah n berat semacam
Rasa nak tercabut tulang yg bersambung secara tak normal tu
Rupanya Adelle dengan seronok main lompat2 atas tu
Adoii la anak

Kemas stock kain2 nor dlm blk n susun atas tilam yg dijdkan para penyimpanan kain
Kemas blouse2 n susun soma dlm store
Alhamdulillah lapang dh ruang tamu
Tinggal nak buang meja yg dah dicabut
Kerusi bos tu kena tnya nor dia nk repair ke apa sebab dah jadi bahan cakaran Adelle
Kalau x memang ke tong sampah la tempatnya

Tinggal nak buang rak tv yang diwarisi dari rumah Sentul
Itu aku x mampu angkat sorang
Nanti la ajak sesapa tolong
Memang ada abang2
Tp abang2 ni susah untuk diminta tolong
Kalau x, xkan la lampu bilik rosak aku sendiri susah payah panjat katil repair ganti tapak dia dengan yg baru
Agak merbahaya sebab berkali2 hampir jatuh
Maklum xde tangga... Katil la jd tangga
Alhamdulillah dikurniakan diri yang tinggi dan mudah untuk membuat keje2 yang memerlukan ketinggian

Next kena ganti kepala paip dalam bilik air
Tu soma sendiri buat
Nampak sangat macam xde abang2 yang boleh tolong
Dorang hanya boleh tolong cakap macam ni
'Ima, paip bilik air kau dah bocor'
'Kau beli la besi untuk gantung tv tu, beli yg boleh slide tu'
'Kau simen je lubang2 tu'
Oh my abang!
Tahu x tanggungjawab kamu semua untuk menjaga adik perempuan kamu ini?
Semuanya aku gak sendiri buat
Hai la nasib

Nasib aku memang x kisah buat keje2 tu soma
Cuma sejak tangan patah ni
Tak mampu buat keje2 yang memerlukan tenaga yg kuat
Tangan kanan ni mudah je terasa sakit bila terlebih bekerja

Semalam lepas bersahur jadi plumber sekejap
Repair sinki yang bocor
Menitik2 air masa cuci pinggan
Terus la berusaha tgk apa yang perlu direpair
Lepas cuci segala kotoran, test tgk dah x sumbat lagi
Alhamdulillah

Sikit2 la usaha kemaskan rumah ni
Kalau semua sendiri kena buat
Memang macam ni la jadinya
Cuma bila bab nak drill mendrill ni aku x kuat dah
Dapat la pertolongan balong utk drill pasang railing kayu kat ruang tamu
Ni ada lg satu railing utk bilik x pasang lagi
Camna nak minta bantuan?
Susah susah susah

Berehat sebentar sebelum tgk apa lg patut dibuat utk kemaskan rumah ni

Friday, July 25, 2014

Support

Aku menyebelahi kakak ipar
Walaupun abang tp kalau bersalah
Takkan aku nak support
Kagum dengan ketabahan kak Ani
Sangat penyabar

Kalau aku diperlakukan sebegitu
Dah lama aku blah
Bkn hidup mengharap duit dia pun
Tapi kak Ani ni mcm mak
Sabar aje dengan perangai suami dia

Semoga abg aku matang dan boleh berfikiran luas
Aminn

Persiapan Raya

Tahun ni langsung tiada persiapan
Baju raya x beli
Kasut raya x beli
Apapun x beli
Kecuali kuih raya
Sebab...
Kuih raya nak diberi pada kakak, kakak ipar, kak lina, mama
Semalam Efy dh bg 6 jenis

Arini insyaAllah amik kerepek dekat Gee
So ada la total dlm 7-8 jenis yg boleh dibahagi
Aku x perlu banyak
Setakat 2-3 jenis dh ckp
Sebab confirm buang mcm tahun2 lepas
Siapa la nak dtg rumah kan?

Baju raya memang x beli
Tapi Nor dh belikan masa kat Vietnam haritu
Katanya 'pilihlah... Akak belikan baju raya awak'
Tiap2 tahun lepas mak meninggal
Tak pernah dia lupa baju raya untuk aku
Aku memang x pernah beli sendiri
Erti kata lain memang x pernah heran dengan baju kurung untuk raya

Ada la t-shirt dan kemeja sehelai dua
Yang dibeli saja2 bukan untuk raya
Yang dh berkurun dalam almari tp x pakai
Boleh dijdkan baju raya juga

Duit raya memang dah lama ready
So tahun ni memang x semput nak asing duit raya daripada gaji atau simpanan
Boleh praktikkan tahun depan
Simpan semua duit2 baru yang dapat
Bila raya senang tak pening fikir nak tukar dan nak budget berapa

Al-Quran dah jus 29
Rasa esok sempat khatam kalau x kemana
Paling lewat Ahad mesti dah khatam
InsyaAllah

Thursday, July 24, 2014

Berbuka

Alhamdulillah
Arini dpt belanja nor n kak ani berbuka di Dome
Bila hati terdetik untuk belanja
Baiklah kita turutkan
InsyaAllah akan ada rezeki lain Allah bg

Alhamdulillah tahun ni rezeki melimpah
Selalu2 la share dgn keluarga dan kawan

Wednesday, July 23, 2014

Khatam

Berjaya ke nak khatam?
Tinggal bape hari je lagi
Baru jus 28
Memang nampak mcm tinggal 2 jus setengah
Tapi masa makin suntuk
Hari2 ada je urusan
Semoga dipermudahkan
Aminn

Saturday, July 19, 2014

MH17

Masa baca berita
Jantung berdegup kencang
Flight ke london nanti aku naik MH jugak
Fikirkan semula 
Kun fayakun
Kalau Allah berkehendak maka jadilah ia

Semoga Allah merahmati roh2 mangsa MH17
Al-Fatihah

Wednesday, July 16, 2014

Kancilku sungguh berjasa

Total habis utk ekon kancil
Mula2 rm665 ganti cooling coil
After a week aircond panas tetiba
Hantar balik
Compressor terbakar
Another rm650
Harap2 ok la lepas ni

Balik repair ekon drive shaft berbunyi
Aik
Jangkit berjangkit ni

Agak rabak bulan ni
Servis motor je dh rm110
Almost 1.5k utk motor n kereta

Tapi xpe
Rezeki Allah bg
Alhamdulillah tak rasa sesak kewangan
Allah memberi apa yg kita sangka

Sangka banyak duit
Banyak la duit yg ada

Tuesday, July 15, 2014

Operation

Alhamdulillah kak lina selamat operation sinus
Malam ni lps berbuka gerak ke kpj shah alam
Plan pegi dgn nor tp kepala dia berat
Nasib Afiqah dah blk
Ada la jugak teman

Sunday, July 13, 2014

One Utama

Semalam bawa kak ani ke one utama
First time pergi tanpa kak lina
Agak blur blur alam jugak bila jalan n pusing2
Time nak balik dah blur arah mana
Tapi xkan sesat la kalau dalam mall
Jumpa gak jalan

Kak Ani first time kesana
Aku saja ajak sebab dia nak beli kasut
Memang banyak butik
Tapi kasut tinggi2 sangat

Aku hanya beli sehelai kemeja kerja uniqlo
Baju kerja?
Bukan org shopping utk raya ke?
Well.. Dalam almari ada 3 helai ke 4 helai ntah baju baru x pakai2
Beli aje tp x pakai xtau la nak buat apa
Tapi beli gak sehelai kemeja PDI warna peach
Saja beli kaler yg xde dlm almari
Bukan utk raya tp beli utk jalan

Kena stop beli kemeja rasanya
Kena beli tshirt pula
Tshirt yg ada semua stok besar2
Kemeja dah berlambak
Tapi asal keluar pakai tshirt hard rock man aje
Hard rock ladies dah terperuk aje
Hard rock man senang and simple
Pakai selipar je bila jalan
So buat apa beli kemeja?
Sebab kemeja look smart and casual
Huhu

Mencari kasut kerja baru jugak sebenarnya
Walaupun boots tu baru jugak belinya
Dalam 4 bulan rasanya
Tapi saja nak tambah stok kasut kerja
Aku jenis setahun beli satu kasut pakai sampai lunyai
So tu la kasut kerja tu la kasut kalau nak jalan lawa sikit berkemeja ke apa
Kasut jalan betul2 memang xde
Selipar je yg ada pun

Kena start asingkan
Utk kerja yg ini
Utk jalan yg ini

Btw... Semalam ekon kancil rosak balik
Apa kes habis dekat rm700 tp pakai seminggu dah rosak?
Resit plak aku dah buang
Adoiii
Ini masalah aku
Semua resit suka buang
Kan dah susah camni nak anta repair balik
Mungkin akan rabak lagi skali

Apa la nasib

Wednesday, July 9, 2014

Rutin

Hari ke 11 berpuasa
First time berbuka seorang diri
Biasa dgn balang n kak ani atau ramai2
Dua hari dah kak ani n balang berbuka kt rumah aku
Nor pun dah dua hari
Satu perasaan seronok
Seronok dpt hidangkan makanan
Walaupun aku hanya masak simple

Rutin harian selepas pulang dari kerja
Berehat sekejap sebelum solat asar dan mengaji sedikit
Matlamat Ramadhan kali ni utk khatam lagi sekali
Tahun lepas berjaya
Tahun ni insyaAllah akan berusaha keras

Selesai solat asar biasanya akan start ke dapur
Harini masak stroganof
Nor aje yg dtg
Siapkan bekal utk kak ani n balang
Sungguh ada satu rasa kepuasan
Inilah nikmat Ramadhan agaknya
Rasa bahagia bila semakin dekat dgn abang dan kakak 

Semoga ikatan kekeluargaan kami akan semakin akrab
Kisah dulu adalah tauladan
Memaafi la sesama kita
InsyaAllah ketenangan hati Allah bg

Thursday, July 3, 2014

EPIP and Duit Raya

Team Leader, Helen dah bg email kelmarin kot pasal EPIP
Tapi aku ni jenis malas nak semak
Tapi tadi tetiba teringat nak tgk
Lor paling tinggi dalam team ke?
Alhamdulillah rezeki nak raya nanti
Masuk gaji bulan July

Xde la planning nak beli pape ke apa
Duit raya memang dah siap pun kumpul2 dr awal thn ke dr thn lepas x ingat dah
Setiap kali dpt rm20 ke rm10 baru aku akan asingkan
Dapat rm100 n rm50 pun asing
So bila raya xdela rasa sakit sangat nak tukar duit raya
Biasa setiap tahun aku memang tukar rm800
Tapi tahun ni selamat la x terasa gedebuk duit abis pasal dah prepare awal2

Duit raya pun dah siap masuk sampul masa puasa pertama
Dah bosan sangat xde mende nak buat
Siap2 la masuk duit dalam sampul
Memang over
Haha

Cuma tahun ni xde rm1x2 dalam sampul
Mungkin perlu ditukar jugak nanti
Sedara mara boleh la bg nilai rm5-100
Yg leluar tu rm2 ckp kot?
Hish kedekut btl 
Haha




Sunday, June 29, 2014

Do Not Disturb

Its funny when...
Status is 'Available'
By the time aku webex
'Assalamualaikum'
'Sorry disturb/interrupt'
Status terus tukar ke 'Do Not Disturb'
Hahaha
Aku teruskan gak niat suci dihati
'Selamat menyambut bulan Ramadhan dan selamat berpuasa'
Memang itu je niat aku webex
Xde mende lain
Kalau boleh xnak la gaduh2 bulan puasa ni
Lagipun dah setahun kan
Kenapa nak ego lagi?
Kenapa nak marah lagi?
Sedangkan aku ni langsung xtau apa salah aku

Xkan dengar dari satu pihak je dah melenting?
Allah...
Professional la pls

Aku cuba bersabar semampu yang mungkin
Merintih juga hati ni pd Allah
Dugaan apa yg diberi
Orang yang aku suka dan sayang dan aku anggap kakak dan kawan membenci tanpa aku tahu punca

Orang teraniaya doanya dimakbulkan Allah
Itu aku selalu dengar dan baca
Tapi kadang timbul juga dihati
Kenapa doa aku tak ditunaikan?
Masih perlu bersabar dgn dugaan fitnah yang dilemparkan
Allah ada perancangan yang terbaik
Aku cuba redha
Tapi sebagai manusia biasa
Kadang dihati terdetik juga nak mengalah
Mengalah erti kata tidak perlu lagi memohon doa pada Allah
Astargfirullah

Selama mana aku mampu bertahan?
Dari seorang ke seorang memulaukan aku dipejabat
Memang dihati mahu mencari kerja lain
Tapi bak kata abg aku 
'Selagi kerja kau tak memerlukan bantuan diorg, ko teruskan je keje'
Kata kakak aku pula
'Awak sama mcm akak. Soma pun kena sorg2... Kerja je la nak buat mcm mana kan'
Kak Lina pula menasihat
'Bukan senang nak dpt kerja yg mcm im buat sekrang n dgn gaji tu, sabar je atau mnta tukar department lain'

Semoga Allah menambah keimanan dihati
Dan memberi ketabahan yang tak terbendung
Aku akan cuba bersabar semampu mungkin
InsyaAllah

Kancilku

Aircond kancil dah repair
Sejuk!
Berbaloi dgn harganya yg hampir rm700
Budget seribu
Oleh kerana ada extra telah membelanja kakak aku dinner
Oh mahal btl sakura ke mende nama kedai kt festival city itu
Mahal dan x sedap
I dont mind mahal dan sedap
Sangat x worth it
Aku hanya makan 2-3 sudu nasi goreng indonesianya
Kakak aku pulak x abis yee mee mende ntah sbb ada semut
Mee kari dia je rm24+ ditapau blk
Lupa nk tnya sedap ke x sbb hrga je dah sekian mahalnya

Kisah kancil pula
Aku sayang sgt pd kancil itu
Walaupun ramai benar bising suruh beli kereta baru
Kancil tu x pernah meragam pun
Rosak2 tu biasa la dah tua
Tayar memang 2-3 tahun sekali aku ganti
Ekon sepanjang pakai baru sekali dua je repair smpai ratusan abisnya
Absober biasa la kena ganti bila dah seperti naik buaian rasanya bila driving
Kerosakan lain mcm tiroid end ke mende tu normal la 
Kalau pakai langsung x repair semua org pakai kereta yg sama sepanjang hayat

Furthermore
Aku dah abis bayar hutang kancil
Takkan nak tambah hutang lain?
Dari abis duit rasanya baik pergi melancong
Haha

Btw, memang ada niat nak beli kereta baru
Duit booking pun dh bayar tahun lepas
Tapi tu la
Tak terbuka lagi hati nak beli
Masa bayar booking tu tangan baru lps buka simen
Sesuka je bayar tanpa fikir nak beli sungguh2

Kancil banyak jasa
Aku xnak jual kalau boleh
Planning nak bagi Afiqah je pakai nanti kalau aku beli kereta baru
Kita tgk mcm mana nanti
Kita merancang
Allah yg menentukan

Saturday, June 28, 2014

Salam Ramadhan

Esok 29 June 2014 bermulanya satu Ramadhan
Selamat berpuasa kepada seluruh umat Islam
Semoga mendapat keberkatan bulan Ramadhan ini

Tuesday, June 24, 2014

Kering

Sekian lama
Baru terasa kering
Mana duit pergi?
Sampai kak lina nak bg duit belanja la sementara tunggu gaji
Cuma aku xnak terima
Korek la duit raya tahun lepas yg ada balance
Dapat rm20 jadi la sementara gaji masuk esok

Apa aku beli?
Macam xde beli pape
Ni yang malas keluar on weekend
Dapat gaji nanti dah macam2 nak kena asing

Kandang kucing rm200
Repair ekon kete budget dlm rm1000
Makanan Adelle dah janji nak beli yg mahal dlm rm150
Belanja rumah dlm rm1000 termasuk sewa n api air n segala bills
Nak puasa ni belanja makan extra sebab sahur dan berbuka ... Budget dlm rm500 ok kot?
Belanja itu ini yg jenis x sedar diri tu biasanya almost rm500 gak

Aik...
Mana nak simpannya?
X dapek nak menyimpan la jawabnya bulan ni
Next month insyaAllah boleh saving
Eh...
Raya kan?
Duit raya nak kena asing plak dalam rm1000
Haish
Peluh2 dengan duit zaman sekrang ni
Kasut nak kena beli
Pakai je la apa yg ada

Bersederhana la jawabnya

Sunday, June 22, 2014

Curtain railing

Finally balong dah pasang balik
Nor janji nak upah org pasang tp setahun dan senyap je
Anak dia yg senggayut kt curtain smpai tercabut
Huh geram btl
Kipas pun balong dah pasang

Tinggal nak buang rak TV n buang meja
Pastu susun atur semula
Nak lapangkan ruang tamu
InsyaAllah

Friday, June 20, 2014

Melayang

Agak kurang asam juga
'Kau ni kenapa makin kurus?'
Tanya seorang rakan dipejabat
Macam biasa aku xtau apa nama dia
Aku mmg rajin tegur org tp xtau nama
'Kurus kan... Ntah la' jawab aku
'Apa rahsia?'
Jogging every weekend and exercise setiap hari sebelum mandi.. Itu jawapannya
'Kau x pyh la exercise lg. dh teruk sgt kurus. Melayang2 dah mcm layang2'
Hahaha
Sangat kurang asam kan

Akupun xtau napa makin kurus
Subiha cakap klu mkn hati merana badan
Mungkin ini kot
Macam2 perkara yg buat aku makan hati
Memang org tgk aku happy
Tp dlm hati Allah je tahu

Thursday, June 19, 2014

Memahami

Sangat sukar untuk aku faham diri aku sendiri
Kadang2 suka merajuk tak tentu pasal
Walaupun dah konfrontasi dalam diri jangan merajuk
At the end merajuk jugak

Tapi rajuk sebab orang tak faham aku
Apa aku cuba sampaikan
Sukar benar untuk aku nyatakan dalam ayat

Apa yg aku faham berbeza dgn apa yg org fikir
Apa yg aku fikir berbeza pulak dgn apa yg org faham
Sangat complicated
Inikah kehidupan?
Sukar utk dirungkai dan dirumus

Tuesday, June 17, 2014

Berderau

Alhamdulillah selamat
Sepulang dr kerja harini
Tengah riding di celah kereta dan lori
Secara tiba2 lori menghimpit dan aku terus tekan hon
Alhamdulillah sempat mengelak dan x langgar kereta kt sebelah

Kita berusaha untuk berhati2
Tapi orang lain yg lalai
Semoga sentiasa selamat dlm segala perjalanan
Aminn

Monday, June 16, 2014

Look young

People say that i look young
Tp aku tgk nampak je dah 30+
Another person terkejut aku dah 31

Berkisar di pantry opis pagi td
Sambil amik air borak kosong dgn pregnan mummy
Slalu bertegur tp aku x penah tau nama dia
Cerita psl hidup lps kahwin yg busy
So dia suruh aku enjoy sbb muda lg
Bila aku ckp 'm not that young'
Dia tnya 'not even 30 right?'
M more than 30 kata aku
Dan seorang lg sukar utk mempercayainya

Terngiang2 ayat Suraya
'I couldn't believe u r 30'
Ni ayat dia thn lps
How old do u think i am? Soal aku
'Tot of 24... But after talk with u i tot 27'
Lebih kurang la webex chat kitorg

Alhamdulillah dikurniakan wajah yg nmpak muda
Soalan seorang adik
Macam mana akak jaga muka nmpak muda?
Sejujurnya aku x penah amik tau psl muka
Sbb tu byk jerawat nasi la... Bintik2 minyak tu la..
Yg penting kena sentiasa happy
Biarlah masalah besar manapun
Happy kan diri

Murung sesekali tu ada la
Tp aku akan cuba move out
Memekak ke
Janji dpt happykan diri

Sunday, June 15, 2014

Sweet moment

Last week masa celebrate birthday Qistina
Azhad 'kenapa makcu baru balik'
Memahami apa yg cuba disampaikan
Aku jawab balik
'Makcu kan duduk rumah lain. Makcu kerja... Bila cuti baru makcu dtg'

Soalan Azhad sebenarnya...
Kenapa makcu baru dtg sedangkan Azhad dah byk hari kt rumah nenek

Tak sangka Azhad ingat kt aku
Bukan kerap berjumpa
Along sekeluarga tinggal di Batu Pahat
Sesekali aje jumpa dan xdela mesra sangat
Cuma mungkin sebab aku rajin layan dia kadang2 tu

Budak2 ni ingatan sangat bagus pada orang yg berbuat baik atau jahat
So simpan la memori yg indah aje utk dorg
Supaya dimasa akan dtg
Kasih sayang itu akan sentiasa mekar
Aku lebih mesra dgn anak2 buah kak lina berbanding anak buah aku sendiri
Walaupun aku sebenar garang jugak dgn dorg

Weird
Kuasa Allah

Saturday, June 14, 2014

Day Out/Lepaking

No plan at all
Nowhere to go
Just relax at mama home
Watch tv while playing UNO with Qistina tab
Laughing n Menyampah-ing with the UNO skipped turn
Kak Lina skipped me... Me skipped kak lina and Nani. Draw 2-4 cards
What a wonderful morning

Selepas Zuhur
Bersiap ke Kerinchi untuk urut Kak Lina and Nani
Cuba juga urut tgn
Menjerit sakit
I have ever menjerit/bergenang mata/berpeluh menahan sakit
This is the first time
Patah pun x sakit mcm tu
Agak lebam2 tgn ni

Lepas urut cari tempat makan
Bangsar foodcourt
Xde parking pula
Abg Nahar plan to Mid Valley
Btw, we drove a diifferent car
Abg Nahar and Nani n Afif using their own car
While kak lina and me drive Fiena (Apit wife) car
My kancil stay at home sebab ekon x repair lg
Huhu

Lepas makan jalan kejap ke Daiso
Then berpecah and kak Lina suddenly mention about perfume
Utk siapa? Soalan aku
Fendi
Birthday ke?
Angguk

So we both masuk AEON and test the bau
Versace smell nice
I always offer to use my credit card
Gila kumpul point skrg ni
Baru pg td redeem Tefal iron with 28k+ point
Oooo byk sudah point rupanya

I will always make sure to pay my credit card immediately after using it
So far Alhamdulillah
Citibank tak sempat kenakan sebarang charge
Semoga tabiat ini kekal
Aminn

And i am totally happy for today
The lazy day in the morning
The shopping not that much mode made me happy
San Francisco ice blended chocolate for today
Not a Coffee Bean?
Sometimes we need to change for a better life
Merapu dah ;)


Thursday, June 12, 2014

Matrik

Afiqah masuk matrik harini
Matrik Kuala Pilah
Perakaunan
Blaja sains arab
Tapi further study amik account
Dah dia minat aku hanya bg sokongan
Sunyi semula hidup aku

Mak meninggal Kak Lina disisi menemani selama 11 tahun
Kak Lina kawin Afiqah menemani beberapa bulan
Afiqah sambung belajar siapa nak teman dah?
Hadap la hidup seorang diri

Monday, June 9, 2014

Flu

Agak lama dh x kena flu smpai lemah seluruh badan
Khamis OT blk almost 8pm
Maybe sbb riding waktu mlm n sejuk
Terus flu
Makan ubat n tido
Friday paksa diri bgn pegi keje
Saturday flu dh start semakin teruk
Makan ubat stok lama gak lg
Ahad memang x larat dah
Akhirnya mengalah ke klinik juga

Dapat ubat batuk n selsema
Makan tghari semlm n mlm je
Arini badan lemau
Lesu aje
Semoga cepat sembuh
Aminn

Friday, June 6, 2014

Compulsory OT

Semalam OT one hour
Tp aku blk lmbt
Almost 8pm br shut down pc
Gara2 salah kira target
Adoi!!!
Tp xpela... Dpt gak dlm rm30 epip

Arini OT lg
Alhamdulillah dpt rm50
Rezeki


Thursday, June 5, 2014

Limit

Adoi susah betul bila dh smpai limit data plan
3GB sebulan x ckp
Sgt perlahan 
Nak beli tambahan macam membazir
Bersabarlah sehingga ke kitaran bil seterusnya

Friday, May 30, 2014

Menjadi seorang Adik

Bersyukur sebab aku anak bongsu
Walaupun dah berusia 31 tahun
Dan mampu dalam segala segi
Kalau keluar makan tu biasa mesti kakak n abg2 bayar
Sangat jarang aku sendiri bayarkan utk diri sendiri n bayar utk mereka

Mungkin pd tanggapan mereka aku masih adik yang kecik
Kecik la sangatkan
Dah tua bangka
Atau mungkin sbb aku x kawin lg
Tanggungjawab dorang utk menjaga aku

Contoh handbeg
Ada je handbag yg elok
Ntah napa pakai handbag yg dah nak runtuh
Bila kakak aku tgk
Dia ajak shopping n terus tanya nak tak sling bag ni?
Aku memang suka sling bag aje...
So dapat la free

Contoh lg bila keluar dgn abg aku td
Beli barang dapur rumah dia
Aku beli la hot chocolate, yoghurt dgn oat dabel chocolate biskut peberet
Stock utk bawa pegi opis
Time nak bayar dah siap2 asing nak bayar sendiri
Berkali2 abg aku ckp biar dia byr
Akhirnya mengalah la jugak
Haha

Keluar dgn abg lain plak
'Pilih la baju mana nak'
Aik?
Waaa... Syokkkknya jd adik

Dgn kak lina pula
Buat la cite sedih duit tggal rm50 ke smpai hujung bln
Ada la dia bg duit banje skali tu
Haha...
Tp sbb rs dosa x buat dah perangai tu...
Bkn xde duit. Saja xnk usik gaji yg dh asing

Kisahnya disini adalah
Saya sgt bahagia menjadi adik
:)

Thursday, May 29, 2014

Travel Charger

Alhamdulillah ada orang bagi early in the morning
Kak Su tetiba panggil
Pastu cakap utk travel
Aku hanya share cerita dgn dia je pasal Europe
Alhamdulillah dpt seorang kwn berpangkat kakak yg memahami

Memang bercita2 nak beli
Alang2 dah dpt ni x payah la susah2 cari
Syukur pd-Mu ya Allah
Kau memurahkan rezeki ku semenjak kes itu

Alhamdulillah


Monday, May 26, 2014

Drastik

Sungguh drastik tindakan kali ini
Dengan sekali perbincangan
Dengan sekali survey
Terus gores dan menang
Gores dan menang sekadar untuk dapat point aje
Kalau tak sah2 debit digunakan
Almost 3k
Dan aku tak terasa sayang duit tu
Mungkin sebab dan set dalam kepala
Perlu berkorban kewangan untuk hajat yang satu itu
Semoga Allah mempermudahkan urusan kali ini
Semoga tiada lagi persengketaan dengan mana2 rakan
Persengketaan kah?
Hasutan yang sebetulnya
Ya Allah
Permudahkanlah urusan ku ini
Aminn 

Tuesday, May 20, 2014

Compulsory OT

Agak letih
Dipaksa OT dari jam 6 ke 7 petang
Pagi tadi ada Global Training
Kena cover up almost 2 hours punya kerja
Esok pun OT kalau que tak selamat
Lusapun OT kalau que tak selamat
Lembik rasanya

Sunday, May 18, 2014

Gastric

Agak lama rasanya x kena gastric
Semalam sebelum dinner dgn family kak lina gastric menyerang
Tersenget2 la badan menahan sakit
And today its attack again

Biasa kalau dah start kena
Akan berterusan at least for 3-4 days
Need to start fasting again nmpak gayanya

Jiwa yang tenang

Apa yang mampu menenangkan jiwa tatkala gelisah?
Berzikir sudah tentu
Beristighfar mencuci dosa
Selain dr amalan agama
Hujung minggu yg dipenuhi dgn melihat gelagat anak2
Anak2 disini bermaksud berkaki empat dan berbulu
My kittens are growing 
Alhamdulillah terasa tenang jiwa setiap kali melayan karenah mereka




Friday, May 16, 2014

Lost RM50

Terjaga dari tidur around 5.30am
Terus teringat cek wallet
Sah missing rm50
Mana pergi?
Rasa bayar perfume aje...
Tanya Mirul dia cakap memang genap aku bayar
Kalau dah bukan rezeki
Hilangpun tanpa sedar
Redha
Mungkin tak cukup zakat yang dikeluarkan?
Allah maha mengetahui

Saturday, May 10, 2014

Run For Life 2014

Alhamdulillah selesai another Run
Kali ni dgn Afiqah pula
Dia baru elok demam
So banyak walk than run

With RM10 dpt tshirt and goodie bag
Sangat cheap!
Gatorade 1 botol, Majalah Rapi, Certificate and Tshirt

Had my blood check up
Pre-diabetec at 8.0 sugar in blood
Ya Allah! 
Biar btl?
But think again
Malam tadi minum Pure Double Chocolate Coffee Bean yg sangat manis
Pagi ni minum satu tin Milo
Habis run minum secawan Milo
Logik!
But kena beware dah...
At this age... Anything can happen
Semoga dilindungi dari sebarang penyakit

Aminn



Thursday, May 8, 2014

Urut

Urat dah bengkak
No wonder tangan semakin sakit
Sekali patah, maka seumur hidup la sakitnya
Setiap bulan aku kena berurut
Sekadar urut tangan yang patah sahaja
Tak berani pegi tempat lain
Setakat ni Alhamdulillah
Lega utk beberapa hari
Disebabkan tangan terlalu aktif bekerja dan suka angkat barang berat tanpa disedari
Maka terima kelambatan untuk sembuh

Boleh sembuh ke?