Sunday, June 29, 2014

Do Not Disturb

Its funny when...
Status is 'Available'
By the time aku webex
'Assalamualaikum'
'Sorry disturb/interrupt'
Status terus tukar ke 'Do Not Disturb'
Hahaha
Aku teruskan gak niat suci dihati
'Selamat menyambut bulan Ramadhan dan selamat berpuasa'
Memang itu je niat aku webex
Xde mende lain
Kalau boleh xnak la gaduh2 bulan puasa ni
Lagipun dah setahun kan
Kenapa nak ego lagi?
Kenapa nak marah lagi?
Sedangkan aku ni langsung xtau apa salah aku

Xkan dengar dari satu pihak je dah melenting?
Allah...
Professional la pls

Aku cuba bersabar semampu yang mungkin
Merintih juga hati ni pd Allah
Dugaan apa yg diberi
Orang yang aku suka dan sayang dan aku anggap kakak dan kawan membenci tanpa aku tahu punca

Orang teraniaya doanya dimakbulkan Allah
Itu aku selalu dengar dan baca
Tapi kadang timbul juga dihati
Kenapa doa aku tak ditunaikan?
Masih perlu bersabar dgn dugaan fitnah yang dilemparkan
Allah ada perancangan yang terbaik
Aku cuba redha
Tapi sebagai manusia biasa
Kadang dihati terdetik juga nak mengalah
Mengalah erti kata tidak perlu lagi memohon doa pada Allah
Astargfirullah

Selama mana aku mampu bertahan?
Dari seorang ke seorang memulaukan aku dipejabat
Memang dihati mahu mencari kerja lain
Tapi bak kata abg aku 
'Selagi kerja kau tak memerlukan bantuan diorg, ko teruskan je keje'
Kata kakak aku pula
'Awak sama mcm akak. Soma pun kena sorg2... Kerja je la nak buat mcm mana kan'
Kak Lina pula menasihat
'Bukan senang nak dpt kerja yg mcm im buat sekrang n dgn gaji tu, sabar je atau mnta tukar department lain'

Semoga Allah menambah keimanan dihati
Dan memberi ketabahan yang tak terbendung
Aku akan cuba bersabar semampu mungkin
InsyaAllah

Kancilku

Aircond kancil dah repair
Sejuk!
Berbaloi dgn harganya yg hampir rm700
Budget seribu
Oleh kerana ada extra telah membelanja kakak aku dinner
Oh mahal btl sakura ke mende nama kedai kt festival city itu
Mahal dan x sedap
I dont mind mahal dan sedap
Sangat x worth it
Aku hanya makan 2-3 sudu nasi goreng indonesianya
Kakak aku pulak x abis yee mee mende ntah sbb ada semut
Mee kari dia je rm24+ ditapau blk
Lupa nk tnya sedap ke x sbb hrga je dah sekian mahalnya

Kisah kancil pula
Aku sayang sgt pd kancil itu
Walaupun ramai benar bising suruh beli kereta baru
Kancil tu x pernah meragam pun
Rosak2 tu biasa la dah tua
Tayar memang 2-3 tahun sekali aku ganti
Ekon sepanjang pakai baru sekali dua je repair smpai ratusan abisnya
Absober biasa la kena ganti bila dah seperti naik buaian rasanya bila driving
Kerosakan lain mcm tiroid end ke mende tu normal la 
Kalau pakai langsung x repair semua org pakai kereta yg sama sepanjang hayat

Furthermore
Aku dah abis bayar hutang kancil
Takkan nak tambah hutang lain?
Dari abis duit rasanya baik pergi melancong
Haha

Btw, memang ada niat nak beli kereta baru
Duit booking pun dh bayar tahun lepas
Tapi tu la
Tak terbuka lagi hati nak beli
Masa bayar booking tu tangan baru lps buka simen
Sesuka je bayar tanpa fikir nak beli sungguh2

Kancil banyak jasa
Aku xnak jual kalau boleh
Planning nak bagi Afiqah je pakai nanti kalau aku beli kereta baru
Kita tgk mcm mana nanti
Kita merancang
Allah yg menentukan

Saturday, June 28, 2014

Salam Ramadhan

Esok 29 June 2014 bermulanya satu Ramadhan
Selamat berpuasa kepada seluruh umat Islam
Semoga mendapat keberkatan bulan Ramadhan ini

Tuesday, June 24, 2014

Kering

Sekian lama
Baru terasa kering
Mana duit pergi?
Sampai kak lina nak bg duit belanja la sementara tunggu gaji
Cuma aku xnak terima
Korek la duit raya tahun lepas yg ada balance
Dapat rm20 jadi la sementara gaji masuk esok

Apa aku beli?
Macam xde beli pape
Ni yang malas keluar on weekend
Dapat gaji nanti dah macam2 nak kena asing

Kandang kucing rm200
Repair ekon kete budget dlm rm1000
Makanan Adelle dah janji nak beli yg mahal dlm rm150
Belanja rumah dlm rm1000 termasuk sewa n api air n segala bills
Nak puasa ni belanja makan extra sebab sahur dan berbuka ... Budget dlm rm500 ok kot?
Belanja itu ini yg jenis x sedar diri tu biasanya almost rm500 gak

Aik...
Mana nak simpannya?
X dapek nak menyimpan la jawabnya bulan ni
Next month insyaAllah boleh saving
Eh...
Raya kan?
Duit raya nak kena asing plak dalam rm1000
Haish
Peluh2 dengan duit zaman sekrang ni
Kasut nak kena beli
Pakai je la apa yg ada

Bersederhana la jawabnya

Sunday, June 22, 2014

Curtain railing

Finally balong dah pasang balik
Nor janji nak upah org pasang tp setahun dan senyap je
Anak dia yg senggayut kt curtain smpai tercabut
Huh geram btl
Kipas pun balong dah pasang

Tinggal nak buang rak TV n buang meja
Pastu susun atur semula
Nak lapangkan ruang tamu
InsyaAllah

Friday, June 20, 2014

Melayang

Agak kurang asam juga
'Kau ni kenapa makin kurus?'
Tanya seorang rakan dipejabat
Macam biasa aku xtau apa nama dia
Aku mmg rajin tegur org tp xtau nama
'Kurus kan... Ntah la' jawab aku
'Apa rahsia?'
Jogging every weekend and exercise setiap hari sebelum mandi.. Itu jawapannya
'Kau x pyh la exercise lg. dh teruk sgt kurus. Melayang2 dah mcm layang2'
Hahaha
Sangat kurang asam kan

Akupun xtau napa makin kurus
Subiha cakap klu mkn hati merana badan
Mungkin ini kot
Macam2 perkara yg buat aku makan hati
Memang org tgk aku happy
Tp dlm hati Allah je tahu

Thursday, June 19, 2014

Memahami

Sangat sukar untuk aku faham diri aku sendiri
Kadang2 suka merajuk tak tentu pasal
Walaupun dah konfrontasi dalam diri jangan merajuk
At the end merajuk jugak

Tapi rajuk sebab orang tak faham aku
Apa aku cuba sampaikan
Sukar benar untuk aku nyatakan dalam ayat

Apa yg aku faham berbeza dgn apa yg org fikir
Apa yg aku fikir berbeza pulak dgn apa yg org faham
Sangat complicated
Inikah kehidupan?
Sukar utk dirungkai dan dirumus

Tuesday, June 17, 2014

Berderau

Alhamdulillah selamat
Sepulang dr kerja harini
Tengah riding di celah kereta dan lori
Secara tiba2 lori menghimpit dan aku terus tekan hon
Alhamdulillah sempat mengelak dan x langgar kereta kt sebelah

Kita berusaha untuk berhati2
Tapi orang lain yg lalai
Semoga sentiasa selamat dlm segala perjalanan
Aminn

Monday, June 16, 2014

Look young

People say that i look young
Tp aku tgk nampak je dah 30+
Another person terkejut aku dah 31

Berkisar di pantry opis pagi td
Sambil amik air borak kosong dgn pregnan mummy
Slalu bertegur tp aku x penah tau nama dia
Cerita psl hidup lps kahwin yg busy
So dia suruh aku enjoy sbb muda lg
Bila aku ckp 'm not that young'
Dia tnya 'not even 30 right?'
M more than 30 kata aku
Dan seorang lg sukar utk mempercayainya

Terngiang2 ayat Suraya
'I couldn't believe u r 30'
Ni ayat dia thn lps
How old do u think i am? Soal aku
'Tot of 24... But after talk with u i tot 27'
Lebih kurang la webex chat kitorg

Alhamdulillah dikurniakan wajah yg nmpak muda
Soalan seorang adik
Macam mana akak jaga muka nmpak muda?
Sejujurnya aku x penah amik tau psl muka
Sbb tu byk jerawat nasi la... Bintik2 minyak tu la..
Yg penting kena sentiasa happy
Biarlah masalah besar manapun
Happy kan diri

Murung sesekali tu ada la
Tp aku akan cuba move out
Memekak ke
Janji dpt happykan diri

Sunday, June 15, 2014

Sweet moment

Last week masa celebrate birthday Qistina
Azhad 'kenapa makcu baru balik'
Memahami apa yg cuba disampaikan
Aku jawab balik
'Makcu kan duduk rumah lain. Makcu kerja... Bila cuti baru makcu dtg'

Soalan Azhad sebenarnya...
Kenapa makcu baru dtg sedangkan Azhad dah byk hari kt rumah nenek

Tak sangka Azhad ingat kt aku
Bukan kerap berjumpa
Along sekeluarga tinggal di Batu Pahat
Sesekali aje jumpa dan xdela mesra sangat
Cuma mungkin sebab aku rajin layan dia kadang2 tu

Budak2 ni ingatan sangat bagus pada orang yg berbuat baik atau jahat
So simpan la memori yg indah aje utk dorg
Supaya dimasa akan dtg
Kasih sayang itu akan sentiasa mekar
Aku lebih mesra dgn anak2 buah kak lina berbanding anak buah aku sendiri
Walaupun aku sebenar garang jugak dgn dorg

Weird
Kuasa Allah

Saturday, June 14, 2014

Day Out/Lepaking

No plan at all
Nowhere to go
Just relax at mama home
Watch tv while playing UNO with Qistina tab
Laughing n Menyampah-ing with the UNO skipped turn
Kak Lina skipped me... Me skipped kak lina and Nani. Draw 2-4 cards
What a wonderful morning

Selepas Zuhur
Bersiap ke Kerinchi untuk urut Kak Lina and Nani
Cuba juga urut tgn
Menjerit sakit
I have ever menjerit/bergenang mata/berpeluh menahan sakit
This is the first time
Patah pun x sakit mcm tu
Agak lebam2 tgn ni

Lepas urut cari tempat makan
Bangsar foodcourt
Xde parking pula
Abg Nahar plan to Mid Valley
Btw, we drove a diifferent car
Abg Nahar and Nani n Afif using their own car
While kak lina and me drive Fiena (Apit wife) car
My kancil stay at home sebab ekon x repair lg
Huhu

Lepas makan jalan kejap ke Daiso
Then berpecah and kak Lina suddenly mention about perfume
Utk siapa? Soalan aku
Fendi
Birthday ke?
Angguk

So we both masuk AEON and test the bau
Versace smell nice
I always offer to use my credit card
Gila kumpul point skrg ni
Baru pg td redeem Tefal iron with 28k+ point
Oooo byk sudah point rupanya

I will always make sure to pay my credit card immediately after using it
So far Alhamdulillah
Citibank tak sempat kenakan sebarang charge
Semoga tabiat ini kekal
Aminn

And i am totally happy for today
The lazy day in the morning
The shopping not that much mode made me happy
San Francisco ice blended chocolate for today
Not a Coffee Bean?
Sometimes we need to change for a better life
Merapu dah ;)


Thursday, June 12, 2014

Matrik

Afiqah masuk matrik harini
Matrik Kuala Pilah
Perakaunan
Blaja sains arab
Tapi further study amik account
Dah dia minat aku hanya bg sokongan
Sunyi semula hidup aku

Mak meninggal Kak Lina disisi menemani selama 11 tahun
Kak Lina kawin Afiqah menemani beberapa bulan
Afiqah sambung belajar siapa nak teman dah?
Hadap la hidup seorang diri

Monday, June 9, 2014

Flu

Agak lama dh x kena flu smpai lemah seluruh badan
Khamis OT blk almost 8pm
Maybe sbb riding waktu mlm n sejuk
Terus flu
Makan ubat n tido
Friday paksa diri bgn pegi keje
Saturday flu dh start semakin teruk
Makan ubat stok lama gak lg
Ahad memang x larat dah
Akhirnya mengalah ke klinik juga

Dapat ubat batuk n selsema
Makan tghari semlm n mlm je
Arini badan lemau
Lesu aje
Semoga cepat sembuh
Aminn

Friday, June 6, 2014

Compulsory OT

Semalam OT one hour
Tp aku blk lmbt
Almost 8pm br shut down pc
Gara2 salah kira target
Adoi!!!
Tp xpela... Dpt gak dlm rm30 epip

Arini OT lg
Alhamdulillah dpt rm50
Rezeki


Thursday, June 5, 2014

Limit

Adoi susah betul bila dh smpai limit data plan
3GB sebulan x ckp
Sgt perlahan 
Nak beli tambahan macam membazir
Bersabarlah sehingga ke kitaran bil seterusnya