Thursday, December 31, 2015

Kucing

Semalam balik dari bank
Ada kucing muka keliru di tingkat 2
Aku ajak naik kalau nak makan
Dia follow
Bagi makan xnak pula
Biarkan aje dia dalam rumah

Balik keje tengok manja semacam
Kesian mencari tuan
Esok ibu anta awak cari umah ye
Janji aku

Dan pagi ni
Aku bawa dia turun
Tingkat 2 dia hanya mengekor dari belakang
Tingkat 1
Dia sendiri pegi kerumah tu
Dan mengiau
Bila orang tu buka dia terus masuk
Aku bertnya
Kucing...
Baru nak tnya dia dah tutup pintu
Dia buka kecik je untuk kucing tu masuk
Pastu dengar suara gembira

Harap betul la itu rumah dia
Sebab dia pandang aku mengiau masa aku datang dekat
Mungkin dia cakap
Inilah rumah saya

Dan Adelle
Dah lega sekarang
Baru boleh tido lena
Haha

Friday, December 25, 2015

T-shirt

Setiap kali bercuti oversea
Aku akan belikan baba tshirt
Tadi masa pesan kat along
Simpan baju baba last pakai
Untuk ubat rindu mama
Along terus tunjuk tshirt
Aku terus cakap 'Pamukkale'
Along belek
Memang sah Pamukkale
Aku terus duduk
Ya Allah
Baba pakai pemberian aku dihari terakhir dia dirumah
Aku suka belikan baba tshirt
Sebab dia akan pakai dan hargai
Allah
Mata masih pedih

Baba

23 December 2015
Kak lina msg bgtau baba pengsan
Aku call bila kak lina kat hospital dah
Dalam 11 lbh mcm tu aku ke hospital
Dah x senang hati
Aku agak baik dengan baba
Boleh bergurau senda
Terasa dihati bila dia sakit

24 December 2015
Aku kerja on public holiday
Baru habis lunch
Kak Lina call bgtau doktor cakap dah xde harapan
Doktor suruh panggil soma anak2 balik
Aku terus siapkan soma keje yang assign atas nama aku
Aku puas bertahan jangan menangis teresak2
Selesai kerja terus solat zuhur
Terus ke HKL

Semua sepakat bawa baba balik rumah dan lepaskan dirumah
Buka je bantuan pernafasan
Baba dah disahkan tiada
Rezeki baba di malam Jumaat

Tahlil mula2 pak long selepas maghrib
Selepas isya' orang2 masjid
Dalam 11 lebih Ustaz Don datang tahlil lagi
Betapa Allah memuliakan hamba-Nya yang bertaqwa
Harapannya bila tiba masa aku nanti
Beginilah rezeki sedekah orang ramai

Ya Allah
Tempatkan baba dikalangan orang2 yang beriman

Masa aku susah
Baba la bagi duduk dirumah
Makan minum semua tersedia
Nak berniaga baba keluar modal utk grill
Beribu ringgit
Banyak sangat jasa baba pada aku
Syukur Alhamdulillah mempunyai ayah angkat semulia ini


Wednesday, December 23, 2015

13th month salary

Alhamdulillah
Bonus masuk
Public holiday OT masuk
EPIP masuk
Syukur ya Allah
Boleh simpan extra 

Sunday, December 20, 2015

Hutang

Aku ni kalau pakai duit dlm cimb
Aku akan kira hutang diri sendiri
So klu pakai kena top up balik
Duit belanja hanya dlm maybank
So every month dpt gaji terus asing msk cimb n bsn
Biasa bsn mmg x berusik
Cimb la jd mangsa pinjaman
Sebab tu duit dalam cimb sikit gila berbanding bsn
Cimb tu la utk repair kereta
Cimb tu la utk belanja emergency
Cimb tu la segalanya
Bsn khas utk travel
Tapi manjang balance sikit je
Sebab asik travel kejenya

Travel la utk ibadah
Kagum dengan alam ciptaan Allah
Salah satu cara mencari pahala

Friday, December 18, 2015

Hadiah utk Adelle



Tawaran kerja

Baru je dapat call dari Adecco
Ada tawaran kerja dekat medical company
As a Data Administrator and Analyst gitu
Aku berminat
Tapi tang salary
Adehhh
Sama dengan current basic
Aku pulak ada allowance
So xleh compete
Panjang lagi la jodoh dengan servicesource

Saturday, December 12, 2015

Adik

Arini pegi umah Nizal
Abg paling muda dlm keluarga
Ada biras dia
'Ni adik abg rizal'
'Ye ke adik? Tinggi je'
Aku terus toleh
'Eh btl la adik. Pegangpun xde hal. Halal' cakap aku
Dia still x caya
X caya sudah la kan nak cakap apa lagi

Memang aku lebih tinggi dari Nizal
Dan aku lebih putih
Dan aku chinese look
Nizal memang tulen melayu mukanya
Memang org x sangka adik beradik
Elok la lain sikit
Xdela soma sama je rupa
Haha

Sakit kepala

Semakin kerap sakit kepala sekarang ni
Kak Lina suruh check up
Next week Saturday nak buat full blood test
Risau gak sebab sakitnya sampai rasa nak pecah

Thursday, December 10, 2015

Alergik

Doktor cakap aku alergik to cats
Aik dari kecik smpai ketua ni
Elok je xde alergik pape
Camna tetiba leh alergik?

So doktor suruh jauhkan diri dari kucing
Maka akupun pesan dekat Adelle
Tak boleh tido sama
Adelle ni jenis faham bahasa
So diapun tido kat hall tiap2 malam selama 5 hari ni

Tapi...
Setiap kali lepas masak n buat pape
Aku akan baring kejap sebab penat
Adelle pun datang
Tido himpit badan kat aku
Haish
Faham bahasa sangat la pulak
Patut ibu cakap Adelle xleh rapat2
Bila cakap xleh tido sama
Dia fikir time ibu tido je Adelle xleh tido sama
Tapi time ibu berjaga
Adelle boleh tido sebelah ibu

Kesian tengok dia tido kt luar
Sementara je ye sampai doktor kenal pasti ibu alergik to sabun or cat

Wednesday, December 9, 2015

Tunku Laksamana Johor, Tunku Abdul Jalil Sultan Ibrahim

Aku x pernah kenal
Dan x pernah tahu
Siapa Tunku Jalil
Tapi bila berita kemangkatan diumumkan
Ada satu perasaan halus muncul
Aku sedih yang teramat
Sampai menangis
Seperti aku kehilangan saudara kandungku sendiri
Mungkin kerana arwah sangat mulia budi pekertinya
Maka Allah wujudkan rasa halus dihati hamba-Nya ini
Sungguhpun tidak aku kenali
Namun ada rasa sesal kerana tidak mengenali
Ya Allah
Tempatkanlah Tunku Abdul Jalil dikalangan orang2 yang beriman dan bertaqwa pada-Mu ya Allah
Al-Fatihah

Sunday, November 29, 2015

Turkey Buddies

Semalam berjaya hang out dgn Azeezaa and Suri
Makan dekat Dome
Suri plak bayar soma
Alhamdulillah

Lepak coffee bean
Aku plak belanja
Sebab masa kat turkey azeezaa byk belanja
Pastu lunch suri dah banje
Giliran aku la plak

Happy gila dpt borak mcm2
Seriusly aku rs destress
Kalau ckp korum 5 org lg best kot


Saturday, November 21, 2015

Keretaku

Arini bawa kancil ke Ah Long
Dia cakap skru ballbush ke amenda ntah dah loose
Dia tunjuk memang xde bunga dah
Rm60 terbang lagi
Sepanjang drive td memang xde bunyi dah
Let see later bawa pegi opis cmna
Sebab jalan pegi opis yang teruk
Baru kancilku akan berbunyi2

Monday, November 16, 2015

Jamu

Disebabkan masalah angin
Nor suruh makan jamu
Rasa dah almost 2 weeks makan jamu
Mula makan sebiji macam xde kesan
Nor suruh makan 2 biji
Sama je xde kesan
Badan still cepat lesu soma

Semalam borak dengan fiena
Dia cakap makan jamu mula2 badan memang lemah
Dalam seminggu macam tu
Lepas tu baru rasa segar soma
Aku dah lebih seminggu kot

We will see after habis sebotol
Kalau still lemau je badan
X sesuai la maknanya

Saturday, November 14, 2015

Kasut

Harini tgk movie dgn afiqah
Lepas tgk movie terus balik
Masa tunggu afiqah beli ticket komuter
Dengar orang panggil
'Isma'
Terus aku menoleh
Fatasha member kolej dulu
'Aku tgk gaya mcm ko. Tgk kasut plak sama mcm kt instagram. Tu aku panggil dulu 'isma''
Hahahaha
Orang recognize dr kasut?
Hish memang kena beli baru la 
Sebab kasut tu segalanya
Dari travel europe ke turkey
Dari kasut pergi kerja ke kasut jalan
Macam xde kasut lain
Tp memang xde kasut lain utk jenjln

Lately badan rasa cepat letih sangat
Terasa macam berat turun
Timbang semalam memang kurang dalam 1-2 kilo
Apa kes?

Friday, November 13, 2015

Tetamu

Abg Somad datang Malaysia
Spent one full day dengan dia
Semalam 9 pagi ambil
Tadi hantar ke airport gerak 8.30 dari hotel
Tido Pullman Putrajaya semalam
Penat badan ya Allah
Dengan tido 3 jam semalam
Kerja macam orang gila punya banyak

Abg Somad tolong baca peta
Harap aku
Memang x kemana la
Alhamdulillah sempat bawa ke Seremban


Sunday, November 8, 2015

Bukit Tinggi

Weekend getway
Bawa Afiqah cuti sempena cuti sem
Bawa Nurin as belated besdei gift
Berjimat cermat
Soma join sekali
Dengan ekonomi Malaysia teruk ni
Haha

Gambar dari tempat penginapan
Nora Lodge


Friday, November 6, 2015

Susah

Semalam
Kena naik rumah balong
Tido sana sebab nanti tinggal afiqah dengan firdaus je
So aku pun terus naik tido sana
Kisahnya xleh tido
Ada gangguan
Kul 4 mata dah x larat baru aku dapat tido
Dekat kul 9 dah terjaga
Letihnya

Kerja belah malam
Bila x cukup tido atau rehat
Terasa hilang segala tenaga
Kalau kerja pagi x cukup tido atau rehat
Masih lagi ada tenaga nak terkinja2
Haha

Wednesday, November 4, 2015

Urut

Urut kat amante hari ahad
Isnin badan lebam2
Selasa badan sakit2
Rabu badan lemau
Haish
Urut bukan untuk makin sihat ke? 

Tuesday, November 3, 2015

Tabung haji

2 bulan kumpul rm20
Dapat dah 50 keping
Terus buka akaun tabung haji
Alhamdulillah

Thursday, October 29, 2015

Cabaran

Since september 2015
Kak lina maklumkan
'Akak setiap duit rm5 baru akak dapat akak simpan, im buatlah macam tu. Sebab bila macam xde duit tu senang la nanti.'
Dan aku pun cuba amalkan
Aku buat setiap rm20, rm5 dan rm1
Rm1 untuk tukar dengan Nor nanti
Rm20&rm5 untuk travelling and emergency
Setakat ni dah 800 kot menyimpan
Kalau x buat mcm tu mmg xkan dpt menyimpan

Cabaran ialah ko terpaksa budget bila menyimpan mcm tu
Makna kata kena ikat perut

Wednesday, October 28, 2015

Shaking

Pelik
Dah breakfast bihun goreng around 9am
Around 11am dah mula shaking
Apakehal ni?
Sekarang memang cepat shaking
Makan baru je sejam dua
Dah mula shaking
And perut bloated 
Sakit ke apa aku ni?

Tuesday, October 27, 2015

Inspirasi

Semalam
Since xde kerja nak buat
Aku google berkenaan cambodia
Abg Somad la ni membuatkan aku teringat2
X dapat follow abg Somad
Mana tau nanti pegi sendiri pulak

Ada satu blog berkenaan cambodia
Dan itu negara ke8 asean country dia dah pergi
Another 2 to go

Akupun terus google negara asean
Ada 10 semua sekali
Malaysia, Indonesia, Singapore, Thailand, Vietnam, Laos, Myanmar, Brunei, Philipines, Cambodia
4 je aku dah pergi termasuk Malaysia
Plan macam nak ke Cambodia awal tahun depan
Kena cari geng ni

Thailand pun aku x jejak lagi
Brunei dah lama teringin nak pergi
Philipines asik x match time dgn Betchai
The rest x terfikir langsung
Since ada misi untuk visit negara mengikut umur
Memang akan semput la nak mengejar
Umur pun dh banyak ni

Kena usaha lebih
Dan mencari kawan travel yang ngam
Semoga cita2 ni diperkenankan Allah
Aminn

Saturday, October 24, 2015

The head and ache still there

Woke up for subuh
And still
Headache
Recover fast please
A lot of things to do by today

Friday, October 23, 2015

Migrain lagi

Pagi ni teman kak lina pegi buat test apa ntah kt klinik area jln laut
Settle situ pegi klinik dr hamid plak kt damansara
Jerebu nmpak teruk
Dan bau asap sangat kuat
Lps consultation pegi makan
Nak drive balik kepala tiba2 rasa sakit
Xtau la sebab makanan tu masin sangat
Atau jerebu membuat sakit kepala
Atau sebab bahang
Yang pasti sakitnya sampai sekarang
Masuk kerja tadi rasa nak muntah
Terus lumur minyak angin
Ni tadi amik hot dog as a dinner
Telan activfast sebiji
Bahaya makan dua biji sebab nanti shaking
Harap beransur pulih

Thursday, October 22, 2015

Rahsia

Bila orang pesan rahsiakan
Aku berusaha simpan
Sebab aku takut jadi orang yang tidak amanah
Tapi aku diasak dengan persoalan

Ya Allah
Tabahkan lah hamba mu ini dalam menyimpan rahsia
Sebab hatiku sendiri resah mengenangkan dia
Semoga dia tabah
Aminn

Wednesday, October 21, 2015

Bloated

Perut ni
Hari2
Kembung
Macam baby
Jadi tak selesa
Bekerja pulak tu
Nak golek2 tak boleh
Bertahan la wahai Isma

Monday, October 19, 2015

Not feeling well

Tiba2
Perut rs sebu
Kepala rasa x sihat
Badan rasa x larat
Tengah kerja ni
Takkan nak balik?
Bertahan la badan
Kalau esok still x sihat
Kita mc ye

Balance

Omg omg omg
Balance less than 200
Pengsan

Friday, October 16, 2015

Afiqah balik

Tengah drive pegi opis
Bunyi whatsapp masuk
Sampai parking ofis
Terus buka
'Makcu, akak balik tau arini. Bas akak baru gerak'
Mak ai happy hatiku
Ada la teman sehari dua
Break exam gap je
Nanti november makcu bawa kakak cuti bukit tinggi eh
Sian dia cakap aritu x pernah pegi

Tuesday, October 13, 2015

Sakit pinggang

Sakit ni dari hari raya haji
Sebab a day before buka katil dan alihkan kedalam store
Sampai harini
Pinggang masih sakit
Belakang sakit2 juga
Dah tua
Buat kerja sikit dah sakit
Tenaga x macam dulu

Semalam tido kul 4 lebih
Around 7 something dah terjaga
Pinggang sakit yang amat
Terus baring sampai betul2 rasa boleh bangun
Hidup seorang
Risau juga kalau jadi apa2
Adapun Adelle tempat mengadu

Semoga Allah memberikan kesihatan yang baik2 untuk aku
Aminn ya Allah

Sunday, October 11, 2015

Sahabat

Sahabat itu hanya sebelum berkahwin
Selepas dia berkahwin
Dia bukan lagi sahabat
Tiada lagi teman berkongsi cerita
Tiada lagi teman bersedih
Tiada lagi teman gembira
Tiada lagi teman dihujung minggu
Keseorangan

Adakah berkahwin sebab untuk menjarakkan hubungan?
Adakah selepas berkahwin tak boleh lagi berkongsi kisah kehidupan?
Adakah berkahwin menjadikan dia seorang yang pentingkan diri?
Adakah berkahwin membolehkan dia bertukar menjadi sahabat yang tak aku kenali lagi?
Manusia itu berubah

Tapi berubahlah kearah kebaikan
Berkahwin bukan pakej memutuskan persahabatan
Alasan sibuk bukan alasan bijak
Ramai saja rakan yang berkahwin
Masih mengekalkan persahabatan
Walaupun beranak 2-3 orang
Sibuk bukan alasan mereka

Apabila ibu berkata
'Dia ingat kita bila laki dia xde je'
Tak ada rasa sesuatu ke dihati?
Memang benar dalam Islam
Wanita menjadi hak suami selepas berkahwin
Tapi Islam tidak pula menghadkan hubungan anak dan Ibu
Dimana anak hanya pulang sesekali kerumah
Sedangkan jarak rumah tidak jauh mana
Hati ibu perlu dijaga

Aku sendiri banyak kali terasa
Tapi aku kerap dipersalahkan
Konon aku tak faham situasi dia
Dia banyak benda nak fikir
Rakan2 aku yang lain tak banyak benda nak fikir?
Boleh je kami berhubung selalu
Boleh je kami berkongsi cerita selalu
Tak pernah alasan tak ada masa dan tak sempat 
Sedangkan mereka lagi banyak urusan
Hal kerja hal anak dan hal suami
Itu semua berpangkal dari hati
Mahu mengekalkan hubungan persahabatan
Atau mahu memutuskan 

Sebelum berkahwin
Kalau nak spend time together boleh je
Katanya
Selepas berkahwin
Sibuk dan tak ada masa sentiasa
Weekend ada dua hari
Sabtu dan Ahad
Salah ke bila minta teman atau ajak jumpa
Spend masa tu walau sehari?
Sebulan sekali pun dah boleh buat aku happy
Tapi memang aku aje sentiasa terhegeh2
Sentiasa tanya dia ada masa tak
Dan jawapan sentiasa tak ada
Ok tak apa
Sabar

Tapi sabar manusia ada had
Ada satu masa aku fikir
Dia tak perlukan aku lagi
Dulu susah senang bersama
Sekarang
Aku dicampak terus dari hidup dia
Ye aku faham
Aku orang luar

Aku sentiasa ada untuk dia minta tolong
Aku akan sentiasa ada
Walau macam mana kecil hatipun
Aku akan campak tepi perasaan tu
Dan aku akan sentiasa tolong bila diperlukan
Tapi janganlah buat aku macam sampah
Bila tak perlu aku dibuang
Dan aku terasa lagi

Kalau boleh disukat perasaan
Aku rasa sampai lunyai dah dibuat dia
Aku sendirian
Bersedih
Hanya aku kerap hubungi dia
Dia langsung takde rasa nak hubungi aku
Hanya aku kerap ajak keluar dan bertanya free ke x
Dia sekalipun tidak
Tak ada rasa ke nak spend time together macam sebelum kahwin?
Kita buat macam2 dalam sehari
Langsung tak ada perasaan tu?

Kadang2 aku saja mesej
Mencari ruang untuk berhubung
Alasan yang aku dapat
Dia mengantuk dia penat dia letih
Ok... Aku tamatkan perbualan
Dia aje ada rasa tu semua
Aku tak rasa letih dengan alasan2 dia?
Aku pun letih
Penat
Lelah dengan sikap dia
Mungkin sahabat itu hanya sebelum berkahwin

Dan tiada lagi perkataan sahabat selepas dia berkahwin
Yang tinggal hanya rakan
Bukan kawan
Dan bukan sahabat
Kerana rakan hanya untuk hubungan yang sangat sikit
Tiada perkongsian kisah kehidupan
Dan terbatas segala hal

Jadilah sahabat dunia akhirat 
Jagalah hati orang yang sayangkan kita
Kita tak tahu apa akan jadi dimasa hadapan
Maka jagalah persahabatan selagi hayat ada
Sebab sahabat akan sentiasa ada
Jatuh dan bangun kita
Sahabat sentiasa disisi
Dan aku sentiasa akan ada selagi hayat dikandung badan
InsyaAllah

Saturday, October 10, 2015

Hug = Peluk

Adelle... Ibu nak peluk kejap je
(Kena maklumkan sekejap. Kalau x kena gigit sampai berlubang tangan)
Peluk Adelle for a few seconds
Jangan sampai seminit
Nanti dia start rimas dan mengamuk
Lepaskan
Then cakap lagi
Ibu nak peluk lagi. Sekejap ye
Then peluk semula
Begitulah
Kalau nak peluk Adelle
Its not easy to handle hyperactive cat
Hyperactive disini bermaksud
Kucing yang langsung x suka disentuh
Everytime sentuh
Confirm kena gigit

Beza Adelle dan Ruby
Ruby ada angin
Boleh pegang dan peluk
Cuma hanya seminit begitu
Bila dah rasa angin dia dah x elok
Lepaskan
Ruby xde masalah memanjang nak gigit


Tanggapan

Orang selalu anggap aku banyak duit
Mungkin dari gaya aku
Mungkin dari segi perbelanjaan aku
Mungkin sebab aku bercuti kenegara2 mahal

Ye aku pakai kasut harga 2-4 ratus
Tapi setahun atau dua tahun sekali baru beli
Ye jam aku mencecah ribuan ringgit
Tapi itu reward untuk diri sendiri lepas penat bekerja tanpa cuti
Pakaian aku sangat simple
Mungkin orang selalu melihat hard rock tshirt yang aku pakai
Tapi itu je kenangan negara2 yang aku sempat singgah
Dan juga itu juga hasil kiriman dari teman2

Aku bukan banyak sangat duit
Aku memaksa diri untuk jimat berbelanja
Untuk bercuti melihat alam ciptaan Allah
Aku tidak beli kereta baru
Masih memakai kancil buatan tahun 2002...
Aku tidak mempunyai rumah
Hanya mampu menyewa dengan dbkl 
Dengan sewa rm124 sebulan
Perbelanjaan isi rumah yang sangat minima

Jika aku membeli kereta
Sudah tentu aku tidak mampu bercuti
Jika aku membeli rumah
Sudah tentu aku tidak mempunyai wang untuk berbelanja
Itu semua pengorbanan
Bukan senang untuk mengawal kehendak diri
Siapa yang taknak berkereta baru?
Siapa yang taknak ada rumah sendiri?
Cuma aku tak mampu untuk membeli
Demi memenuhi kehendak hati melihat dunia ciptaan Ilahi


Friday, October 9, 2015

Perfume

Menceburkan diri dalam penjualan perfume
Membantu kakak ipar mencari side income
At the same time aku pun happy

Thursday, October 8, 2015

Magic Jelly

Beli magic jelly utk masalah eczema
Macam makin teruk
Pelipat jari soma luka2
Pedih weh kena air
Ni kesan dia
X sesuai ke?


Misteri

Ada beberapa kejadian misteri kt rumah aku
Lama dulu
Aku letak kunci kereta atas meja makan sesampai rumah
Masuk bilik
Kunci aku letak atas meja makan
Dah ada atas meja bilik
2-3 kali aku berulang alik meja makan dan meja bilik
Musykil

This time
Minyak angin
Dah habis semua beg aku selongkar
Kosongkan
Xde jumpa botol tu
Tiba2 arini
Jumpa dalam beg keje
Apakah?


Stress

Ah gila stress
Dari 6ptg smpai 9.30mlm buat satu request
Berpinar mata
Berlambak tags
Berbeza duration
Arrggghhh
Almost 12am QA detact hidden tags yang aku x quote
Lagi gila
Dengan tgh edit quote salah lg
Mata sakit dah
Nak tido

Sunday, October 4, 2015

Katil

Sejak beli katil baru
Tilam selesa
Adelle memang keje dia tido kat atas katil
Xnak dah tido sebelah ibu tengok tv
Alahai anak
Time tido pun sampai tido sebelah ibu
Dulu xnak tido dekat2


Saturday, October 3, 2015

Ice skate

Ioi mall putrajaya
Kami 4 adik beradik bersama family masing2
Bonding time
Main ice skate sama2
Aku, nor dan sheda
Terhegeh2
Haha
Sheda paling dasyat
Terjerit2
Aku first time
Nor dah boleh jalan2 sikit tnpa pegang tempat berpaut
Aku memang berpaut
Ada masa lepaskan tangan
Rasa nak tumbang je terus pegang balik
Have fun today
Alhamdulillah


Wednesday, September 30, 2015

Langgar

Ya Allah
Shaking
Aku langgar ibu kucing
Tengah bawa motor
Tiba2 kucing tu lari masa aku jalan
Menggelepar dia atas jalan
Aku terus undur n park motor
Pekerja contract tu terus angkat ke tepi
Aku baru nak pegang dia dah angkat 
'Air air' cakapnya sambil menuju ke lopak air
Dia jirus2 kucing tu n regang2kan tangan 
Pastu letak kucing tu elok2
Aku terus datang dekat n usap2
'Ibu minta maaf. Kenapa awak lari masa ibu tengah jalan'
Aku perhati dia
Mungkin sengal2 n tergeliat urat
Nampak muka dia ok
Aku terus bangun pegi keje
5 minit gak cangkung belek dia
Ya Allah selamatkan lah ibu kucing itu
Aminn

Monday, September 28, 2015

Gaji

Hari gaji 25th
By 25th jugak duit balance tggal around 1k
Usaha survive sampai next gaji
These 2 months memang x saving
Macam2 belanja kena keluar

Thursday, September 24, 2015

Sakit

Seriusly sakit yg amat
Belah kiri terutamanya
Dr tengkuk ke pinggang
Sapu yoko yoko
Langsung x berkesan
Kerja pula tu
Arrgghhh
Dugaan

Selamat Hari Raya Aidiladha

Selamat hari raya semua
Baru tido 3 jam lebih
Terjaga alarm dan takbir
Badan sakit2
Mesti sebab semalam buka katil besi tu sorang
Arini kena kerja
Semoga sihat
Aminn

Wednesday, September 23, 2015

Terserempak

This few days mata kanan kenyit2
Ntah kenapa n rasa x selesa
Feel like akan jumpa seseorang
Dan harini
Masa sampai opis
Dah la lambat pasal orang datang anta katil
Sampai opis jalan selaju yang mungkin dari pagi
Tiba2 kawan panggil isma few times
Terus menoleh
Oh Reen
Nak minta tlg simpan frozen food dia
Mata pun terus pandang org sebelah Reen
Oh Suraya
Bertudung sudah
Alhamdulillah
But still we not talking to each other
Xpe
Aku maafkan salah dia
Moga Allah buka pintu hati dia untuk melihat kebenaran
Dan semoga Allah lembutkan hati dia 

Dah dapat jawapan kenapa mata kenyit2

Saturday, September 19, 2015

Izwan Wedding

Harini majlis kawin iwan
Last kenduri kahwin keluarga mama
Aku macam biasa
Part of the family
Harus la hadir dari awal majlis ke penghujung
Goodie bag girl gitu
Apa lagi yang boleh aku tolong?
Sekadar itu je termampu
Kak Lina dan Abg Fendi membantu
Happening suasana
Nani pun ada bersama
One happy family
Hehe

Habis kenduri balik rumah mama
Lepak lepak
Borak borak
Mak long share tip penjagaan makanan
Nak kena follow ni
Nak paksa diri makan oat pagi2
Dan makan sayur semangkuk kecik sebelum makan nasi masa lunch
Serius berat naik mendadak ni
Seluar dah ketat
Kerja malam memang mengundang kegemukan
Asik mengunyah je

Set your mind
Paksa diri utk diet
Diet utk kesihatan
Bukan utk kurus

Ops terlari tajuk
Beberapa gambar kami dan kami di majlis



Friday, September 18, 2015

Sembunyi

Adelle sembunyi
Aku buka tingkap
Sebab hobi Adelle tinjau luar atau bawah
So tengah makan tadi
Terdengar macam suara Adelle
Seolah2 jatuh
Terhenti makan dan panggil Adelle
Jerit2 nama Adelle
Cari setiap sudut
X jumpa!
Jantung dah berdegup kencang
Terus siap amik kunci nak keluar
Takut Adelle jatuh macam Tutu dulu
Aku xleh terima kalau hilang Adelle
Baru buka pintu Adelle terus lari arah aku
Bertuah punya anak
Buat ibu cemas aje

Helen

Semalam
Belek2 email opis
I mean email vmware
Memang saja simpan sikit
Untuk kenangan

Baca email Helen utk review aku
Bergenang la pulak mata
Ayat2 semangat dia bagi
Bravo ayat biasa dia guna
Everytime aku exceeded without error
Rindu


Thursday, September 17, 2015

Meet up

Semalam meet up dengan Daniel n Izza
Daniel yg plan soma
Lepak one utama
10.30 to 7.30
Ya Allah lamanya
Aku x penah kuar lama2 macam ni
Tapi sebab tengok movie
Tak terasa sangat

First lepak old town dr 10.30 smpai 12.30
Jalan2 xtau nak kemana Izza plan tgk movie
Movie 1.40 to almost 4 rasanya
Jalan2 n aku teringin coffee bean
Lepak situ smpai 7 something

Aku dah mula lenguh bahu
But enjoy the moment


Wednesday, September 16, 2015

Rambut

Haish
Rambut dah panjang
Nak potong ahad aritu Nor x bagi
'Nak pegi kenduri jgn ptg rambut'
Ok fine
Next month sure potong masa treatment
Heeee ๐Ÿ˜„

Serius xleh tahan biar rambut panjang melebihi bahu
Dah macam pontianak harum sundal malam dah
Dah la rambut depan x reti nak kebelakang
Tgk muka macam x sudah

Sunday, September 13, 2015

Katil

Finally
Tetiba beli katil
Punca sebab aku suka tilam dia
Tilam harga rm1300
Nangis
Tp fikir pasal utk keselesaan
Apa la sangat nilai harga tu
Gila ke apa pasal suka tilam beli katil?
Memang dah lama nak beli katil baru
Cuma x jumpa yang berkenan
Tapi yang ni pun bukan berkenan katil
Berkenan tilam
Hahaha
Mental aku ni
Maybe take 2-3 weeks sebab katil kena buat dulu
Tempah la nak design n kaler camna
I mean design dia dah ada
Just pilih n dia akan buat

Kena gigih cari duit
Sebab katil n tilam
Dah cost 3 months saving untuk travel

Thursday, September 10, 2015

Favourite spot

Adelle suka lepak atas iron board
Situ tempat tido
Situ tempat tinjau luar
Situ tempat main lompat lompat
Situ jugak tempat golek2

One day
Sedap2 golek iron board senget sebelah
Aku gelak sakan dah
Hahahaha
Tengok muka Adelle cemas nak jatuh
Ok ibu jahat disini 
Tapi Adelle kan kucing
They know how to balance their body
Sekejap iron board dah back to its position

Adelle sangat mewarnai hari2 aku
Alhamdulillah

Wednesday, September 9, 2015

Korean Food

Ni la first time makan korean food
Ke intermark lunch dengan kak lina
Keje petang ni boleh la merayap kesana kejap
Dah sah2 kak lina belanja
Dan kak lina memang tau selera aku
Korean food yang dah dimelayukan
Yummy yummy
Still kimchi xleh diterima tekak
Even kak lina cakap sedap
Never! Haha

Serius variety of food kat intermark
Rasa nak cari kerja plak
Haha




Tuesday, September 8, 2015

A month

Sebulan dah berlalu
Berkenalan dengan rakan2 ke Turkey
First time met at KLIA on 8th August
Alhamdulillah until now we keep contact
Even yet have no time to meet
At least communication between each other is still going on
The whatsapp group still active
Syukur ya Allah dipertemukan dengan mereka2 ini
Deep inside my heart
I do love all of them
They are like my sisters, family
Semoga Allah memberi peluang lain untuk kami travel bersama lagi
Aminn


Monday, September 7, 2015

Rotation

And now
Rotate my sleeping time to Emea timing
ZzzzZzzz

Saturday, September 5, 2015

Switch

Bila mata dah serasi waktu Malaysia
Nak kena tukar ke EMEA timing pula
Terpaksa menahan diri daripada tidur jam 10 atau 11 malam
Paksa diri tido kul 2 semalam
Dan hari ini kena paksa juga
Nasib kerja 3 minggu malam
1 minggu siang
Kira sebulan sekali la nak kena tukar timing

Btw
Pasal Cambodia
Xleh cuti
Deepavali on 10th Nov
Sah2 kena back up team
Xleh amik cuti

Friday, September 4, 2015

Cambodia

Abang Somad ajak cuti
November ni
Tapi ringgit tengah teruk
Camna ni?
Adoiii
Memang plan nak amik cuti November nanti
Tapi xtau nak pergi mana
Pastu risau budget lari

Thursday, September 3, 2015

3 Tahun

3rd September 2012
Pertama kali melangkah masuk untuk bekerja sepenuh masa
ServiceSource International Malaysia Sdn Bhd
Rezeki melimpah ruah bermulanya kerjaya disini
Alhamdulillah
Dipermudahkan oleh Allah atas setiap pekerjaan
Setiap tahun mendapat kenaikan pangkat
Rezeki Allah

3 tahun dah
Masih berada diposisi quoter
Walaupun bertukar jawatan
Dan sekarang bertukar akaun
Kalau dulu bersama Vmware
Sekarang bersama Dell
Baru je mula menjadi quoter Dell
Tapi banyak betul error
Too manual and too headache 

Honestly ada rasa nak quit
Nak cari kerja baru
Tapi memandangkan sikap M yang tahap max
Maka gagah lagi tunggu
Yang hebat2 ramai dah bekerja ditempat baru
Aku masih disini
Masih belum nampak arah tuju
InsyaAllah dengan izin Allah
Akan ada peluangnya nanti


Wednesday, September 2, 2015

Dell

Aku xtau apa susah sangat untuk aku dapat accuracy
Dalam 10 request aku dapat
Consider 3-4 aje yang betul
Lain soma error
What is going on?
Kenapa xleh fokus macam dulu?
Request senang pun error
Date, SKU, Reinstatement fee, EOS, price, service level

Soma tu benda biasa kat vmware
Bukan benda baru dalam quoting
Beza hanya vmware everything is structured
X payah susah2 nak choose SKU and price
Napa dulu alert everything 
Boleh easily engage to the system
Dell is totally manual
Tapi itu bukan alasan untuk semua error
Adoiii

Ada rasa nak quit
Ada rasa nak cari kerja lain
Istikharah aje la 
Mungkin hati bukan kat sini lagi
3 tahun dah
Mungkin sampai masa untuk sesuatu yang lain

Monday, August 31, 2015

Badminton

Almost 2 years x main badminton
Raket aku 2-2 dah jahanam pemegang dia
Nak kena ganti baru tu
Part lain soma tip top lagi

Semalam berbadminton ramai2 satu keluarga
Main dengan Afiqah tangan kiri je
Sampai sakit la lengan
Nasib masih ada tenaga nak pukul shuttlecock
Ingatkan dah lama x main tangan kiri dah x kuat sangat

Rehat sekejap
Xdela sekejap
Dalam hampir sejam rehat
Ajak Raziq main sama
Dengan Raziq kena main tangan kanan
Tak cukup tangkas tangan kiri nak melawan
Dan padan muka
Bengkak tempat patah
Sakit tak hengat

Arini ponggong n lengan soma sakit
Kiri kanan plak tu
X exercise sebelum main
Amik la kesannya

Side mirror

Second time
Side mirror motor
Orang jahanamkan

First aritu orang langgar sampai jatuh ke lantai
Ni baru je ganti ari jumaat aritu 28 August
31 August dah pecah
Orang pecahkan ke apa xtau la

Apa kes?

Sunday, August 30, 2015

Sangkaya

Aku x suka ice cream
Tapi semalam kak lina ajak makan
Dia belikan aku ice cream
Dan untuk kak lina ice shake

Makan je aku terus 'hhmmmm'
Setiap kali suap ice cream
Kak lina pandang dengan pelik
'Hehe... Sedap sangat la kak. Im memang macam ni. Bila sedap je buat bunyi hmmm hmm. Hahaha'
Serius sedap giler
Or sebab aku memang suka coconut
Rasa macam x cukup
Tapi pasal dh malam
Dan segan nak beli lagi
Hahaha

Balik cakap dengan kak lina
Nanti kita beli lagi ye
'Amboi suka sangat'
Haha
Pelik la aku suka ice cream
Ajaib!!! 

'Anak'

Ke selayang mall semalam dengan kak lina
Oh my...
Dah lama gila x keluar berdua
Macam zaman single mingle kak lina dulu
I mean dah lama x keluar berdua memalam
Jalan sesuka hati
Dapat keluar samapun sebab Fendi pegi Pangkor
Kalau x memang jangan harap
Rindu giler moment2 macam ni

Ok back to the subject
Masa tengok makanan Ruby dah nak habis
Janji dengan Ruby nanti belikan new food untuk dia
Masa nak keluar dari pintu
Ruby dah tunjuk muka dia
Remind la tu 'ibu jangan lupa janji ye'
So terus cakap dengan kak lina tlg remind
Ruby dah tuntut janji tu

Di kedai haiwan
'Ye nak cari apa. Makanan ke atau apa2 yang lain?'
'Nak cari makanan anak' jawab aku
Aku sebenar dah terbiasa jawab macam tu
Time tu plak tengah leka tengok Iams feveret Ruby
Tengok budak tu macam terkejut
Aku terus cakap 'anak tu maksud kucing saya'
Terus budak tu tersenyum n gelak kecil
Dia ingat aku betul2 cari makanan anak tp kat kedai haiwan
Sakan la aku dan kak lina gelak
Adoooiiii

Duk cari chicken pasal Ruby x makan ikan
I mean dia x heran pun ikan
Letak la memang dia x pandang
Tapi kalau ayam
Dari jauh dah x sabar2
'Yang ni ikan' cakap budak tu
'Dia x suka ikan. Dia makan ayam je' jawab aku
Lagi sekali dia pelik
Kucing apa x suka ikan?
Akupun pelik dengan Ruby

Pastu kak lina nampak yg dia maksudkan ikan tu ialah tuna
'Oo tuna ke. Tuna dia makan. Sama macam ibu dia' cakap aku
Pastu aku explain 
'Ibu dia tu saya ye'
Aku kan x makan ikan
Tapi tuna aku suka

Time nak bayar ternampak brand Evo
Terus amik untuk Adelle
Tu feveret Adelle
Tapi memang aku suka tukar brand untuk Adelle
Dia tu banyak songeh
Nak kena ada treats bagai
Deva sungguh

Saturday, August 29, 2015

Manja

Adelle ni
Ibu kat dapur dia pun sama ikut
Ibu kat bilik air dia ikut sama
Ibu tengok tv dia sama tengok tv
Ibu masuk bilik baring dia pun baring sama
Manja sangat

Balik dari Turkey
Sampai arini asik jilat2
Rindu sangat kot
Manja sangat pun ye

Tengok ni mana dia landing
Atas kepala ibu jugak
Adelle... Adelle

SPIFF

Harini dapat spiff dah
The final one from vmware account
Lepas ni no more spiff
Actually dah terasa beza gaji dari july
Totally basic
Xde lagi OT
Xde lagi epip
Beza 1-2 ribu sebulan
Sakit wehhh

Tapi pasal promoted on july
Dapat gak la cover sikit
Alhamdulillah
Allah bagi rezeki sentiasa cukup
Kita sendiri kena pandai manage
Bersedekah paling penting
Rajin bersedekah
Semakin luas rezeki Allah bagi
InsyaAllah

Thursday, August 27, 2015

Rindu

Yes yes
Hati tengah rasa rindu
Haish

Solat Subuh

Dah 3 hari terlajak
Sejak balik dr Turkey
Dan sejak keje emea shift

Arini Alhamdulillah terjaga
Bunyi alarm
Dan Adelle pegang tangan sambil panggil
Bijak betul Adelle ni

Kalau lajak Subuh terasa betul rezeki tu berat

Migrain

Migrain attack again
Pelik sebenarnya
Bila bercuti xde kena migrain
Bila kat mesia boleh kata hari2 migrain
Alhamdulillah x migrain masa bercuti
Kalau x memang apapun buat rasa x kena

Dan selalu kena belah kanan je
Ni rasa nak hantuk kepala kat dinding je
Makan panadol je
Xnak makan ubat migrain yang doktor bagi
Cuba bertahan

Tuesday, August 25, 2015

Travelling

Keseronokkan sesuatu perjalanan bergantung pada siapa disisi kita
Aku tak rasa happy tahun lepas 
Europe trip terasa hambar
Aku hanya betul2 happy masa jumpa abang Somad di Eindhoven
Ya Allah masa tu xtau nak cakap
Bahagia betul hati
Dan jumpa Sohasini di London
Kawan seperjalanan kesekolah

Selebihnya aku hanya mengikut rentak kaki berjalan
Dengan perselisihan faham dengan rakan travel
Seikhlasnya
Travel la dengan orang yang kita tak kenal
InsyaAllah travelling tu akan jadi lebih menarik

Turkey trip
Pada mulanya aku was was juga
Either the trip will be fun or sama macam europe trip
Memendam rasa
Tapi ada jugak la terasa dihati sepanjang turkey trip
Bila adik2 keluar je bilik langsung x inform
Kita balik tengok tinggal beg kita je
A bit silent masa tu
Sebab kalau marah aku akan diam
Kalau cakap nanti rosak pulak trip tu
Rasa tu je kot aku terasa
Selebihnya aku malas amik tau

For me...
They all masih adik2
Xpela... Soon or later they will know
How to appreciate/respect people
Azeeza and Suri tau aku pissed off masa tu
Azeeza tanya 'dorang x bgtau ke?'
Aku hanya senyum n geleng sambil cakap
'Xpela, budak2 lagi'

Thats the only one time aku marah rasanya
So dari Konya nak ke Antalya aku cuba control mood aku
Faten ajak bergambar dgn Mezlud ke apa nama tu
Pun aku tolak
Sebab sangat2 pissed off masa tu
Dalam bas paksa gak diri cakap itu ini
Sebab kalau aku teruskan diam
Mood akan terus swing
Kalau marah aku boleh control to be natural
Tapi kalau merajuk
Sorry la...
Berkurun nak pujuk
Kesian kak lina tahan dengan rajuk aku 
Haha

Overall...
2 trip terpanjang selama hidup ni
Europe is ok
Turkey is super excited

Semoga travelling akan datang lebih interesting
Aminn


Day 1 EMEA Shift

First day masuk 4pm to 1am
8 request sent to me
Kejam Dell ni
Vmware dulu 5 je
Siap dengan floaters yang tnjuk ajar
Ni dah la bg 8
Campak macam tu je
Terkial2 la aku nak buat
Nasib ingat macam mana
Dengan access semua x bagi
Nasib sapura bagi template n etc
Ragu (SME atau di vmware named as working captain) bagi semua template aku minta

Dengan mata bengkak
Pandangan x selesa
Imagine camna keje?
Memang rasa nak quit
Tapi mana nak cari kerja macam ni n gaji macam sekarang?
Sabar...
1st day always hard
InsyaAllah better nanti
Just kena faham concept



Sunday, August 23, 2015

Bengkak

Yeaayyy kena gigit
Xtau apa benda gigit
Tapi bengkak bawah mata kiri
Lepas mandi pagi tadi
Mula bengkak sikit
Makin lama makin besar
Sampai pandangan mata x jelas

Pegi gak klinik lepas maghrib tadi
Budak clerk tu duk gelak2 pandang2 aku
Apa ingat aku kena tumbuk ke?
Tau la nampak lebam and bengkak
Tapi bukan kena tumbuk tau
Kena gigit je ni

Dah makan ubat
Dah sapu ubat
Harap esok sembuh
Xnak la pegi keje mata lebam
Haha
Macam penyangak dah rasa ni

Saturday, August 22, 2015

Routine

12 hari 11 malam
Menjadi rutin memastikan semua ada 
I mean semua ada kat bilik memasing/selamat
Make sure where they goes to
Where have they been
Sebab bila travel sesama ni
Kena la tau kemana dan dimana
If anything happen senang nak cari

And this morning bangun
Dah takde nak kejutkan najwa or faten
Suri dan Azeeza biasa bangun sendiri
Missing something disini
Semalam nak tido pun dah rasa lain
Ke aku cepat sangat rasa bond between us tu?

Hati dah mula rasa rindu kat geng
Moment2 bersama tu
Alhamdulillah dipertemukan dengan orang yang baik2

Miss u all.. Dalam bus nak ke flight

Rindu

Adelle rindu ibu agaknya
Sampai je rumah tadi Adelle nangis2
Terus angkat dukung n peluk puas2
Rehat2 sekejap pastu keluar semula
Lepas singgah umah balang n balong balik rumah semula
Naik je atas katil Adelle dah datang
Jilat pipi, jilat tangan
Baring atas kepala
Ibu rindu Adelle jugak


Friday, August 21, 2015

Arrival

Alhamdulillah
Safely arrived Kuala Lumpur
Malaysiaku tercinta
Seriusly badan letih
Nasib nor amik kat airport
Terus lepak secret recipe makan nasi goreng
Jadi la dari x dapat nasi
Layan Muhammad nak tengok aeroplan pulak
Lambat sampai rumah pasal jem

Ni sekarang dekat burger byte
Nor teringin katanya
Drive asing2 sebab xnak susahkan dia hantar
Rasa balik ni nak pengsan

Transit

Transit lagi di Qatar
Sepanjang flight 4 jam lebih tu aku tido
Apa kena mengantuk sangat?
Masuk2 flight dah nak terpejam
Macam x sedar bila masa take off
Tapi bila makanan sampai
Makan dengan laju
Haha

Sampai Qatar lepak2 makan
Beli coklat sebab nak habiskan duit
Tertido lagi
Apa nak jadi daa?
Penat sangat kot
Jap lagi nak fly ke KL dah
Berat hati nak pulang ke Malaysia
Sebab malas betul nak start kerja

Masuk kerja terus masuk emea time pulak tu

Wednesday, August 19, 2015

Ephesus

Final province
Cepatnya masa berlalu
Cepatnya kena balik Malaysia
Kejapnya dah nak start kerja
Alaaaaaa malas
Haha

Nothing much to say
Mood ke laut sepanjang tour tadi


Fuat

Meet up dengan Fuat
Sumeyra sangat baik
Abdullah Hamza sangat comel

Pamukkale

Alhamdulillah dapat jumpa Fuat
Dia sangat baik
Isteri sangat baik
Rezeki Allah menemukan aku dengan orang baik2

Pamukkale sangat amazing
Xtau apa nak describe
Tapi kuasa Allah membentuk rupa bumi sebegitu
Just few hours je kat Pamukkale
Tapi cukup worth it


Monday, August 17, 2015

Al-Fatihah

10 years
Masa berlalu sangat pantas
At age 22 dah kehilangan mak
Semua benda pun x reti at that time
Sebagai anak bongsu
X dinafikan aku sangat manja
Semua benda mak buat
Even basuh baju, masak
Soma aku x pernah buat
Nak mulakan hidup tanpa mak
Terasa dunia ni susah sangat
Lama2 kebal la jugak
Cuma dalam hati sentiasa ingat mak
Kan best kalau mak masih ada
Al-Fatihah untuk mak
Semoga roh mak ditempatkan dikalangan orang yang beriman
Aminn

Antalya

Kami DIY je kat sini
Xde amik sebarang tour
Faten google attraction
Chartered taxi
Lebih jimat
Dapat pegi muzeum, Dรผden waterfall, beach and women beach
Settle soma terus hamam
The trip jadi seronok sebab soma sepakat
Sepakat membawa berkat kan ๐Ÿ˜„

Cuma duit je dah x cukup ni
Haha

Sunday, August 16, 2015

Head + Ache

Antalya 
Hot weather
Humidity
Sweating
Headache

Langsung x sakit kepala dekat province lain
Sampai je Antalya dah mula rimas
Peluh x ingat dunia
Baju basah kuyup
Tido sampai pengsan x sedar pape

Terjaga kul 6 pagi
Adoooiiii
Sakit kepala
This gonna spoilt my mood

Saturday, August 15, 2015

Konya

3 days 2 night di Konya
At first aku xtau apa nak buat kat sini
Sebab serius aku xtau pape pasal Rumi Sufi ni semua
But trying to understand 
Tiba2 teringat
Abang Ngah aku selalu sebut ayat 'ahli Sufi'
Mungkin ini yang dimaksudkannya

Xtau kenapa trip Turkey ni aku rasa super best
Maybe sebab ada Najwa and Faten yang make the trip colorful with their attitude and style
Azeezaa and Suri yang sangat easy going and sporting

Lepak di Alaadin Hill dan berjumpa orang Kurdish
Dia berborak dan offer untuk bawa berjalan
Walaupun English tak berapa bagus
At least dia berusaha untuk bercakap dan menggunakan google translate semasa bercakap

A few places dia bawa
Akyokus Park and Meram River 
Akyokus Park ni view from the top of Konya
Konya ni besar rupanya
Meram river ada makam guru Rumi kalau x silap
Kalau dia x bawa jalan
Sah2 kitorang lepak sekitar hotel aje
Alhamdulillah rezeki


Friday, August 14, 2015

Batuk

Dari hari pertama travel
Sampai harini
Batuk x sembuh lagi
Selsema Alhamdulillah sembuh dah
Suara masih hilang dan sengau

Puas mencari ice blended coklat
Dari satu province to another
Tetap x ada
Sampai bila nak terus xde suara ni?
Adoooiiii

Sufi Dance

Langsung xtau apa tu Sufi Dance
Thanks to Faten sebab sebut
Terus google dan tengok
Tapi masih x memahami keseluruhan ceritanya

Masa di Cappadocia amik yang kena bayar 25€
X bape nak puas hati dengan performance
Di Konya ni
Free entrance
Dan puas hati dengan persembahan dia
Dan dah mula faham sikit


Thursday, August 13, 2015

Konya

Sampai dah
Xtau kenapa 
Tapi rasa damai sangat kat sini
Mungkin sebab its totally islamic place in Turkey
Bila masuk waktu solat
Kiri kanan depan belakang dengar azan
Ya Allah
Meremang
Meremang rasa nikmat
Nikmat Allah

Thank you to BucketListAbroad sebab tambah Konya dalam senarai jelajah Turkey aku
Alhamdulillah
Damai yang tak tergambar dengan perkataan
Allah hu Akbar

Cappadocia

Rezeki Allah itu maha luas
Tak terjangkal difikiran aku mampu menjelajah Turkey
Segala urusan dan perjalanan dipermudahkan
Alhamdulillah

Hot air balloon checked!
Green tour checked!

Masa bercuti ni la nak reward diri sendiri
Biar la habis berapa pun
Yang penting satisfaction
I'm glad to have 4 buddies around me for the entire journey
Blessed!

When there is someone younger than me
Automatically i will treat them macam adik sendiri
Even aku ni anak bongsu doesn't mean aku ni xde naluri kekakakkan
Ada ke perkataan tu?
Belasah je la

Najwa 10 years younger than me
Faten 5 years younger than me
Both gila amik gambar
Seriusly memang kena alert kemana dorang menghilang
Dan harus bersabar melayan karenah
Aku sendiri pun ada karenah gak (jangan nak ngata orang sangat ye isma)

Untuk Azeeza dan Suri
Both are senior
Nothing much to worry
But still nak kena amik berat
How their health
How they feel
Can they proceed 
Sebab in one team/group
X kira muda atau tua
Semua kena sama2 dalam setiap apa je aktiviti yang dilakukan

5 days dah ni
Aku dah rasa macam kenal dorang lama sangat
Maybe sebab sikap aku sendiri kot
Over protective
Might be dorang rimas
Gila ko x rimas
Bukan kakak kandung ko pun yang nak sibuk2 pasal diri ko
Sakit ke dah makan ke apa
Tapi itu la...
Selalu lupa diri bab tu

Aku enjoy sangat trip ni
Sangat worth it
Bersyukur pada Allah swt kerana mempermudahkan segala urusan
Dan menemukan aku dengan makhluknya yang baik2
Alhamdulillah



Tuesday, August 11, 2015

Istanbul - Ankara

Syukur Alhamdulillah
Istanbul dijejaki
Mengikut langkah arwah abah
Visited few places within few hours
A hectic day ahead
Memang rasa nak pengsan sebab flu
Demam or batuk aku xkan ada masalah
Bila flu
Aku akan totally lost energy
Puas usaha gagahkan diri untuk berjalan
At one time memang rasa nak collapse
So terus sapu minyak angin
Sebab boleh baca my body 
Kalau lambat je take precaution utk stay awake
Senang je pengsan tetiba

Visited Ankara
Doa diperkenankan Allah untuk berjumpa Esref
Kenal dah berbelas tahun
Akhirnya tercapai hajat untuk berjumpa
Speechless
Ok berdosa disini
Sebab aku peluk dia
Haha
Tapi x sentuh kulit
Xpe kan?

Esref bawa merata tempat sampai sun burn rasanya
Until this morning kulit rasa pedih
Naik castle setinggi2 alam tu
Allah
Mencabar betul
Syukur atas segala nikmat Allah
Dikurniakan sahabat yang baik



Sunday, August 9, 2015

Cardigen

Ada kegunaan aku beli cardigan khas untuk travel turkey
Thanks to Kak Lina sebab suggest
Punca beli sebab nak pakai baju lengan pendek tapi cuaca panas
Dan nak memudahkan kalau masuk masjid
Boleh cover aurat

Sekarang aku dekat Airport Qatar
Macam biasa masalah tido bila travel
Memang x boleh tido
Macam2 gelagat manusia aku nampak
One couple ni buat aku rasa kagum
Perempuan tido atas lelaki

At first aku x realize lagi yang perempuan ni kesejukan
Sampai dia terpaksa kejutkan laki tu untuk tolong panaskan badan dia
Dia pakai baju xde lengan
Tengok dia menggigil aku terdetik untuk bertanya
'Is it too cold?'
Dia jawab ya
Dan aku terus hulurkan cardigan
'Wear this... I only have this to offer'
Dia terus ambil sarung sambil tanya
'At what time u will going?'
No worry.. Its still a long way to go jawab aku

Atas dasar kemanusian
Akupun sejuk sebenarnya
Tapi akukan baju lengan panjang

Berbuat baiklah kamu sesama kamu
Nescaya Allah akan membalas sesuatu yang tidak kamu duga
Ini yang aku pegang
Dan ini yang dididik sedari kecil
Semoga nilai murni ini kekal selamanya
Aminn

Qatar

Alhamdulillah sampai ke Qatar
Transit 12 jam sebelum ke Istanbul esok
Tekak masih perit
First time travel dengan rasa tak sihat
Semoga Allah memberikan kesihatan yang sempurna
Aminn

Monday, August 3, 2015

Turkey

Sabtu ni nak fly dah
Rasa dah siapkan soma barang
Tapi macam ada yang x cukup
Selipar xde lagi
Still have time
Relax

Wednesday, July 29, 2015

Portluck

Harini ada portluck
Aku just bg duit
Kak Linu tlg masak nasi 
Sedap 
Nama thailand nasi tu xtau
Yang aku tau mcm nasi beryani
Alhamdulillah
Macam2 ada
Mee kari
Lemang rendang
Satay ketupat soma ada
Kek coklat n etc
Pulut kuning pun ada
Wallah

Esok vmware raya celebration
The last one
InsyaAllah

Saturday, July 18, 2015

Duit raya

Every year
Since aku duduk dengan mama n baba
Sehingga la kini duduk sendiri
Aku x miss lagi bagi duit raya
InsyaAllah selagi hayat mereka masih ada
Tapi...
Tiap kali nak bagi
Tiap kali tu la mama baba menolak
Niat aku nak memberi
Sekadar termampu
Untuk mengenang budi
Menumpang dikala susah dahulu
Alhamdulillah Allah kurniakan rezeki
Untuk aku hidup sendiri
Mengurus segala keperluan dan kehendak diri

Baba cakap malu nak ambil duit raya tadi
Apa nak dimalukan?
Aku dah anggap macam bapa sendiri
Walaupun x panggil baba
Hanya panggil pakcik makcik
Aku dah anggap keduanya seperti ibu bapa aku sendiri
Semoga Allah memberikan mereka kesihatan yang sempurna
Aminn

Thursday, July 16, 2015

Masa berlalu

Sangat pantas
Dah last day Ramadhan
Ada peluang ke Ramadhan tahun depan?
Semoga Allah memberi kesempatan untuk bertemu Ramadhan kembali

Tahun ni paling teruk
Langsung x masak
Hari2 naik rumah balang
Kesian kak ani kena masak

Esok raya
Tapi tak prepare apapun
Selamat sambut raya semua
Maaf zahir batin

Sunday, July 12, 2015

Kisah anak2 berbulu

Mencuit hati bila tengok ruby tido dalam keadaan begini




Manja nak pegang tangan ibu
Tapi at the same time nak gigit


Adelle pulak terkangkang tido




Thursday, July 9, 2015

Headache

Dah tau silau 
Dah ada spek
Tapi x bw pegi opis
Training 2 hari dah
2 hari dah sakit kepala
Kenapa?
Pasal cahaya projector
Terasa mata dicucuk2
Allah sakitnya
Balik rumah pakai spek
Sikit2 surut sakit kepala
Maknanya
Jangan gatal x pakai spek lagi

Monday, July 6, 2015

EMEA Time

Seperti yang aku nak
Management akhirnya bagi
Emea working hour
3+1
Bermakna
3 weeks emea time
1 week apac time
Semoga aku masih mampu menerima ilmu baru
Dan semoga pintu rezeki semakin terbuka luas
Aminn

Friday, July 3, 2015

Prihatin

Abg Somad lebih prihatin
Bertanya aku sudah tidak bekerja ke
Company masih bayar gaji ke
Sebab vmware dah terminate

Abg2 aku?
Hurm
Jangan harap la
Kalau xde hal nak mnta tlg
Memang xdela nak contact aku

Itu la adik beradik
Orang luar lagi bagus

Wednesday, July 1, 2015

End of Contract

30th June 2015
Officially contract with vmware terminated
Bermakna aku dah xde kerja
Sebab xtau lagi which account they going to send me
Kenneth nasihat approach Chevlyn
Jangan duduk diam
They will think you are ok with any

Pemikiran aku pula
They must have plan for me
Kalau x kenapa they promoted aku kan?
Just bersabar
Relax while you can
InsyaAllah everything will be ok

Monday, June 29, 2015

Flush

Flush toilet rosak
Balang datang cuba repair
Dah wall pipe plak leaking
Kebocoran teruk jadinya
Disebabkan xnak pepagi buta keluar rumah buka main pipe
Aku biarla air menitik bagai nak rak
Adelle plak concern yang amat
Boleh dia kejutkan sampai bangun
Pegi la dekat toilet n flush
Lepas tu lama la air tu nak penuh balik
Nasib dia x kacau sampai sahur
Makanya harini mengantuk

Rugi x snap muka Adelle worry about air yang leaking tu
The way dia concern dengar air menitik
Aku rasa macam Adelle ni manusia pulak
Bijak sangat

Transition

Sepatutnya beli shades rayban or oakley
Tapi atas nasihat orang kedai spek tu
Akupun buat la transition
Boleh pakai siang malam
Jimat gitu
Untuk masalah silau aku

Bingkai lagi mahal dr cermin
Sebab x jumpa bingkai lain yang best n sesuai
Hadiah untuk diri sendiri


Saturday, June 27, 2015

Terkejut

Hari hari mercun meletup2
Hari hari bermula puasa pertama
Kesian Adelle
Terhenjut2 badan terkejut
Kalau bunyi kuat lari lintang pukang dia
Kalau sempat aku akan tarik dan peluk Adelle
Kesian anak yang satu ni

Friday, June 26, 2015

Compliment

Lately ni kerap dapat compliment dari sales rep
Actually request dorang xdela susah mana
As long as you read carefully and understand
Senang la jugak jadinya
Cumanya
Don't simply close the case without correct quote
Always double check your quote with the details provided

Sales rep banyak mengadu pasal orang costa rica dan india
'They all simply close the case'
Itu memang realiti
Banyak case tendang masuk queue aku
Benda senang pun dorang boleh suka2 close
Lantak la vmware
Dah korang nak terminate kitorg apa nak buat

3 image screen capture
Lelain tu dah tak ingat mana email2 tu soma
At least ada kenangan






Tazkirah

Lepas sahur bagi tazkirah sikit dekat afiqah
Pakai whatsapp aje
Afiqah ni jenis mcm pahat
Kalau x ketuk x jalan
Ntah mana dtg perangai mcm tu?
Selalu je nak kena tegur dengan aku

Dia xde usaha untuk sesuatu
Kalau bab keluar dengan kawan2
Uimakai... Terbaik urusan dia dulukan

What will happen to her in the future kalau keep dengan perangai tu?
Dengan parents yang x berapa nak terurus
Aku yang pening fikir masa depan dia
Sampai bila aku nak support dia?
Dia ada parents bukan xde
Aku cuma nak dia buka mata
Fikir jauh ke depan
Jangan berharap pada sesuatu aje
Kena usaha untuk sesuatu yang lain juga

Semoga dia mampu merancang masa depan dengan baik
Jangan menyesal x buat sesuatu dr sekarang
Sebagai mak sedara
Aku dh puas nasihat
Tapi xde satupun tindakan dia ambil
Sampai satu masa
Aku akan berhenti menasihati
Sampai lah masa dia kena usaha semua sendiri
Sebab masa tu aku dah x mahu ambil peduli

Thursday, June 18, 2015

Ramadhan

Alhamdulillah
Selesai satu hari dibulan Ramadhan
Semoga tahun ni dapat qatam Quran lagi
InsyaAllah

Sunday, June 14, 2015

Afiqah

Arini dah 6 hari Afiqah demam
Semalam bw hkl cek darah
Doc bg ubat tahan sakit je?
Pelik...
Arini aku dgn balang bergegas bawa ke hkl lg
Dia dh mula terhoyong hayang x berapa nak sedar
Hantar bahagian kecemasan
Terus refer blk 18
Cek suhu 40.2 
Gilo panas
Kena daftar dan tunggu dipanggil
Sejam jugak menunggu rasanya
Doctor check details
Tanya macam2
Kena drip, test air kencing dan amik darah
Sekarang tgh drip air
Tunggu keputusan darah 3-4 jam
Bermakna 6-7 pagi

Dia dah kena cucuk masuk jarum drip baru tau sakit macam mana
Selama ni suruh minum air xnak
Degil ya rabbi
Macam mana la dia boleh minum hanya segelas air dalam masa satu hari?
Aku dah penat nasihat suruh minum 2 liter
Tapi umpama mencurahkan air ke daun keladi
Ni alang2 kena buat mcm2 test
Aku terus takutkan
'Kakak nak operate buah pinggang mcm abah?'
Menggeleng laju dia
'Ha tau pun. Minum air 2 liter sehari lepas ni. Cuba dgn 500ml, lps tu meningkat hari ke hari'

Aku risau jugak 
Panas sangat kepala dia
Semoga xde apa2 yg x baik
Semoga cepat sembuh
Aminn

Wednesday, June 10, 2015

Taman Negara

Alhamdulillah
Tercapai gak hajat nak ke Taman Negara
Aku sukakan percutian ke kawasan hutan2
Laut tak suka
Activity bersama adik bradik
Memang de-stressed session betul

First day activity boat shooting
On the way ke visit orang asli
Boat shooting memang best
Macam nak terbalik boat rasanya
Basah lencun soma 



Visit orang asli
Dorang ni kaum perempuan sangat pemalu
Walaupun dah ramai pelancong yang datang

Masa aku bagi biskut dekat anak2 orang asli
Dorang malu n siap lari
Pastu dengar anak dia nangis
Aku masuk pondok dia
Hulur biskut kt anak dia
Nangis bagai nak rak
Bapa dia tarik tangan anak dia terima biskut aku bagi
Dapat biskut terus senyap
Alahai kesiannya
Jeles kot tengok yang lelain dapat
Aku bukan perasan dia ada dalam tu


Dorang ni pemalu sangat
Susah nak ajak bergambar


Malam ada night track
Tapi xde gambar pasal gelap gelita
Semua bawa celait (lampu picit)
Celait tu ayat arwah wan aku
Haha

The next day jungle track
Ada canopy walk
Waahh memang mendebarkan
Canopy walk 300 meter aje
Sebab 270 meter lagi tutup 
Struktur pokok yang x kukuh punca ditutup 270 meter tu
Tapi 300 meterpun semput weh
Dengan bergoyang2 
Atas puncak pokok ok



Kancil

Mula dgn ganti clutch plate 
Dengan repair apa ntah lagi
Rm1050

Ni berderet repair macam2
Dgn alarm
Arm
Absober depan blakang
Tangki air n paip2 dia
Ganti cover ekon yg dlm kete tu
N mcm2 lagi la
Rm1500

Nasib abang sendiri buat
Kalau anta bengkel
Konpem 4-5 ribu
Fuhh
Selamat
Alhamdulillah

Dah rasa macam kereta baru
Nanti nak ganti timing belt plak
Cover tayar soma nak ganti
Buat semua baru puas hati

Monday, June 1, 2015

Adelle

2013-2015
Hampir dua tahun
Dari sebesar telapak tangan
Dah membesar bagaikan juara
Dari kurus melidi
Dah menjadi sebesar peha ๐Ÿ˜…

Sabtu Ahad kalau kita tak duduk rumah
Rajuknya bukan kepalang
Merata dibuang hajatnya

Adelle paling takut guruh dan petir
Terus lari menyorok bawah katil atau menyelinap disisi kita

Kalau keluar dan akan balik malam
Siap2 la pasang lampu rumah
Kalau lupa pasang
Dari jauh dah boleh dengar suara Adelle menjerit2
Buka pintu je terus meluru kat kaki ketakutan

Sejak bela Adelle
Alhamdulillah rezeki Allah kurniakan tak putus2
Syukur dengan nikmat yang Allah bagi

Adelle la tempat mengadu bila bersedih
Adelle la tempat mengadu bila gembira
Walaupun hobi Adelle mengigit sampai luka dan berdarah sesekali
Bila aku bersedih
Dia memahami dan membiarkan aku memeluk dia sambil menangis
Bila gembira dia la aku peluk2 siap cium2

Hari2 aku akan pastikan mendukung dan memeluk Adelle
Cium dahi dia kalau dia mood baik
Kalau mood dia x baik jangan la nak usik
X pasal2 berdarah berselirat luka2 kita nanti

Aku paling takut hilang Adelle
Semoga Allah memberikan Adelle kesihatan yang sempurna
Sentiasa aktif dan sihat
Aminn


Thursday, May 28, 2015

SPIFF

Harini lunch vmware 
Before lunch ada huddle sekejap
Quarter 1 ada spiff
Serius aku xtau
Alhamdulillah rezeki lagi
Dapat la rm200

Dimaklumkan aku perlu stay dengan vmware sampai end of June
Klu full attendance blh dpt rm300
Sebab dorang nak kena jaga headcount
Terpaksa la bg incentive
Semoga aku berjaya
Aminn

Tuesday, May 26, 2015

Pintu

Pagi sebelum ke pejabat
Sedang menyapu krim dettol di jari2 tangan
Pintu tertutup secara kasar
'Aik, so sudden. Xde anginpun' kata aku
Sungguh memang langsung xde angin
Aku buka pintu bagi Adelle keluar sekejap melihat dunia
Dan pintu x pernah tutup sendiri melainkan memang angin petang atau angin hujan
Pelik!
Anggap aje la ada makhluk lain

Thursday, May 21, 2015

Sujud Syukur

Alhamdulillah
Bergenang mata
Promoted!
Ya Allah x tergambar perasaan
3 tahun berturut2 promoted
Helen puji melambung2
'She's an assets to the team and company'
Ayat ni manager ulang banyak kali masa review tadi
Means that you need to maintain and give more for the company to wherever account you will go soon
InsyaAllah
I just want to make Helen proud
'You already make her proud. And you should continue and make Mizi your new manager proud too'
Just smile je la sebab dah terharu sangat
InsyaAllah
Akan cuba maintain performance and quality


Friday, May 15, 2015

Marah

Aku x suka riding/drive masa tengah marah
Sebab aku akan ride/drive selaju mungkin
Mencelah sana sini
Tak fikir tangan pernah patah masa accident dulu
So kalau kau nak bagitahu apa2 perkara yang boleh buat aku marah
Baik kau bagitau lepas aku selamat sampai rumah
Kau bagitau masa aku tengah kerja
Kepala aku serabut kau tau x?
Atau kau memang nak aku mati atas jalan raya?
Ke memang itu yang kau harapkan?

Aku benci la alasan paling bangang kau bagi
Kau tak suka bagitau aje
Tak payah nak menipu segala

Alasan

Banyak la alasan kau
Xnak jumpa aku cakap je terus terang
Aku pun xdelah terhegeh2 nak jumpa kau
Alasan bangang

Saturday, May 9, 2015

Hari Ibu

Semasa mak masih ada
Kami bukan jenis keluarga yang sambut sebarang perayaan
Tiada hari Ibu
Tiada sambutan ulang tahun kelahiran
Hanya raya aidilfitri dan aidiladha saja kami sambut
Itupun sekadar ala kadar
Sepasang atau dua pasang baju seorang
Kami bukan datang dari keluarga yang kaya
Mak abah dulu berniaga makanan untuk membesarkan kami adik beradik
Dan pelbagai dugaan khianat manusia
Mak sakit abah sakit
Ya Allah
Besar dugaan Kau untuk kedua ibubapa kami untuk membesar dan mendidik kami

2005 ke 2015
10 tahun
Mak pergi kerahmatullah pada usia aku 22 tahun
Bagi aku usia terlalu muda
Aku tak pandai masak
Aku tak pandai kemas rumah
Aku tak pandai segalanya
Sebab sepanjang 22 tahun hidup
Aku terlalu dimanjakan
Semua kerja mak buat
Basuh baju sendiri pun tidak
Jahit seluar atau baju koyak pun tak pernah
Memasak apa lagi
Tapi Alhamdulillah sempat bagi mak merasa masakan aku masa mak sakit
Cuma sedikit ralat
Mak minta aku masak sehari dua sebelum dia pergi
Aku cakap 'ala mak la masak. Mak masak sedap'
Jika kita tahu itu permintaan terakhir
Pasti kita akan masak istimewa untuk mak kita
Siapa kita untuk tahu ketentuan Allah

Mak adalah ibu terbaik buat kami adik beradik dan ipar2
Alhamdulillah bersyukur 

Saturday, May 2, 2015

Escalation

Aku dipanggil untuk membantu
Brainstorming dgn Mizi untuk dpt price sales rep minta
Memang serabut kepala
Nak dapat exact amount guna Oracle
Memang sangat susah
Slight different
Half day cuba buat 8 quote
Ai Wei buat 4 quote
Nak kena explain dengan Ai Wei how to calculate to get the amount
Settle around 6pm

The next day
Means 1st May
Aku kena adjust balik quote semalam
Mizi found out refee yang sales rep minta
Aku calculate balik everything and divide ikut quantity
Ai Wei cuti maka aku kena adjust semua quote
Haish
Time ada epip la nak kena buat special project 
Alhamdulillah sempat lagi hit
Rezeki Allah

Tuesday, April 28, 2015

27 Tahun

During lunch hour tadi
Sambil makan bercerita pasal jodoh
Dan aku menyatakan yang aku lebih selesa sendiri
Bebas kata aku
Dan kak Fazila pun bercakap
'Adik dah 27 tahun, adik kena fikir dah'
Aku terkulat2 dan nasib tak tersembur nasi
Dengan konfiden cakap aku 27 tahun
'Akak... Akak ingat saya umur berapa kak. 27? Saya dah 32 la kak'
Dengan muka selamba akak tu cakap
'Muka look young aje mana la akak tau'
Hahaha
'Akak tarik balik. Ha umur dah 32'
Bla bla bla
Sakan kitorg gelak

Celah mana yang 27? 
Aku tengok kat cermin
Macam dah 40
Huhu

Sunday, April 26, 2015

Gangguan

Selepas balik jogging
Disebabkan tengkuk sakit sangat sebab mengira coins semalam
Dapat rm400 setelah sekian lama menyimpan
Dan dapat juga sakit sebab menunduk utk mengira
Aku menidurkan diri
Terjaga tiba2 rasa mata x boleh dibuka
Aku sedar ada sesuatu dekat dengan aku
Aku tnya 'siapa?'
Sambil tangan meraba
Tiba2 tangan aku kena gigit
Disebabkan xleh buka mata
Tangan kanan mencari2 Adelle sambil memanggil Adelle
'Adelle... Adelle'
Tiba2 makhluk tu lepaskan gigitan dan terus mata boleh dibuka
Terus cari Adelle
Eh ada kat kaki tido
Siapa gigit aku?
Dan kenapa mata x dpt buka walaupun dipaksa dengan tangan?
Terus amik hp pasang ayat Ruqyah
Siang buta pun ada benda ngacau ke
Allah hu Akbar

Ni mata kiri membengkak tiba2
Dah pandangan sepet je rasa
Ye tau mata aku sepet tp xlah seteruk sekarang

Moga aku dilindungi Allah dari segala perkara memudaratkan
Aminn

Saturday, April 25, 2015

Died

Cuma sehari
Sehari aje
Allah izinkan utk aku menjaganya
Walaupun segala kelengkapan dah dibeli
Lebih baik dia pergi dari terseksa
Khamis pulang dari kerja
Menggigil aku tengok keadaan dia
Mati dengan tragis
Mungkin dia memaksa diri untuk bangun
Berlumuran darah sekitar tempat pembaringan
Ya Allah
Berdosa aku kerana meninggalkan dia
Tapi aku perlu bekerja
Ampunilah hamba-Mu ini ya Allah kerana lalai 

Wednesday, April 22, 2015

Kelengkapan

Tadi dah beli segala kelengkapan untuk mencuci kucing tu
Xde nama lagi
Hihi

Pampers dah beli
Bagi memudahkan mencuci luka tnpa perlu basahkan kain alas atau bulu kucing secara lencun

Sarung tangan
Bagi mengelakkan tangan bau busuk walaupun dah cuci dengan sabun wangi tahap gaban 

Tisu muka dan wet tissue dan kitchen tissue
Tisu muka bagi mengelap bulu selepas dicuci
Wet tissue anti bacteria bagi membersihkan lebih lagi area infection
Kitchen tissue untuk mengelap apa2 yg kotor

Dettol
Untuk membersihkan lagi tempat luka
Tapi x cuci dengan dettol lagi sebab pakai ubat pencuci yg doctor bagi

Madu
Doctor suruh bagi madu sikit untuk tenaga
Dia langsung tak nak makan dah
Bagi madu senang sikit nak masuk
Makanan beli kat klinik tadipun dia xnak

Hati berdebar sangat
Takut dia x tahan lama
Bibir dah pucat
Minum pun dah xnak
Macam mana nak start bagi ubat esok

Ya Allah
Sekiranya dia boleh sembuh
Maka Kau sembuhkanlah dia secepat mungkin
Jika tidak
Maka Kau tariklah nyawanya secepat mungkin kerana aku tak sanggup tengok dia terseksa
Aminn ya Allah

The Vet

Tadi bawa kucing ke klinik
Xde apa boleh dibuat sebab dah kronik
Hanya boleh cuci luka 
'Kak, saya x promise ye'
Banyak kali dia cakap mcm tu sebab tengok kaki dah terkeluar nampak tulang
Lepas cuci ponggong nampak tulang ponggong plak terkeluar
Aku agak menggigil tadi sebab risau
Ya Allah
Bantulah hamba-Mu ini

Banyak luka dan lubang2
Makan pun kena paksa dah kucing tu
Aku risau yang amat
Kena cuci luka tu payah sikit
Aku puas fikir macam mana nak memudahkan kerja
Sebab cuci kena 2 orang
Satu pegang satu cuci
Aku plak tinggal sorang2 
So aku fikir beli pampers aje
Sambil dia baring boleh cuci 
Bulu dia xkan basah sebab cuci tu air terus jatuh kat pampers

Kejap lagi nak pegi beli keperluan penting
Dah lama tak rescue kucing kronik
Sampai menggigil n berdebar la aku

Lepas balik dari klinik tadi
Dia rest je tu
2x kena cucuk
Satu antibiotik
Satu ubat tahan sakit
Rm200+ jugak kena tadi
Rezeki kucing la tu

Ya Allah
Permudahkanlah urusan hamba-Mu ini
Aminn ya Allah

Tuesday, April 21, 2015

Culik

Arini aku culik kucing
Dari last week aku tgk dia sakit
Harini hati btl2 x tenang
Nekad culik utk bw pegi klinik esok
Ya Allah kaki dia dh xleh pakai
Dah nak tercabut
Busuk sangat sampai Adelle pun muntah
Jiran depan dia jaga tapi letak luar rumah je
Sian dia sejuk
Aritu dia letak kt lantai bawah je tanpa alas
Aku xtau la bape kos esok ni
Xpela rezeki Allah yg bg
Yg penting dia blh sembuh
Ya Allah kuatkan semangat aku
Aku amik mc je esok ni

Boleh sembuh ke parah macam ni?
Semoga Allah menguatkan semangat kucing ni
Aminn