Sunday, October 30, 2016

Repair

Abg yg pasang pintu n buat table top
Dia tanya
'Siapa ganti tapak lampu ni?'
Sebab masa dia datang aritu rosak terbakar
Aku jawab 'saya la, susun kerusi 4 tingkat2... Pastu panjat n tengok wayar mana nak masuk mana n buang tapak lama n ganti tapak baru'
Dengan muka terkejut dia
'Buat sendiri? Serius? Bagus betul'
Aku senyum je la
Yes memang ada 4 abang
Tapi susah la minta tolong orang ni

Minta tolong abg sulung
Dah bape kali aku minta tlg benda yang aku memang x reti repair
Dia cakap
'Kau buka je sendiri pastu tengok la n pasang balik' - ni untuk repair vacuum yang xleh press on button dia
'Alah kau buat je sendiri macam balong buat kat rumah nor aritu. Senang je' - repair system pembentungan bilik air

Are both cases easy untuk aku?
Aku kalau boleh memang xkan minta tolong
Sebab aku x reti la aku minta tolong
Ganti tombol pintu aku buat sendiri, ganti wall plug aku buat sendiri, repair lampu kalimantang aku buat sendiri, sink tersumbat melimpah air pun aku repair sendiri, lubang tersumbat pun aku usaha sendiri bagi air mengalir even tengah malam buta

Abg no 2 pulak
Kalau minta tlg mesti suruh mnta tlg abg sulung or abg no tiga
So macam xde function minta tlg kan?
 
Abg no 3 plak
Bila minta tlg memang 'esok balang tengok'
Tapi esok tu boleh jadi berbulan ye
So aku akan usahakan buat sendiri

Abg no 4
Kami x rapat
Aku jarang minta tolong
Tapi biasa minta tolong pasal kereta or motor aje
Dia memang rajin la menolong cuma selalu kena ingatkan
Dan dia business sendiri
Aku faham n xnak kacau sebolehnya

Aku dah terbiasa berdikari
Semua benda buat sendiri
Selagi boleh usaha
Kalau dah tengok n fikir xleh gak
Google la cara2 untuk menyelesaikan sesuatu perkara
Kalau x boleh gak
Surrender
Haha



Monday, October 24, 2016

Kepala plug

Adoiii la manusia
Kepala plug motor pun nak curi
Terpaksa minta balang n nizal dtg tgk motor
Pelik xleh start 
Sekali balang tgk dah terus cakap
Kepala plug kena curi
Aku dah gelak terbahak
Memang la xkn hidup
Start la sampai bila2 pun

Kalau bab elektrik n plumbing aku buat sendiri
Tapi kalau bab motor n kereta
Memang aku xtau pape
Nasib la ada abang berdua ni
Yang lain susah minta tlg

Sunday, October 23, 2016

Parvo Virus

At first doktor suspect Adelle kena parvo virus
First test doktor cakap xde kesan pape
Recommended for rapid test kid
Yes please proceed aku cakap
Alhamdulillah negative
Been few days
Adelle still ceri beri
Kesian dia x selesa bontot sakit

Jumaat pagi 
Bangun je dia dah tunjuk bontot merah
Aku x perasan lagi
Sampai la tengah tgk tv dia mencangkung lama sangat
Terus bangun tengok kenapa
Omg
Ceri beri rupanya

Aku terus siap mandi
Bawa pegi klinik semua
Macam tu la Adelle
Bila sakit dia akan bagitau
Macam masa dia sakit mata aritu
First things dia tunjuk mata dia kat kita
Bijak sangat

Malam tadi tengok dia dah mula makan dry food
Evo yang beli paket kecik haritu
Tak craving for wet food dah
Mungkin dia sedar
Wet food x sesuai untuk perutnya
Doktor pun cakap x sesuai wet food

Misi mencari brand baru pula lepas ni 
Cepat sembuh sayang

Thursday, October 20, 2016

Kipas

Apa punya nasib daa
Jari kelingking (betul ke eja?)
Termasuk dalam kipas
Berdarah n susah berhenti
Ya Allah berdenyut
Sakit habis setiap jari bersebelahan
Kejadian was on Tuesday
But until today
Masih berdenyut sakitnya
I didn't take any painkiller even advised by nurse n friend
Malas la nak telan ubat
Terlalu kerap makan ubat sekarang ni

Hope fast recovery
Bila kerja click mouse n jari tersentuh meja
Macam kejutan elektrik jadinya
Still bengkak
Anna dah bagi jelly gamat untuk sapu
Xdela biru sangat dah 
Sebab dah sapu since semalam
But can see la dalam kuku tu
Still bengkak


Saturday, October 15, 2016

Stroke

Arini pergi ziarah kak lang kt pilah
Alang Mail bagitau kena stroke
Punca kena gigit lipan
Allah
Semoga kak lang cepat sembuh
Aminn

Saturday, October 8, 2016

Kecil Hati

Manusia ni
Ada tahap boleh sabar
Kecil hati berkali2
Tapi tetap 
Chill
Sabar

Sampai satu tahap
Kecil hati tu dah sampai x berhati
Ko plak nak panaskan lagi
Tahun baru tutup buku lama
Buka buku baru?

Tengok diri sendiri
Betul ke aku ni?
Apa aku dah buat?

Dulu masa aku susah
Dia sentiasa adakan?
Bila aku senang
Kenapa aku nak lupakan dia?

Ada x ko tanya soalan macam tu kat diri sendiri?
Sebelum ko nak judge orang yang selama ni sentiasa ada untuk kau
Ko muhasabah diri sendiri

Aku ni kecil hati berkali2
Ko selamba tempelak aku kat kedai mamak
Sampai orang sebelah menoleh pandang
Ko sesuka hati tinggi suara sound pasal dulu muda sekarang dah tua
Nak konplen pasal selera makan aku
Sampai orang meja belakang pandang aku
Kau rasa air muka aku kat mana?
Kau pijak sesuka hati kan

Kau x suka aku join kau keluar dengan keluarga xpe
At least kau bagitau xnak aku ada sama
Mungkin aku akan terasa tapi sekurang2nya aku akan sedar
Yang aku orang luar

Kau cakap nanti kau ajak
Tapi tiba2 aku tengok kau x ajak
Eh lupa
Dulu xde kereta lagi
Sekarang dah ada
Senang nak kemana2
X payah nak minta tolong aku
Ye la..
Kereta aku kancil
Kereta tua
Mana nak sama kereta kau yang mahal tu

Aku ingat kau xkan berubah
Tapi x sangka
Kesenangan Allah bagi kat kau
Aku terus kau lupa

Xpela
Aku redha
Semoga Allah memberi kau kebahagian hidup
Kesenangan hidup yang kekal selamanya
Supaya kau x payah jumpa aku dah

Sebab kau memang x perlukan aku lagi
Untuk minta tolong dengan pemilik kereta tua ni
Apa la standard dengan kereta mahal kau tu

1 juta percen ko berubah
Bahagia la kau dengan hidup baru kau
X payah kau nak berlagak suruh aku buka buku baru
Sebab aku memang x pernah ada buku lama atau baru dalam hidup
Aku hidup dalam semuanya terkini
Sebab aku hidup dalam realiti

Monday, October 3, 2016

Sore throat

Sakit tekak dari Sabtu aritu
Harini dah makin teruk
Flu dah start datang
Ikutkan nak MC
Tp kena kerja jugak walaupun public holiday

Nak pergi kerja tadi
Kereta tayar pancit
Dah try isi angin
Boleh dengar angin keluar
Sampaj rumah dah kurang sangat angin
Terus keluar naik motor
Takut sejuk balik nanti buat makin x sihat plak

Hope will be fine
Aminn

Adelle camping

Manage to bring Adelle for camping
Alhamdulillah sangat baik
Cuma kesian dia kesejukkan sampai shaking gila
Nasib ada comfortable
Bawa masuk selubung dia

Harini Adelle nampak kepenatan
X cukup rest sepanjang camping kot
X dapat tido agaknya dia
Kesian
Tapi nak ajar dia biasa dengan dunia luar