Friday, May 30, 2014

Menjadi seorang Adik

Bersyukur sebab aku anak bongsu
Walaupun dah berusia 31 tahun
Dan mampu dalam segala segi
Kalau keluar makan tu biasa mesti kakak n abg2 bayar
Sangat jarang aku sendiri bayarkan utk diri sendiri n bayar utk mereka

Mungkin pd tanggapan mereka aku masih adik yang kecik
Kecik la sangatkan
Dah tua bangka
Atau mungkin sbb aku x kawin lg
Tanggungjawab dorang utk menjaga aku

Contoh handbeg
Ada je handbag yg elok
Ntah napa pakai handbag yg dah nak runtuh
Bila kakak aku tgk
Dia ajak shopping n terus tanya nak tak sling bag ni?
Aku memang suka sling bag aje...
So dapat la free

Contoh lg bila keluar dgn abg aku td
Beli barang dapur rumah dia
Aku beli la hot chocolate, yoghurt dgn oat dabel chocolate biskut peberet
Stock utk bawa pegi opis
Time nak bayar dah siap2 asing nak bayar sendiri
Berkali2 abg aku ckp biar dia byr
Akhirnya mengalah la jugak
Haha

Keluar dgn abg lain plak
'Pilih la baju mana nak'
Aik?
Waaa... Syokkkknya jd adik

Dgn kak lina pula
Buat la cite sedih duit tggal rm50 ke smpai hujung bln
Ada la dia bg duit banje skali tu
Haha...
Tp sbb rs dosa x buat dah perangai tu...
Bkn xde duit. Saja xnk usik gaji yg dh asing

Kisahnya disini adalah
Saya sgt bahagia menjadi adik
:)

Thursday, May 29, 2014

Travel Charger

Alhamdulillah ada orang bagi early in the morning
Kak Su tetiba panggil
Pastu cakap utk travel
Aku hanya share cerita dgn dia je pasal Europe
Alhamdulillah dpt seorang kwn berpangkat kakak yg memahami

Memang bercita2 nak beli
Alang2 dah dpt ni x payah la susah2 cari
Syukur pd-Mu ya Allah
Kau memurahkan rezeki ku semenjak kes itu

Alhamdulillah


Monday, May 26, 2014

Drastik

Sungguh drastik tindakan kali ini
Dengan sekali perbincangan
Dengan sekali survey
Terus gores dan menang
Gores dan menang sekadar untuk dapat point aje
Kalau tak sah2 debit digunakan
Almost 3k
Dan aku tak terasa sayang duit tu
Mungkin sebab dan set dalam kepala
Perlu berkorban kewangan untuk hajat yang satu itu
Semoga Allah mempermudahkan urusan kali ini
Semoga tiada lagi persengketaan dengan mana2 rakan
Persengketaan kah?
Hasutan yang sebetulnya
Ya Allah
Permudahkanlah urusan ku ini
Aminn 

Tuesday, May 20, 2014

Compulsory OT

Agak letih
Dipaksa OT dari jam 6 ke 7 petang
Pagi tadi ada Global Training
Kena cover up almost 2 hours punya kerja
Esok pun OT kalau que tak selamat
Lusapun OT kalau que tak selamat
Lembik rasanya

Sunday, May 18, 2014

Gastric

Agak lama rasanya x kena gastric
Semalam sebelum dinner dgn family kak lina gastric menyerang
Tersenget2 la badan menahan sakit
And today its attack again

Biasa kalau dah start kena
Akan berterusan at least for 3-4 days
Need to start fasting again nmpak gayanya

Jiwa yang tenang

Apa yang mampu menenangkan jiwa tatkala gelisah?
Berzikir sudah tentu
Beristighfar mencuci dosa
Selain dr amalan agama
Hujung minggu yg dipenuhi dgn melihat gelagat anak2
Anak2 disini bermaksud berkaki empat dan berbulu
My kittens are growing 
Alhamdulillah terasa tenang jiwa setiap kali melayan karenah mereka




Friday, May 16, 2014

Lost RM50

Terjaga dari tidur around 5.30am
Terus teringat cek wallet
Sah missing rm50
Mana pergi?
Rasa bayar perfume aje...
Tanya Mirul dia cakap memang genap aku bayar
Kalau dah bukan rezeki
Hilangpun tanpa sedar
Redha
Mungkin tak cukup zakat yang dikeluarkan?
Allah maha mengetahui

Saturday, May 10, 2014

Run For Life 2014

Alhamdulillah selesai another Run
Kali ni dgn Afiqah pula
Dia baru elok demam
So banyak walk than run

With RM10 dpt tshirt and goodie bag
Sangat cheap!
Gatorade 1 botol, Majalah Rapi, Certificate and Tshirt

Had my blood check up
Pre-diabetec at 8.0 sugar in blood
Ya Allah! 
Biar btl?
But think again
Malam tadi minum Pure Double Chocolate Coffee Bean yg sangat manis
Pagi ni minum satu tin Milo
Habis run minum secawan Milo
Logik!
But kena beware dah...
At this age... Anything can happen
Semoga dilindungi dari sebarang penyakit

Aminn



Thursday, May 8, 2014

Urut

Urat dah bengkak
No wonder tangan semakin sakit
Sekali patah, maka seumur hidup la sakitnya
Setiap bulan aku kena berurut
Sekadar urut tangan yang patah sahaja
Tak berani pegi tempat lain
Setakat ni Alhamdulillah
Lega utk beberapa hari
Disebabkan tangan terlalu aktif bekerja dan suka angkat barang berat tanpa disedari
Maka terima kelambatan untuk sembuh

Boleh sembuh ke?

Sunday, May 4, 2014

Buku Masakan

Semalam ke pesta buku
Banyak2 buku
Buku masakan yang aku beli
Apahal aku ni?
Adoi la
Pelik benar

Bukan jenis memasak pun
Dulu Nawfal bg buku masakan Mauritius
Beria2 dia minta auntie dia tlg bawa masa dtg Malaysia
Tak jugak aku masak

Esref siap photostat buku masakan Turkey and post ke Malaysia
Pun aku x cuba masak langsung

Nor belikan buku masakan Asia
Ada la satu dua resepi aku cuba
Ni beli lg?
Jadi tak berusik la jawabnya