Wednesday, March 30, 2016

Sieam Reap

Alhamdulillah semalam sampai Siem Reap
Stay dekat Heart of Angkor atas review dari blogger
Sebab dekat dengan night market, hard rock, muslim community
Semua berdekatan by walking distance
Sangat easy access kemana2
Recommended!

Lepas check in solat dan berehat
Kami ke War museum
Napa xde senjata cantik macam yang dalam blog?
Semua buruk2 dan x terjaga
Xpela.. Datang nak tengok koleksi and tau sedikit sejarah
Selesai terus pegi makan
Serius makanan dekat Siem Reap semua sedap2

Harini ke Angkor Wat, Bayon dan Ta Phrom temple
Panas dan penat
Berpeluh bagaikan mandi
Pakai tshirt tersangat nipis tapi panas dia ya Allah

Selesai visit temple pegi makan
Muslim restaurant dan yes
Makanan sedap2 semua
Alhamdulillah

Selesai makan dan solat
Gerak ke Art location
Ukiran2 kayu dan batu
Sangat impress dengan kemahiran mereka

Selesai melawat terus ke Tasik Tonle Sap
Sebelum tu singgah ladang bunga kiambang ke apa
Yang ada biji2
Tuktuk driver cadangkan untuk kongsi boat dengan 4 orang Malaysian
Memandangkan kami bertiga dan x kisah
Setuju ajela dengan cadangan dia
Tapi...
Mereka2 itu x setuju pula
Xpela dah orang xnak, xkan kita nak paksa

Kami bagi duit untuk sewa khas satu boat untuk kami bertiga + driver
Tiba2 Azim (tuktuk driver) pulangkan duit lebih dari yang sepatutnya
Sambil explain
Sebut aje berapa kena bayar, terus setuju nak naik boat sama
Itu maksud yang dia sampaikan
Jangan la sombong
Kitakan Malaysian
Lagi seronok share apa2 bersama terutama dari segi kos
Sini pakai USD
Kami memang x kisah
Kan akhirnya awak sendiri yang dapat malu
Eksen sangat mula2 tu kan

Balik dari tasik terus urut kaki
Balik ke bilik mandi solat kemas beg dan berehat
Sekarang tunggu masa untuk melelapkan mata

Dapat pas Angkor Wat dengan muka senyum riang


Sunday, March 27, 2016

Snorkeling

To be honest
Takut
Tapi seronok
Kalau ada rezeki Allah bagi lagi
Nak snorkeling lagi
Dasar laut sangat cantik
SubhanaAllah







Saturday, March 26, 2016

Pulau Redang

First time in my life
Bercuti ke Pulau
I mean stay for 3 days
Previously pernah ke Langkawi dan Penang sahaja
Haha

Mutiara Beach Resort tempat penginapan
Depan bilik je dah laut
Tido dengan bunyian ombak
Terjaga dan fikir aku kat mana
Pelik plak sebab x ingat

Semalam first time snorkling
Turun boat je dah x stabil
Kak lina turun belakang dan aku turun depan sebab ikut tangga
Serius risau sebab xleh stabilkan diri
Terus berenang katak kearah kak lina
'Akak akak... Im xleh stabil'
'Im kayuh' katanya sambil pegang
Dan terus dapat stabilkan diri

Berkali2 hilang kestabilan diri
Kak Lina dan Mawar n Yana jd mangsa pegangan
Hahaha
Fobia air sebenarnya

First time tunduk muka kelaut dgn goggles dan nampak dasar laut dan ikan
SubhanaAllah cantiknya


Thursday, March 24, 2016

Gigih

Disebabkan esok flight 7.30 pagi ke Kuala Terengganu
Maka terpaksa tukar shift
Balik keje kul 1pagi
10.30 pagi dah terpacak balik kat opis
Sebab masuk kul 11 balik kul 8
Sejujurnya...
Saya sangat mengantuk
Letih tu xde rasa
Tapi mata umpama digam2

Monday, March 21, 2016

Not well

Thought fully recover
Sampai office peluh2
Office ada aircond
Pegang dahi
Ops panas
Kepala pusing2

X sihat ye?
Ragu tanya
Aah
Kenapa x amik MC?
Sebab malas nak pegi klinik

Bertabahlah isma
Gagahkan diri kerja sampai kul 1 pagi ye

Saturday, March 19, 2016

Demam

Dah lamanya x demam 
Last demam masa 2012 kena sengat lebah
Terus batuk n selsema berhari2
Dah 3 hari baru pergi klinik
Demam terukpun aku kerja

Masa injection hepatitis B aritu mcm demam tp x demam rsnya
Tapi ni betul2 demam
X larat nak bangun
Kepala berat
Badan lemah

Start kat office semalam
Kepala dah rasa berat
Dah mula bersin2
Tekak dah perit
Sebelum tido dah makan ubat
Still xde kesan

Sebab kena hujan rasanya ni
Tapi hari2 aku mandi lepas blk keje
Kira cuci la kepala soma sebab kena hujan
Tapi kalau dah nak kena
Amik la langkah berjaga2 ke apa
Allah kata kena, kena la


Monday, March 14, 2016

Tak jumpa

Allah
X jumpa anak kucing tu
Mana nak cari ni
Ke ada orang tolong jaga?
Semoga selamat

Kitten

Dah start enjin motor
Ternampak ibu dan anak
Terus pegi kearah mereka
Bagi makan
Biasa anak2 akan datang sekali makan sama
Tetiba sekor stay je kat tepi motor tu
Sekali tgk tgn dh bengkak n berdarah
Allah...
Awak kenapa ni? Aku tnya
Ibu dah lambat nak pegi kerja
Sematkan dalam hati
Balik kerja aku akan cari dia
Cuci luka
Sapu ubat
Esok bawa ke klinik
Semoga aku dapat jumpa anak kucing tu
Kat opis ni x tenang
Terbayang bengkak kedua2 tangan dia
Dengan darah menitik 
Ya Allah
Berikanlah kekuatan kepada anak kucing itu
Dan temukanlah aku dengan dia untuk dirawat
Aminn ya Allah

Saturday, March 12, 2016

Kecewa

Tersangat kecewa
Was asking kak lina teman ke majlis kahwin member opis
Dah bgtau dr last month
Sampai masa
Jawapan dia malas
Aku betul2 kecewa
Lina x invite ramai org
So bila dia bersungguh2 invite
Aku rasa perlu untuk pergi
Tapi untuk pergi sendiri seorang diri
Memang xla
Xtau kenapa kecewa sangat dgn kak lina
Sampai menitis gak la air mata
Sangat2 kecewa
Aku sentiasa sudi teman dia kemana saja
Tapi dia sangat berkira dengan aku
Ya Allah
X tergambar kecewa hati aku ni
Orang yg aku harap
Sentiasa menghampakan

Monday, March 7, 2016

7th March

1983-2016
33 years old
Alhamdulillah 
Allah masih bagi bernafas
Semoga aku semakin istiqomah
Semakin berusaha kearah kebaikan
Memperbaiki keimanan
Menambahkan amalan untuk bekalan disana
Syukur pada-Mu ya Allah

Sunday, March 6, 2016

Kawan

Aku ada kawan
Bila dia ajak teman
Kemana saja
Aku akan usaha lapangkan masa
Teman ke majlis
Teman ke klinik
Teman shopping
Teman semasa menangis
Teman semasa gembira
Alhamdulillah setakat ni
Allah bagi kesihatan yang baik
Dan masa untuk menemani kawan aku

Tapi
Setiap kali aku minta teman
Biasanya teman ke majlis
Dia banyak alasan
Malas salah satu
Dan yang kawin tu dia x kenal
Akhirnya...
Aku x pergi pun ke majlis2 tersebut
Sebab aku ada dia je sebagai kawan
Kalau ada kawan lain senang untuk aku minta menemani

Susah ke sekadar menemani?
Adakah dia sekadar kawan apabila dia memerlukan?
Dan apabila aku memerlukan dia bukan kawan?
Manusia...

Bila kita sayang, kita usaha untuk membahagiakan hatinya
Tapi belum tentu orang yang kita sayang akan usaha membahagiakan hati kita
Cukup sekadar kita ada bila diperlukan
Dan bukan ketika kita memerlukan dia