Thursday, May 28, 2015

SPIFF

Harini lunch vmware 
Before lunch ada huddle sekejap
Quarter 1 ada spiff
Serius aku xtau
Alhamdulillah rezeki lagi
Dapat la rm200

Dimaklumkan aku perlu stay dengan vmware sampai end of June
Klu full attendance blh dpt rm300
Sebab dorang nak kena jaga headcount
Terpaksa la bg incentive
Semoga aku berjaya
Aminn

Tuesday, May 26, 2015

Pintu

Pagi sebelum ke pejabat
Sedang menyapu krim dettol di jari2 tangan
Pintu tertutup secara kasar
'Aik, so sudden. Xde anginpun' kata aku
Sungguh memang langsung xde angin
Aku buka pintu bagi Adelle keluar sekejap melihat dunia
Dan pintu x pernah tutup sendiri melainkan memang angin petang atau angin hujan
Pelik!
Anggap aje la ada makhluk lain

Thursday, May 21, 2015

Sujud Syukur

Alhamdulillah
Bergenang mata
Promoted!
Ya Allah x tergambar perasaan
3 tahun berturut2 promoted
Helen puji melambung2
'She's an assets to the team and company'
Ayat ni manager ulang banyak kali masa review tadi
Means that you need to maintain and give more for the company to wherever account you will go soon
InsyaAllah
I just want to make Helen proud
'You already make her proud. And you should continue and make Mizi your new manager proud too'
Just smile je la sebab dah terharu sangat
InsyaAllah
Akan cuba maintain performance and quality


Friday, May 15, 2015

Marah

Aku x suka riding/drive masa tengah marah
Sebab aku akan ride/drive selaju mungkin
Mencelah sana sini
Tak fikir tangan pernah patah masa accident dulu
So kalau kau nak bagitahu apa2 perkara yang boleh buat aku marah
Baik kau bagitau lepas aku selamat sampai rumah
Kau bagitau masa aku tengah kerja
Kepala aku serabut kau tau x?
Atau kau memang nak aku mati atas jalan raya?
Ke memang itu yang kau harapkan?

Aku benci la alasan paling bangang kau bagi
Kau tak suka bagitau aje
Tak payah nak menipu segala

Alasan

Banyak la alasan kau
Xnak jumpa aku cakap je terus terang
Aku pun xdelah terhegeh2 nak jumpa kau
Alasan bangang

Saturday, May 9, 2015

Hari Ibu

Semasa mak masih ada
Kami bukan jenis keluarga yang sambut sebarang perayaan
Tiada hari Ibu
Tiada sambutan ulang tahun kelahiran
Hanya raya aidilfitri dan aidiladha saja kami sambut
Itupun sekadar ala kadar
Sepasang atau dua pasang baju seorang
Kami bukan datang dari keluarga yang kaya
Mak abah dulu berniaga makanan untuk membesarkan kami adik beradik
Dan pelbagai dugaan khianat manusia
Mak sakit abah sakit
Ya Allah
Besar dugaan Kau untuk kedua ibubapa kami untuk membesar dan mendidik kami

2005 ke 2015
10 tahun
Mak pergi kerahmatullah pada usia aku 22 tahun
Bagi aku usia terlalu muda
Aku tak pandai masak
Aku tak pandai kemas rumah
Aku tak pandai segalanya
Sebab sepanjang 22 tahun hidup
Aku terlalu dimanjakan
Semua kerja mak buat
Basuh baju sendiri pun tidak
Jahit seluar atau baju koyak pun tak pernah
Memasak apa lagi
Tapi Alhamdulillah sempat bagi mak merasa masakan aku masa mak sakit
Cuma sedikit ralat
Mak minta aku masak sehari dua sebelum dia pergi
Aku cakap 'ala mak la masak. Mak masak sedap'
Jika kita tahu itu permintaan terakhir
Pasti kita akan masak istimewa untuk mak kita
Siapa kita untuk tahu ketentuan Allah

Mak adalah ibu terbaik buat kami adik beradik dan ipar2
Alhamdulillah bersyukur 

Saturday, May 2, 2015

Escalation

Aku dipanggil untuk membantu
Brainstorming dgn Mizi untuk dpt price sales rep minta
Memang serabut kepala
Nak dapat exact amount guna Oracle
Memang sangat susah
Slight different
Half day cuba buat 8 quote
Ai Wei buat 4 quote
Nak kena explain dengan Ai Wei how to calculate to get the amount
Settle around 6pm

The next day
Means 1st May
Aku kena adjust balik quote semalam
Mizi found out refee yang sales rep minta
Aku calculate balik everything and divide ikut quantity
Ai Wei cuti maka aku kena adjust semua quote
Haish
Time ada epip la nak kena buat special project 
Alhamdulillah sempat lagi hit
Rezeki Allah