Saturday, January 30, 2016

Chocolate Museum

Amik ko
Semalam Nor tagged kt fb
Arini ada wholesale
Maka kami pegi
Xde murah mana pun weh
Still mahal gaban
Ferrero kt village grocer opis aku jual rm34-35
Td aku beli rm33
Psl dh dtg, beli gak la
Tapi kakak aku biasala
Shopping x hengat
4 ratus lebih coklat aje
Pengsan

Wednesday, January 27, 2016

Rezeki kami

Harini
Nekad beli semula ticket
Haritu tersilap beli one way je
Rupanya beli pegi mmg murah
Beli balik ya Allah mahalnya
So aku kira burn je la ticket tu
Walaupun hrga rm160
Tapi untuk beli balik ke KL je dh cecah dalam 500
So
Aku beli multicity
Baru rm330 macam tu

Ni pun decide during lunch hour kak lina
Nasib dia reply
Rupanya promo last arini
Nor pun nak ikut katanya
Masa nak belikan petang tu passport nor kt umah
So kena tunggu dia balik

Malam aku remind passport jangan lupa
Memang dah rezeki Allah bagi
Elok je aku buka website MAS
Tinggal 4 minit lagi sebelum promo end
Secepat kilat la book
Nasib double check date
Terpilih date aku balik dari Terengganu mula2
Tukar date buat payment
Alhamdulillah sempat

Dapat la kami bertiga bercuti bersama lagi
Lepas book ticket nor
Tengok harga dah dekat rm700
Lebih mahal dari harga aku beli dua ticket aku and kak lina
Syukur pada-Mu ya Allah

Insurans nanti beli axa punya
Allah memberi gerak hati
Moga percutian ke Cambodia nanti
Mampu memberi keinsafan pada aku

Aminn ya Allah

Sunday, January 24, 2016

Cambodia

Sudden plan
Xtau la kak lina dah beli ticket ke belum
Semalam ada promo MAS
multicity
Sampai siem reap balik phonm penh
Baru rm300
Aku suruh terus book
Tapi rasa x book lagi kot
Arini tengok price macam dah naik
See how la nanti

Saturday, January 16, 2016

Nikmat tido

Adelle suka tido
Tmpt paling best
Perut ibu dia
Ya Allah
Senak wehhhh

Dari kat hall tgk tv
Masuk blk sebab dah semput
Masuk bilik dia follow lagi
Siap tido peluk ibu
Allah
Hati ibu mana yang sanggup alihkan anak dari perut masa dia sedang lena?

Apa yg nikmat tido atas perut ni eh?
Nafas turun naik selesa kot
Sampai ibu nak membuang yg kecil atau yg besar
Harus ditahan2


Thursday, January 14, 2016

Gastrik

Bangun pagi ni
Perut rasa semacam
Mandi n solat Dhuha
Tengah mengaji
Tiba2 rasa mencucuk yang amat sangat
Berhenti mengaji dan pergi ke toilet
Sapu minyak angin
Sakit terasa reda

Masak n makan awal
Still terasa mencucuk2
Larat kerja ke x ni?
Rasa kena rest baring
Tapi bekal untuk dinner dah siap

Cari ubat gastrik
Opa kena makan sebelum makan
Belasah je la makan
Harap cepat sihat
Kalau boleh xnak amik MC

Tuesday, January 12, 2016

He grow up

Cepatnya masa berlalu
Dulu dia kecik
Selalu je kena marah
Haha
Makcu paling garang dalam keluarga
Tapi itu yg membuatkan dia respect
Tanya pendapat
Berkongsi cerita
Aku doakan masa depan dia cerah
Walaupun abah dia x suka dia

Perbualan ringkas whatsapp
Tapi mampu buat aku tersenyum


Monday, January 11, 2016

Dosa

Perbualan semasa drive pulang selepas makan burgerbyte

Aku: im kena amik hepatitis B injection aritu pasal antibodi im zero
Kak Lina: macam mana boleh zero? Im kan jarang sakit
Aku: entahla... Im pun pelik. Last demam rasa masa 2012. Tu pun sebab kena sengat lebah
Kak Lina: dosa2 im x terhapus la kan. Sebab sakitkan penghapus dosa
Aku: Allah nak bagi im kumpul dosa la kot

Hakikatnya aku lupa
Sekali Allah bagi sakit pada aku
2013
Patah tulang tangan kanan
2 bulan bersimen
Dan sehingga kini sakit tak hilang
Erti kata lain
Akan sakit sampai akhir hayat

Terlebih sikit guna tangan kanan
Memang sakit dia membuatkan x selesa
Maka Allah memberi aku sakit yang kekal
Sekiranya lupa tulang x normal
Aku buat kerja lupa diri
Dan bila sakit baru teringat

Allah memberi ingatan
Alhamdulillah

Saturday, January 9, 2016

Al-Quran

Setelah sekian lama
Baru harini buka
Al-Quran terjemahan yang dibeli
Last mengaji was puasa haritu
Khatam al-quran lama dan dah x buka lagi
Harini paksa diri
Dan kena set timing
Harus khatam dibulan ramadhan
Semoga Allah mempermudahkan
Aminn


Friday, January 8, 2016

Bleading

Feel something 
Rasa nak muntah
Terus pegi toilet
X jadi muntah
Keluar kahak aje
And berdarah
Eh kenapa ni?


Wednesday, January 6, 2016

Gaduh

Adik beradik gaduh
Air dicincang xkan putus
Gaduh mesti yang sulung punca
Nak melenting x tentu pasal
Orang cakap lain
Dia faham lain
Susah betul komunikasi dgn org pemikiran sempit
Yang dia tau
Segalanya yg dia cakap btl

Kita bg contoh
Dia kata kita menuding jari
Adehh
Lembab btl otak dia
Macam tenuk

Sebab dia
Abis semua gaduh
Masalah lagi
Bini dia duk provok aku n kakak aku
Sekarang aku dah nampak true color dia
Patut la dijodohkan bersama
Saling melengkap

Minta Allah jauhkan perpecahan tali persaudaraan
Susah nak settle masalah dengan orang yang fikir dia aje betul
Satu je cara
Kita buat xtau
Done

Friday, January 1, 2016

Tesco Kepong Village

Teman kak lina beli barang
Akupun beli la sikit
Tiba teringat
'Eh akak... Arini sabtu xde plastik'
'Hari ni jumaat la gila'
'Akak cakap im gila?'
Pastu sama2 gelak

Bagi kami gurauan macamtu yang mengeratkan
Tiada sekelumit terasa dihati

Talkin

Around 4 pagi lebih
Terjaga bunyi whatsapp masuk
Padahal baru tido kul 2 lebih
Ntah camna leh tersedar
Balang maklumkan ayah kak ani meninggal
Innalillah

Last week jumaat talkin baba
Arini talkin ayah kak ani
Lepas bc msg aku tido balik
Terjaga 8.30 memang siap2 cepat
Kak ani maklumkan tgh solat jenazah
So aku tau mmg x smpt ke surau
Aku tnya kebumi mana
Balang reply batu muda
Maka terus kesana
Alhamdulillah sampai2 nmpak van jenazah dari jalan sebelah
Tunggu dorang uturn
Tunggu sampai sempurna pengkebumian soma
Alhamdulillah semua berjalan lancar

Bahagia bagi mereka yg pergi dihari jumaat
Alhamdulillah
Aku nanti ntah mcm mana
Harap2 x menyusahkan sesiapa

Al-Fatihah

2016

Happy new year
Alhamdulillah
Selangkah lagi menuju tahun baru
Allah memberikan kesihatan yang sempurna
Syukur aku pada-Mu ya Allah

Di opis tadi
Ramai2 saksikan bunga api
Betul2 bangunan berkembar kami
Cantiknya ya Allah
Hilang sekejap stress dengan ISR

Selamat tahun baru mak abah baba
Al-Fatihah
Aminn