Sunday, January 29, 2017

Bidan Terjun

Khamis aritu
Non of the sme's are in
Even wai fun working captain on her annual leave for chinese new year
Afiq on paternity leave
The only hope they have was on me
To pull the request and assign
Within 15-20 minutes
Connie teach me how to assign n get all the data
From scratch to the end
Ops serabut kepala
One time je dia ajar
Pastu aku sendiri kena usaha sebab dia nak balik
Alhamdulillah manage to do all
Looks easy but its not
Remeh la jugak
A few excel kena buka
One for assigned
One for report
One for pull data
One for previous assigment details
Errkkk

The next day
Friday
Ragu say 'isma thank u. For helping'
No problem... i ni umpama bidan terjun. Do u know what its means? 
'No i dont. Apa tu?'
Its a kind of things... i know nothing and so sudden i need to work on it
And we both laugh

To work with ragu my sme leads
Is something good
He knows everything
And x kedekut ilmu
Rajin la dia share knowledge dengan aku
With his talent
Team leader/manager level 1 sangat sesuai untuk dia
Kalau dia jd manager...
At least we have manager who can do and know everything
Manager yang ada sekarang
Apapun xtau
Macam mana jadi manager pun entah la

Friday, January 20, 2017

Sakit kepala

Pagi ni
Sakit kepala sangat2
Rasa nak MC
Tp kena pull request and buat report utk submit kat manager sebab leads team aku bercuti

Tapi sebabkan leads team lain dah minta aku tlg buat quarterly job prospectus tu
Aku gagahkan diri datang gak opis
Prospectus ni selected person je buat
Sebab data dia berpuluh ribu
Naik juling mata
Every quarter tu kerja aku la 

Tugas harini
Pull request
Assigned request
Pull report submit to managers
Buat booking 
Work on prospectus 
Pull IB untuk group lain

Haish
Rasa macam penat sangat dan sakit kepala sangat2
Sampai sapu mnyak angin satu kepala
X tahan sangat berdenyut
Alhamdulillah harini kerja semua siap

2nd level manager
Dia ping tanya macam mana aku buat report tu
Siapa ajar
Harus la Ragu yang ajar
Ragu ni pun satu
Ajar betul2 masa aku dah nak balik
Seimbas lalu je la aku tengok macam mana
Alhamdulillah senang nak catch up and learn new things
So manager kata good and keep practising it
Nak praktis watpe kalau pangkat x naik n gaji x naik tp keje dah serupa leads? 

Pastu Ragu dia x sempat ajar untuk vlookup
Terus la mnta alin QA team ajar
Nasib gak senang nak faham
Sampai Raju minta tlg dengan excel dia
Nak pindah data pakai vlookup
Alhamdulillah Allah kurniakan aku minda yang senang utk faham sesuatu bila berkaitan dgn system/kerja

Pool and produce report nmpak senang
Pivot table tu soma
Tapi bila buat baru la tau lecehnya mcm mana
Nak kena tgk mana nak kena complete sbb due 2 hours, 4 hours, 6-8 hours...
Ko gila nak asing2kan
Pastu kena cek blk dah assign kt sapa n sapa x pick up lg
ZzzZzzz

Sekian
Sehingga kini kepala masih berdenyut2
Dah start panas
Demam jangan dtg pls

Wednesday, January 18, 2017

Sujud Syukur

Hukuman ringan
Alhamdulillah
Aku sujud pada-Mu ya Allah
Syukur atas rahmat-Mu
Lindungilah keluargaku
Dari segala malapetaka mahupun bencana
Aminn ya Allah

Saturday, January 7, 2017

Rizwan

Rizwan called from Riyadh
Planning to come to KL from 2nd of april until 10th of april
But i will not be around
InsyaAllah flight to Japan on 4th april 11.50pm if not mistaken
So... it will be rush for me to meet him and spend time with his family

Asked him either he can change to other date
He started to think and might re-schedule to June
I'm more than happy if u come on June 
So that i can take leave
And might be join his family to Singapore
If enough budget
If not... just spend time in KL for few days
InsyaAllah

Hope things will go smooth as we plan
Aminn

Thursday, January 5, 2017

Puasa

Dah 2 minggu ke tiga minggu x puasa
Harini start balik
Pedih plak perut
Sebelum2 ni elok je xde pedih
Perut nak membiasakan diri semula agaknya

Dia semanis honey musical

Was planning to go
Tapi date dekat dengan mulanya persekolahan
Maka kak Anis x dapat join
Sebab duit habis banyak untuk anak2
Its ok
X mati pun x tgk

Wednesday, January 4, 2017

Lemau

Lemau je rasa arini
Dah bangun lebih awal
Tapi Adelle tido sandar kat badan
Menjadi kebiasaan aku xkan bergerak
Sebab xnak kacau dia tido
Tapi kalau dah sampai cramp sangat
Aku terpaksa gerak
Kul 11.10 tadi paksa gak gerak sebab x tahan dah tangan cramp belakang sakit
Adelle pun terus bangun
Cukup la ibu bagi landing 2 jam lebih kurang

Masak ayam lemak cili padi arini
Dengan sayur goreng dan telur dadar
Wrap untuk makan malam plak ada ayam goreng, tomato, salad n sedikit telur dadar
Nampak menyelerakan
Harap2 sedap
Tapi biasanya memang sedap aku masak
Puji diri sendiri 😅

Monday, January 2, 2017

New year

2017 
2nd day
Lepak rumah je

Semalam
1st January
During lunch hour
Anna whatsapp ajak makan makanan korea
Dah sah2 aku tolak
Sebab memang xleh masuk tekak

Then Anna ajak pegi putrajaya
Sempena lampu 2016
5.30 berkumpul rumah Anna
Maka satu kereta dengan Rihanah, Anna dan Huda
One more kawan diaorang nama apa semalam dah lupa
Mas kalau x silap 
Ex-ssi rupanya

Interesting jugak la lampu 2016
Ada glow in the dark section
Pokok berlampu2
Beca dihias lampu
Bangunan Istana Kehakiman jd pentas
Lampu berentak berinovasi ntah apa nama
But i had seen before in Konya
Better Konya punya performance compare to last night
Tapi anak Malaysia yg buat tu
Kira impressive jugak
Pertandingan
Ada 3-4 lampu tu
The first one paling aku suka
Subhanallah punya kreatif
Masjid2 yg dilampukan

Had half day fun with them
Aku xde kawan
Ada sahabatpun dah melupakan aku bila Allah bagi dia kesenangan
So kalau anna x ajak 
Atau nor kakak aku x ajak kemana2
Maka duduk rumah je la

Sometimes rasa bosan
Dulu ada je aktiviti
Keluar dengan kak lina 
Lepak dengan dia
Buat benda2 yg ntah apa2
So much fun
Tapi...
Tu la
Dia dah senang
X perlukan pertolongan atau perlukan aku sebagai kawan atau sahabat lagi dah
Makanya
Stay la lond ranger sampai bila2
Selagi Allah x temukan jodoh
Hakhak

Aku redha 
Walaupun hati sedikit kecewa
Semoga dia bahagia dengan kesenangan yg Allah bagi
Semoga kesenangan dia kekal dan mampu bahagiakan diri dia dan keluarga dia

I'm 34 this year
Allah
Pantas sangat masa berlalu
Sampai bila agaknya ada kudrat untuk teruskan kehidupan
Semoga Allah sentiasa memberikan aku kesihatan yg baik
Aminn