Sunday, August 28, 2016

Afiqah

My niece
Sakit since last 2 weeks
Dia cakap sakit perut xleh tegak
Friday aritu plak Firdaus msg bgtau afiqah demam teruk
Panas sangat
Meracau2
Firdaus terpaksa ke Ipoh ada aktiviti
Allah
Hati dah mula risau

Call Afiqah dia cakap jadi macam balik dari Taman Negara dulu
Semalam call lagi Hawa jawab
Cakap afiqah tunggu malam baru nak pegi hospital
Kenapa nak tunggu malam?
Afiqah cakap siang ramai orang
Adoila budak tu
Bukan KL nak risau ramai orang ke apa

Harini Firdaus msg
Dia dah otw dari Ipoh
Sampai sana nanti dia terus bawa Afiqah balik umah makcu
Aku sendiri akan bawa ke spital nanti
Risau sungguh bila blaja jauh2 ni

Monday, August 22, 2016

Ulser

Pagi ni Adelle kejutkan
Tunjuk mata dia sakit
At first plan bawa pegi klinik esok je
Pastu tengok dia pandang dengan muka sedih
Dan mata dia berair
Dah cuba cuci still dia pejam sebelah
Terus siap mandi bawa pegi klinik

Mula2 doktor x nampak kesan sakit
Pelik plak
Sampai je klinik terus buka mata besar2
Tapi doktor cek jugak
Titiskan cecair kuning n suluh mata Adelle
Yes nampak tompok putih kat tengah2 mata
Masa kat rumah pun dah nampak
Ingat ada habuk melekat
Rupanya ulser

Nasib cepat2 bawa pegi klinik
Kalau biarkan
Makin lama makin besar dan boleh jadi buta
Beli extra vitamin jugak untuk Adelle
Beli fish oil kali ni untuk masalah bulu dia

Doktor tanya bagi makan apa
Cakap Evo je doktor dah pelik
Super premium food pun gugur bulu
Try makan fish oil ni katanya
Let see la macam mana nanti

Harap mata Adelle cepat sembuh
Kalau minggu depan x sembuh lagi
Kena buat rawatan lain

Ya Allah
Sembuhkanlah Adelle
Jauhilan Adelle dari sebarang penyakit
Aminn ya Allah


Saturday, August 20, 2016

Girl Day Out katanya

Katanya nak buat girls day out
Aku ada bagitau nak ikut
Dia cakap ok
Tapi
X ajakpun
X ajak xpela
Inform la pape
Eh lupa
Siapa pulak aku nak dimaklumkan
Makin hari terasa makin dijauhkan
Orang luar tetap orang luar
Macam manapun xkan jadi ahli keluarga

Sunday, August 14, 2016

Polis Narkotik

Allah hu Akbar
Rumah kena pecah
Balik dari bekpes dengan abg2 n kakak
Tengok ada tali ikat grill rumah dr jauh
Makin dekat baru nampak kesan2 kena pecah
Terus tanya uncle sebelah
Dia cakap polis pecahkan
Auntie India sebelah bagitau polis suruh call
Aku amik no dan call
Nasib polis masih kat bawah
Dan naik semula jumpa aku 

Boleh saya tau kenapa pecah rumah saya?
Saya ASP blablabla dr cawangan narkotik sentul
Kami dapat report rumah cik ada kegiatan penjualan dadah
'Astarghfirullahalazim...' Jawapan aku
Polis terus minta maaf sebab pecah salah rumah
Dia hanya menjalankan tugas 
Jadi aku x marah
Cuma risau
Dihari Ahad macam ni siapa nak ganti pintu?

Call balang n msg nor
Nor terus call nizal
Balang sampai dulu tlg repair grill mana yg boleh
Nizal datang tlg repair mangga pintu semampu yg boleh
Alhamdullillah boleh kunci sikit
Asalkan masih boleh selak pintu 
Syukur

Pegi Tesco beli kunci mangga
Sojib cakap Yale bagus
Terus beli Yale
Mahal sikit xpe
Janji aku rasa selamat

Naik tingkat 13 jumpa kawan balang
Tanya pasal pintu
Dia cakap xde stok
Kalau ada nanti dia bagitau
Ya Allah permudahkanlah urusanku
Aminn ya Allah

Sudah jatuh ditimpa tangga
Mula adelle hilang
Pastu rumah kena pecah
Dugaan Allah
InsyaAllah ada sinar yang cerah menanti
Aku redha 

Siap sediakan air minum untuk polis tadi
Cakap pun elok je gelak2 aku ni macam xde pape
Sebab aku faham
Dia hanya menjalankan tugas
X guna aku nak marah
Kalau marahpun benda dah jadi
Cuma risau keselematan diri
Semoga lindungi aku dan Adelle
Aminn

Wednesday, August 10, 2016

Adelle is Back

Alhamdulillah
Jumpa Adelle depan rumah jiran
Memang aku syak dorang amik
Tapi malas nak tanya
Pandang aku macam penyangak je
Sakit betul hati

Lepas ni Adelle xleh pegi memana tanpa pengawasan

Day 2 Adelle is missing

9th August 2016, 1.20am
Adelle keluar macam biasa
Aku masuk rumah dan tutup pintu tapi x kunci
Sebab ada kucing bising suka masuk
Biasa 2-3 minit aje Adelle keluar
Lepastu dia akan masuk sendiri
Allah nak bagi aku rasa
Selalu sangat saja kurung Adelle kat luar bila dia degil xnak masuk
Bila ada ko main2 kan dia
Bila hilang terus macam ni
Baru nak menggelaba
Ya Allah
Bantulah hamba-Mu ini
Tolonglah pulangkan Adelle
Aku terasa2 seperti dia ada

Naik katil sedia untuk tido
Terasa Adelle naik nak tido sama
Tengok tv terasa Adelle ada kat depan tv macam biasa
Jalan2 dalam rumah terasa Adelle keliling kat kaki
Masuk bilik air terasa Adelle berebut lari kejar
Too many memories

Aku syak Adelle diculik
Sebab aku dengar orang bergegas tutup pintu n tarik grill
Hati x sedap
Aku terus tinjau keluar
Panggil2 Adelle xde
Uwaaaa

Rayau tingkat 2-4
Panggil2 Adelle
X dengar
Adelle suara sangat halus
Semoga aku dipertemukan semula dengan Adelle
Dalam dia berkeadaan sihat

Adelle cerewet makan
Apa la dia makan agaknya


Saturday, August 6, 2016

Trailblazer Cockpit KB

How come Grace pick me as one of the person to complete the UAT test
I have no knowledge in completing UAT document
SSI announce new system for all employess named as Cockpit
Out of hundreds of people in Dell account
I'm one of them
Only 5 people selected

Coming Monday
I have to complete it since I have insufficient priviliges to access the system yesterday

New experience for me
Should be proud to be selected 
Only me can face the new system from Dell EMEA account
Interesting 😄
Hope everything will be ok
InsyaAllah



Tuesday, August 2, 2016

Appreciation

Alhamdulillah bos2 appreaciate usaha
Stayback to work on 1.7m usd PO
Check which one under APOS order
528k usd booked by me and Ragu
Rasa macam simple
Tapi it was a last minute request
Aku dah shut down both Dell and SSI PC
On balik everything
Check PO and quote one by one
Book under APOS
Jam 2 pagi baru balik
Penat tapi puas hati
Dapat bantu TL dgn SME

TL email say thanks
Director email say thanks as well
Vice President email say thanks gak
TL siap masukkan dalam chatters
Chatter ni macam fb kami la di SSI